Pages

27 July, 2015

Salam Aidilfitri 1436H

Maafkan tuan tanah
Dah habis raya 
Baru terhegeh2 nak ucap Selamat Raya

Busy tahap tak tau nak kata
Sebelum merepek lebih lanjut

"Salam Aidilfitri kepada kawan2 yang masih sudi singgap baca blog cabuk ni & mohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki kalo ada penulisan aku dalam blog ni yang tak boleh dihadam dek hati perut kawan2-almaklumlah tuan tanah tulis blog sukahatimakayah dia kan?Terima kasih atas ukhwah silaturrahim,smg kekal berpanjangan"

Raya tahun ni jatuh pada turn aku
Maksudnya kita beraya di Rawang dulu & pusing utara bermula Raya ke -2

Rabu malam dah bertolak ke rumah persinggahan raya kami sekeluarga di Bukit Sentosa,Rawang.Tiap kali raya mmg rumah ala homestay mak tu jadi tempat berkumpul.Rabu pas maghrib,dlm kul 9 pm masuk tol jalan Duta-kereta mula banyak.Jalan pun ala siput jugak smp en papa ada hati nak berenti tido kat RNR Sg Buloh-gile over nak balik Rawang jer kot!!

Smp Rawang mmg takde aktiviti selain tido sambil menengok mak yang suddenly demam panas.

Khamis sebelum raya tuh-barulah sibuk nak wat preparation raya.Rebus nasi himpit segera tu & wat rendang ayam.Pastu sibuk masak utk berbuka pulak.Adik beradik pun dah start berlonggok kat rumah mak.Last day posa tu super penat,tgk air paip pun terliur.Berbuka puasa mmg minum air berteko2 agaknya,super haus!

Malam raya,as usual iron baju raya anak2,en papa & diri sendiri.Dan melayan anak2 main bunga api.Pastuh pengsan tido smp ke pagi.

Awal pagi bangun mandi & subuh.Rupanya ank2 lagi awal bangun dari mama papa.Anak2 lagi excited nak raya kekdahnya.

Aku tak sempat pun g solat sunat raya sbb bersilat dgn si Adeeb & tolong mak menyiapkan meja juadah.

Pas solat raya,makan beramai2 dan sessi bergambar






Haaa banyak lagi
Tak an ank paste banyak2
Guna mobile site dari hp jer nih

Apapun raya nih paling tak berapa nak best sbb mak tak berapa nak sihat dari sehari sebelum raya
Kami adik beradik sgt susah hati sebab mak susah nak pg hospital

Sabor jerlah

Apapun mak dah beransur pulih skrg
Alhamdulillah!

Skrg aku mmg super busy
Mmg jarang betul telek blog
Blog sendiri pun jarang telek
Blog orang lagilah...

Mencari momentum nak menulis balik!!

Wish me luck

09 July, 2015

Auni @ 6 tahun

Dah lama tak bercerita pasal Auni kan?
Kalo dulu mmg citer Auni penuh dalam blog nih
Auni & kesakitannya

Auni nih anak "miracle" aku
Anak yang mendidik aku erti super momma
Erti sabar setinggi langit
Sayang tanpa syarat
Cinta tanpa sempadan

Siapa sangka Auni dah nak masuk 6 tahun
Petah bercakap
Tahun depan dah masuk sekolah tahun 1

Auni seorang "observer"
Dia lebih sensitif dgn mamanya
Apa shj perubahan mama
Mmg dia yang paling awal yang akan perasan
Dia suka bagitau apa yang dia rasa 
Suka berterus terang apa yang dia suka,apa yang dia tak suka
Dan still manja kememeh!

Faveret food sotong goreng kunyit
Kalo ada sotong makan bertambah2

Baru nih aku pegi "report card" session si Auni
Cikgu kata Auni rajin
Tulisan cantik
Dah boleh membaca
Cuma banyak cakap!
Hahahhahaha!!
Dan dia sgt selective pilih kawan
Wah....diva sgt ko nak!



Mama doakan semoga Auni membesar jadi anak yang solehah,sihat selalu takmo sakit2 macam dulu lagi.Jadi kak ngah yang baik utk Adeeb!

Mana ada mama yang tak sayangkan anak2nya
Semua anak mama sayang sama rata!

Tiada bezanya!!


08 July, 2015

Berbuka di Masjid Sultan Mizan,Putrajaya

Aku & suami suka bawak anak2 berbuka kat masjid
Walaupun ikutkan sedikit renyah
Sbb anak2 kecik lagik
Lagi2 si Adeeb yang tak reti duduk diam

Berbuka di Masjid Sultan Mizan,Putrajaya
Dah aku mulakan sejak Ramadhan tahun lepas

Berbuka di masjid
Simple sebenarnya
Makan apa sahaja yang dihidangkan
Jangan banyak komplen

Selalunya berbuka pihak masjid sediakan air sejuk manis macam sirap ke oren ke
Ada kurma & kuih sepotong
Dah berbuka-terus bersiap utk solat maghrib berjemaah
Memang kelam kabut sikit sbb imam mmg memulakan solat maghrib berjemaah kurang 15 minit dari waktu berbuka

Pas maghrib barulah makan nasik
Pun jangan banyak komplen
Kalo nasib baik,hidangannya sumpah sedap!
Style buffet-g beratur elok2-amik ikut keperluan kita-jangan membazir
Jumaat lepas siap hidang nasi minyak,ayam merah,gulai daging!!
Ada buah lagi.
Tapi ada masa mmg tak kena jugak dgn selera
Tapi bersyukurlah ianya adalah hidangan percuma utk seisi keluarga
Tak perlu bayar sesen pun

Pas makan,sila kutip pinggan & cawan letak ditempat yang disediakan
Basuh tangan pun sila beratur elok2
Jangan bertolak2
Lepas tu berehatlah sekejap sementara menunggu solat Isyak & Terawikh

Di masjid Sultan Mizan
Dewan solat utama & tempat wuduk
Kena turun naik tangga
Memang tak praktikal kalo bawak anak2 kecik
Apa yang aku & suami praktis
Kami bergilir2 amik wuduk @ ke tandas

Aku seronok berbuka ramai2
Masa ni ramai sgt orang
Baca doa ramai2
Berselawat dulu sblm azan maghrib 
Auranya mmg berbeza

Tapi berbuka di masjid
Kena adaptive kalo kita dgn anak2
Usahakan mendidik anak2 ttg adab di masjid
Ajar anak sebaik mungkin tatasusila makan apa shj yang ada

Berbuka di masjid bukan utk orang yang cerewet makan
Yang fussy ttg cleanliness
Wpun masjid-selalunya waktu berbuka ada kes kuah tertumpah,air tumpah
Biasalah kan..so kalo yang fussy mmg tempat ini tak sesuailah

Bagi aku masjid mengajar makan berpada2,didik nafsu & mendidik sabar
Sbb utama kita ke masjid utk beribadat sementara masih ada Ramadhan

Aku tau ramai kata wanita elok berterawikh kat rumah
Aku tak kata itu salah
Tapi pengalaman peribadi aku sendiri
Tak terbuat terakwikh kalo aku buat sendiri kat rumah
Confirm tido pengsan dgn anak2

Terawikh di masjid auranya lain
Seronok & leka dgr imam baca ayat2 quran sepanjang terawikh
Lunak lenggok bacaan mereka
Masyaallah..indahnya.

Aku cadangkan kalian yang belum pernah mencuba,sila cuba sekali tahun ni sementara Ramadhan masih bersisa
Percayalah,ia pengalaman luar biasa!

Tarbiah utk kita sebelum ke Mekah nanti
Mana tau suatu hari nanti kita ada rezeki dipanggil ke sana?

Rezeki kita Allah yang tentukan

Selamat berpuasa kawan2
Jom kita kejar minit2 terakhir sblm Ramadhan melabuhkan tirainya
Semoga Allah menerima amalan kita!



*saprah kain memang dibentang utk para jemaah makan berbuka!

*gambar anak dara & papanya!

*para petugas yang sibuk menghidangkan makanan utk para jemaah,betapa besarnya pahala mereka!




05 July, 2015

Berbuka di Palm Hill Cafe @Shangri-La Putrajaya

Semalam menang loteri agaknya
Ada orang nak belanja berbuka
Nun kat Shangri La Putrajaya

Rezeki jangan ditolak
Musuh jangan di cari
Kata orang kan!

Im not a big fan of Ramadhan buffet
Since before!
Sebab utama mahal yaa ampun
Aku mmg tak mampuler
Rakyat super ramai
Nak berabis beratus semata2 nak makan..
Kem salam....
Baik settle hutang mana yang ada daripada gi makan melayan nafsu gitu!

Keduanya ramai yaaa amat
Bukan sahaja orang Islam,yang bukan Islam pun suke makan buffet Ramadhan ni

Dan buffet Ramadhan selalunya lousy,tak refill pun
Memang manipulasi disitu pun yea jgk!

Dan terkejar2 dengan mengejar maghrib..Orang ramai,surau tak besar mana..kelam-kabut jadinya!

Tapi kalo buffet steamboat memang suker sgt
Lagipun buffet steamboat sepanjang tahun ada,rega pun stok mampu jengah kata orang!

Buffet Ramadhan kat Shangri-La reganya RM140 per pax
Series mahal!
Tapi dah orang belanja,jangan banyak bunyi

Aku tak sempat nak tangkap gambar makanan pun
Dah berkuntau dgn si Adeeb
Memang tak de masa nak bergambar bagai

Food spread mmg variety
Western pun ada-merasalah try lasagna & pizzanya
Nasi lauk pauk jangan cakaplah
Kuih tradisional ntah berapa jenis
Salad macam2 jenis
Soup ada 2-3 jenis kalo tak silap aku
Kek berpuluh2 jenis-ini mmg jadi perhatian anak2 aku.Sumer suka makan kek.
Aiskrim macam2 flavour!
Air berjenis2-ini mmg kaunter ulang tayang muka aku!Bulan posa aku mmg kuat minum dari makan.
Buah-buahan segala jenis ada
BBQ  pun ada..
MasyaAllah..mmg rambang mata!

Jadi layan jer lah gambar kami
Ini jer yang sempat snap
Sebelum berkejar-kejaran sama si Adeeb yang super lasak!

*proud mom of three kids

*gambar 5 beranak depan lif/dah nak balik pun!

Apapun pada mereka yang berkemampuan,blhlah try g berbuka disana.Kena wat reservation dulu yea.Sila google ctc number.

Tq Tan Wee Kee & AC for your generosity.Next year belanja kami lagik!

Ada sapa2 lagi nak belanja?

Besar tapak tangan,nyiru kami tadahkan!



02 July, 2015

Piknik @ Kiblat Walk Putrajaya


Last week
Hubby ajak g berbuka kat Putrajaya
Since aku masih uzur syarie
Makanya tak leh masuk masjid
Kami berpiknik sambil berbuka di Kiblat Walk-Putrajaya
Landmark-berhadapan Perbadanan Putrajaya

Style:-
Tapau makanan/minuman masing2
Bawak tikar getah masing2
Cari port menarik
Barulah leh berpiknik



*muka penat kak Ain-posalah katakan!

*nampak tak orang ramai berpiknik tuh

*tapi jenuh nak berkuntau dgn budak super lasak nih!!

Nasihat khidmat masyarakat
-bawak wet tissue
-bawak bekas air utk cuci tangan
-pas makan sila buang sampah dalam tong sampah yang disediakan

Kadang-kadang seronok jugak
Berselera makan ramai2

Silalah try sekali!!