Pages

05 July, 2013

Mesti separuh masak

Aku ada habit makan pelik sikit
Tiap kali pg mkn kat kopitiam
Aku akan order telur separuh masak
Habit nih bermula sejak mgdgkan Auni 4 thn dulu

Kegilaan ini bermula masa di Old Town White Coffee cawangan Ampang Waterfront
Tetiap weekend muka aku ler ada situ
Sampai waiter tuh dah cop & hafal order aku
Even Auni pun suker mkn
Mgkn kesan pembawakan ibunya ketika mgdgkan dia dulu
Kalo kak ain mmg dia x suker lgsg
Dia geng sama papanya!!
Anak papa sorang tuh :((

Sejak itu berlarutan smp skrg
Aku cerewet betul bab mkn telur nih
Susah nk cari yg kena dgn tekak
So far yg menepati syarat adalah Old Town & Meals Station

Telur mesti saiz A
mesti betul2 half cooked 50-50
Mesti ada kicap cair yg sedap
Mesti ada white pepper
Mesti panas2!!

Sila pengsan!!

Kalo order kat mamak
Mmg sakit hati
Samada over cooked
Atau 1/4 masak
Atau kicapnya rasa air kosong
Tawar hebeh!!
Chaiiittt!!

Seriously.......
Aku pon belum master memasak telur 1/2 masak yg sedap macam ni
Sbb itu aku rela bayar & makan di luar

Aku selalu pikir mesti ada timer yg restoran guna
Kalo aku yg masak
Samada terlebih masak @ terkurang masak
Selalu x jadi 
Auni mesti complaint
Naper x sama mcm kedai masak mama?

See...
Nak masak telur rebus pun kena ada skill ok
Bukan takat masuk dlm periuk
Campak air
Hidupkan api
Tak menjadinya!!

Ituler gunanya ilmu
Sbb itu jgn mendabik dada
Wpun degree dlm tgn
Nak masak telur 2 biji
Pun terkial2!!
Shame2!!

So jgn ikut perangai aku
Belajar & terus belajar
Aku adalah malas

Hahahhaha!!


*ada yg giler mcm aku?







4 comments:

Byzura Mj (By) said...

ada ada..by pun gila! hahaha tapi sampai skang failed nak masak half cook telur! :(

ayu said...

geng la kita lynn..ayu pun sukaaaaa sgt telur separuh masak ni..lagi2 masa ngandung...

littlehumblelynn said...

By,

Give me 5!!!
Boleh geng!!

littlehumblelynn said...

Ayu,

Ohhh suker jugak..boleh dok sekapal!