Pages

11 February, 2015

Demam @15 months..sabar yea mama!

Aku selalu diomokkan ttg demam berkalih bulan
Aku pun tak tau kebenarannya
Orang2 tua selalu sebut gitu

Adeeb demam sehari sebelum masuk 15bulan
Dgn flu & batuk
Pakej ujian tak cukup tido utk mama
Kenapa mama?
Sbb jarang sgt en papa bangun tgh malam tgk anak sakit demam ni
Dia elok tido smp ke pagi
Apa taknya sekali batuk,sekali nangis
Nak kasi stop ada 10minit

Aiyokhhh..
Stress ibu bekerja nih
Tp still... anak punya pasai
Bangun jugak
Dukung,bobok2,nyanyi,bg dia selesa
Baru letak kat tilam balik
Dan berlarutan smp ke pagi
Malam td ada 7-8 round episod yang sama

Sebab itu mak-pak nih
Kalo anak demam sikit kalut cari tuan doktor
Biar cepat kebah,biar cepat baik
Lebih tragik,suka2 req antibiotik
Konon biar cepat baik
Bukan apa..mak pak serabut dgr anak meragam
Kan...selain kesian tgk anak sakit

Dulu..aku macam tu jugak
Kalut jupe doktor kalo anak sakit
Tak smp hati tgk anak sakit lama2

Tapi bila dah banyak membaca,google itu ini
Kadang-kala bagus biar anak itu demam sekali sekala
Improve immune system
Improve antibody kata tuan doktor

Tapi kita kena kawal temp panas tuh
Bagi pcm bila temp tggi sgt
Sponging ..cloth less..
Minum air masak banyak2
Biar baby melasak

Dan kena tau bila masa yang sesuai nak mengadap tuan doktor
Kalo tgk baby x aktif
Takmo makan,minum
Ada red spot tumbuh merata
Muntah2 non stop
Cirit birit
Itu mmg wajib jupe tuan doktor

Jadi mak pak kena banyak sabar
Anak sakit mmg ujian utk mak pak
Macam tuh ler susah mak pak kita besarkan kita dulu

Nak pahala free,sabarlah..
Allah sayang orang sabar
Allah uji pada mereka yang mampu menanggungnya aje
Itukan janjiNYA?



2 comments:

Suliana said...

anak sy pun tgh demam.. smga cpt baik adib :-)

AMIIZAA said...

salamms lin, moga adeeb sepat sihat......siannya dia....