Pages

24 January, 2016

Anak kena cirit birit-ini mungkin boleh membantu.

Entah kenapa Adeeb cirit birit teruk baru ni
Rupanya ada beberapa budak taska yang kena sekali
Expectedlah..cirit birit ni penyakit berjangkit.
Adeeb sedikit meragam mungkin sebab perut yang memulas.

Aku terus stop susu untuk dia
Suh en papa beli Probiotic kat farmasi & yakult 2 bundle

*ini probiotik yang aku beli-satu sachet sekali sehari campur dgn yakult.rega rm39.90.

Alhamdulillah..
Masuk sachet kedua-cirit birit terus stop
Tapi susu aku still stopkan 24jam
Dia hanya minum yakult shj sepanjang sakit tu..aku bagi makan bubur sahaja.Soft diet shj sbb dia pun takmo makan nasi sgt masa tu.

Kenapa aku pilih yakult
Sebab kalo aku cirit birit pun
Aku selalunya minum yakult
Selalunya menjadik utk aku
Sebab itu berani eksperimen pada anak2

Budak2 kalo kena cirit birit mmg xde ubat yea selain air garam oral-dan biasanya budak2 susah nak minum
Tapi kita kena paksa dia minum air apapun..
To keep them hidrate.
Sebab bila asik cirit,badan kurang air & kanak2 paling senang dehidrated

Aku ada sedikit guideline ttg sakit anak2
Selagi mana dia aktif,mahu makan & minum
Selagi itu aku tak berkejar ke hospital
Melainkan dia tak aktif,lembik tak bermaya
Makan & minum pun xmo
Muntah non stop
Itu mmg wajib ke hospital jupe doktor.
Mungkin doktor boleh drip air pada anak itu.

So utk ibu2 yang anak2 cirit birit,mungkin boleh mencuba.Tp aku sarankan utk anak yang 6 bulan keatas,kalo bawah 6 bulan x berani nak advice sebab selalunya bayi bawah 6 bulan -makanan ruginya hanya susu ibu kan.

Senang hati tgk anak sihat
Kita pun nak g keja tak susah hati tggl kat taska.

*si domok kesayangan mama!

Semoga sihat selalu yea Adeeb!

3 comments:

Nurhidayu said...

Betul lynn..Nayli pun hari tu masa cirit birit bg yakult je..

Moga adeeb cepat sembuh ye

Nurhidayu said...
This comment has been removed by the author.
Dewi Aja said...

Hello Blogger!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)