Lontong!
Menu wajib ada @ menu ulang tayang tiap kali musim raya keluarga aku
Seperiuk besar kami adik beradik kerjakan
Nak buat lontong tak susah
Nak mula tuh aje yang payah
Kali ni aku nak share resepi memasak lontong versi Mak Aku yang orang biasa panggil Cik Nee.
Bahan2:-
Kobis
Kacang panjang
Lobak
Sengkuang
*semua atas tu hiris halus2
Suun & fucuk-rendam dulu bagi lembut
Tempe
Tauhu
*potong kecik & goreng sebentar
Bawang merah+bawang putih +cili merah-hiris halus
Udang kering-tumbuk
Serai 1 batang-titik
Santan cair-1,1/2 biji-terpulang berapa banyak nak kuahnya
Santan pekat -1cawan (jika suka)
Cara2:-
Tumis segala bahan tumis (bawang segala & serai)
Tumis sampai wangi
Masuk santan cair
Then baru campak segala sayur2 keras macam-carrot+kacang panjang
Dah mendidih
Baru masuk sayur lembut2 tuh
Masukkan tempe & tauhu goreng tu
Masukkan santan pekat utk pekatkan kuah sedikit (agak2)
Masukkan daun kunyit (jika suka)
Masukkan suun & fucuk masa ni.
Dan perasakan sesedap rasa.
Hidangkan dengan nasi himpit + sambal ikan bilis
Ada orang suka sambal kacang
Atau sambal udang
Aku pulak suka makan dengan sambal ikan bilis.
Dan tambah kacang goreng + telur rebus jika suka.
*terus lapor tgk gambar ni!!
Selamat mencuba semua.
Deepavali nak dekat ni!!
Kan kita satu Malaysia!!
No comments:
Post a Comment