Pages

16 March, 2015

Family Time- Pusat Sains Negara

Ini kisah 2 minggu lepas
Sajer bawak kanak2 ke sini
Sebab bosan sgt dok terperap bersauna dlm rumah musim panas ni
Marilah kita berjalan anak2
Tgk dunia luar

Aku pun tak tau biler last time pg situ
Rasanya masa sekolah dulu kot
Giler lama..rasanya 20 tahun lepas

Anak2 excited gi situ
Tgk ikan besar ala2 kat Aquaria area entrance
Dan mencuba aktiviti sains dalam tuh
Banyak jugak yang budak2 cuba

Cuma bagi aku
Kurang sikit bahagian interaktif
Ada kekurangan bhgn maintenance
Byk item @ ujikaji yang tak berfungsi serta kurang staf utk guide public cara menjalankan ujikaji disitu

Mungkin jugak kos tinggi
Wallahuallam..

Tapi allocation budget utk Ilmu Sains & pendedahan terutamanya nak attract minat kanak2-sgtlah wajar..
Revamp sikit tempat pameran
Banyakkan sikit promosi 
Jadikan dunia Sains itu sesuatu yang seronok
Aku yakin kalo betul2 buat,PSN akan jadi tempat yang betul2 menyeronokkan buat kanak2

Sorry to say,PSN umpama usaha melepaskan batuk ditangga
Cuma attraction baru situ,ada area rekreasi & wet area utk mandi manda kat bawah tuh
But still PSN kena buat sesuatu
Rugi bangunan cantik besar gitu
Kalo isi didalam...adoikhhh nak kata pun xbest!!

Oklah..cukup membebel meluah perasaan sebal
Sila layan gambar versi hp en papa



Ini dekat area entrance-kolam versi ikan air tawar


Ini pulak dekat area kolam ikan boleh usik2 dgn tangan,kak Auni excited nak tangkap ikan guna tangan


Play area utk kanak2 bawah 5 tahun





Adeeb yang paling seronok gi sini...tempat luas senang main larik2!!

Apapun..utk yang berdekatan boleh pegi tgk
Tiket baru rm6 utk dewasa & rm3 utk kanak2 7 tahun ke atas
Mana tau kawan2 suker


02 March, 2015

Merentas desa ko...

Dah lama x bercerita pasal kak Ain kan..
Si manja kememeh
Cepat sentap
Lembut hati sgt
Menjawab no wahid!!

Anak sulung aku ni dah 9 tahun 
Dah boleh harap
Kena byk diplomasi dgn dia
Takat paksa2 mmg x jln
Mmg mencabar jaga anak dara tgh nak naik ni
Soalan2 dr mulut dia
Super tension nak menjawabnya

Sabtu lepas dia pegi aktiviti ko-ko merentas desa
Punyalah excited dia...siap suh kejutkan awal pg
Takde maknanya ...dkt pukul 7am jgk bgnnya
Cakap je pong pang pong pang
Ituler anak aku...
Dramaqueensgt!!

Jauh jgk route merentas desanya
Risau jgk awalnya
Tp sbb en papa ada tukang teman
Kuranglah sikit ssh ht tuh

Sapa x syg anak weeiii

Skrg zaman berubah
Zaman aku belajar dulu
Tgktn 3 baru merasa merentas desa bagai
Itupun mengelat lebih
Gi melepak lebih..

Aku amik pendekatan biar dia cuba semua benda
Dan beri kebebasan penuh pada Ain
Spy dia blh explore minat dia
Sbg ibu,doa byk2 moga Allah pelihara dia selalu.
Yang penting solat & belajar jangan lupa..