Pages

30 May, 2013

Promoted

Yea
Promoted 
Tau bulan 4 hari tuh
Rezeki baby dlm perut
Rezeki anak2 jgk

Malangnya....
Pertukaran aku ke jabatan baru
Ditangguh dari bulan ke bulan
Dgn alasan short head count
Takde pengganti di kedudukan aku skrg

Sebulan tangguh
Boleh sabar
Senyum & berlagak takde apa2 yg blaku
Terus menjalankan tugas mcm biasa
Ikhlas demi mencari rezeki 

Bulan kedua
Sepatutnya Jun dah mula di jabatan baru
Bos yang tertinggi mohon hold lagik
Katanya sampai Julai
Alasan yang sama
Tiada replacement

Kali nih
Darah sedikit mendidih
Rasa geram sggh
Sebabnya pelik kenapa yang nak hold begitu lama?
Kekurangan @ tiada staff lain
Bukan masalah aku
Itu kena rujuk dgn sumber manusia
Let them solve it

Aku mulakan pg2 td
Dgn menaip email panjang lebar
Pada setiap boss 1/2/3
Cc:sumber manusia

Tak sampai sejam
Sebuah mesyuarat mengejut melibatkan bos 1/2/3 & sumber manusia 

Result:-
Masih tak berpihak pd aku
Kerana jabatan yg ada masih memerlukan khidmat aku
Dan bos 1/2/3 sepakat akan release aku pd 1 Julai 2013 secara rasminya
Jd sudah ada hitam-putih disitu
Sumber manusia kena berusaha 2x ganda utk cari right candidates utk ganti tpt aku dlm tmph sebulan

Moral of the story:-

Ketahui hak kita sbg pekerja
Ketahui jugak channel pengaduan
Pelajari teknik berunding secara berhemah
Pastikan ada win-win situation 
Dan yang plg penting
Jgn ikut membabi buta
Gunakan speak up policy
Jgn emosi
Stay professional

Jd utk sebulan akn dtg
Masih ditempat yg sama
Aku redha ajelah

Kdg2 beralah bukan bermakna kita kalah :))






2 comments:

ayu said...

Wahhhh....tahniah lynn

Suliana said...

tahniah kak lyn.. klu nak hold lama2 pun, gaji baru tu kasi jalan dulu lah tak? baru adil namanya. huhu