Pages

14 July, 2013

Ceritera puasa =)

As sumer org tau
Puasa kali nih
Aku sedang mgdg penghujung trimester ke 2 & sudah 23 mggu kali nih
So far aku gagahkan diri utk berpuasa
Tp bukan smp memaksa
In case tak larat mmg wajiblah aku berbuka
Setakat ini alhamdulillah.

Semlm adalah sedikit cuak
Baby x bgerak almost 6 hrs kot
Aku ingat mgkn sbb aku posa
So dia x aktif
Tp lepas ajk berbual dgn baby
Barulah dia menendang2!!

Aku masih bgn memasak utk sahur
Dan masih lg memasak utk berbuka
Tp as usual menu yg simple2
Aku hanya ada masa kurang sejam utk memasak
Sbb selalunya smp rumah 6.40pm

Menu wajib adalah nasik
Hubby mmg akn mkn nasik bulan posa nih
Kalo ada kuih itu optional
Tp awal2 posa tuh kuih pun x beli
Almaklumlah pasar ramadhan adalah sgt sesak
Tak sggp nk bersesak2 semata2 nk beli kuih kot!!

1st day posa-kobis masak lemak-fav kak ain,ayam tomato & ayam goreng

2nd day-kcg buncis tumis,rendang ayam x ckp bhn,ikan selayang goreng

3rd day-xde dlm gambar-masak tomyam ayam,ikan selayang berlada shj-ada plak beli murtabak daging kat param serta kuih tepung pelita

4th day-tadah muka g umah mak-aku sempat masak puding lumut shj.smp umah mak,mak masak nasik ayam marvellous..ada bubur lambuk lagik tuh!aku mkn adalah x sedar diri smlm..hahahaha!!



5th day-jeng jeng jeng!!bonda jemput mkn rumah lagik-katanya menu mee goreng special.kenapa special?sbb usually mee goreng nih mak hanya akan buat masa bulan posa!!

Aku pun tgh google-nk bwk kuih apa ke umah mak sat g.aku suker mencuba,sumer aku colek resepi dlm internet..tgklah kalo rajin smptlah masak kuih talam jagung ptg nih..

Oklah 
Selamat berpuasa
Dan rajin2 masak yea ibu2
Masa inilah masa yg sesuai utk cuba resepi baru-mana tau ada yg menjadi faveret keluarga kita nanti..





No comments: