Pages

28 July, 2014

Salam Aidilfitri



Utk semua yang rajin jengok blog ni
Terima kasih byk2

Utk mereka yang beragama Islam
Selamat menyambut hari raya Aidilfitri
Maaf zahir & batin
Kadang2 @ selalunya
Aku merepek jer dlm blog nih
Hahahhahah!!

Semoga kawan2 bergembira di hari mulia ini
Teruskan tradisi jalinan silaturrahim
Dan didik anak2 kita maksud raya itu sendiri
Bukan sekadar collect duit raya
Atau makan non stop
Tapi lebih dari itu

Ajarkan tentang erti kemenangan
Didik tentang adab berkunjung rumah orang
Adab menghormati tetamu
Semoga ada yang tersemat dalam hati anak2 syurga kita



Dan sekali lagi
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Hati2 ketika memandu!!

Salam dari nun jauh di
Dungun,Terengganu


24 July, 2014

Garisan penamat!

Ada rasa sayu
Bila Ramadhan akan berakhir
Beberapa hari lagi
Ada sedikit rasa
Takut tak sempat ketemu Ramadhan tahun hadapan
Ajal maut ketentuan Allah
Mana tau esok-lusa dipanggil dia

Ada rasa happy
Melihatkan keterujaan anak2
Nak menyambut raya
Anak2 itu
Apa yang dia tahu
Selain seronok raya,dah tak payah puasa
Boleh bergumpal dengan sepupu-sepapat
Seronok nak balik kampung katanya

Ada rasa sebak dalam dada
Teringatkan arwah ayah yang telah terlalu lama pergi
Teringatkan arwah mak & ayah mertua yang baik hati 
Al fatihah utk kesemua yang telah tiada
Semoga Allah mencucuri rahmat atas roh mereka

Ada rasa cuak 
Baju raya hantar kat tailor
Tak tau ntah siap atau tidak
Dan sedang berkira2 nak meredah lautan manusia utk last minute goodies nak bawak balik kg esok
Dan memikirkan nak meredah kesesakan jalanraya nak balik Terengganu
Allahuakhbar!!

Berdoa yang baik2
Berharap yang baik2
Semoga permulaan Ramadhan yang baik akan diakhiri dengan pengakhiran yang baik jua

Untuk mereka yang bakal meredah perjalanan jauh
Semoga selamat sampai ke destinasi
Standby air minum + makanan utk anak2 takut tersangkut dalam kesesakan jalan raya-mana tau budak2 mengaruk lapar
Standby wet tissue,plastik muntah
Sgt membantu utk orang yang ada ank kecik macam aku nih..


Doakan moga si kecik nih tak mengaruk duk dalam keta lama2


22 July, 2014

Berbuka versi marhaen!

So far tak pegi mana2 buffet lagi
Kalo tak masak sendiri
Aku mesti g makan umah mak
Takpun weekdays aku g masjid besi bukak posa & stay sampai terawikh

Aku tak rajin pegi berbuka kat masjid sebelum nih
Sebab tak confident nak bawak budak kecik
Tak tau datang angin mana,tahun nih gatal nak g berbuka kat masjid

But pertama kali pegi
Rupanya seronok
Orang ramai duduk bersila sama keluarga
Lepak2 sambil tunggu azan
Makan-minum orang hidang depan mata

Selalunya utk berbuka
Ada makanan ringan
Biasanya kuih & air sejuk
Pas berbuka kena bergegas utk solat maghrib dulu

Pakat hidang atas tikar aje
Maka-kalo sesiapa yang nak protokol sangat berhidang cantik2
Ini mungkin tak sesuai utk anda
Aku?
Belasah aje,aku takde pantang-larang
Nama pun free,jangan cerewet

Aku suker g Masjid Besi Putrajaya nih aka masjid sultan Mizan 
Tempat luas
Ada playground utk kanak2
Dan view cantik

Playground nih mmg sesuai & alternatif mesra masjid
Letaknya kat kawasan ruang legar
Jauh sikit dari ruang solat
Maka takdelah kacau orang solat

Dan ini budak yang paling happy pegi masjid
Explore sana sini


Dan pas maghrib barulah ada heavy food
Selalunya nasikler
Menu macam2
Masyaallah
Murah rezeki makan kat masjid
Lauk mesti 2 jenis,sayur,buah2
Macam semalam rezeki kami
Ada nasi beriani lagi

Makan relax2 sementara tunggu waktu isyak & solat sunat terawikh pada yang mahu

Aku cakap terus-teranglah 
Kalo tak pg masjid
Nama nak buat sendiri kat rumah
Memang tak ler
Nafsu nak tido tuh lebih
Sebab tuh suker nak g masjid
Teruja nak ikut terawikh macam jenaah lain

Selalunya tak susah sgt wpun ada anak kecik
Adeeb tido pas maghrib selalunya
Letak aje kat karpet solat,alas kain yang bawak dari rumah
Tidoler lena dia smp pas terawikh
Ain & Auni pandai bawak diri masing2

Apapun seronok sgt 
Kalo tak bulan posa
Rasanya masjid takkan semeriah ini

Wallahuallam bswb!




21 July, 2014

Checklist-minggu terakhir puasa

Setakat ini masih kuat berpuasa
Syukur Allah kurniakan kesihatan yang baik kali nih
Tapi as usual nak melawan nafsu salah satu jihad yang dituntut
By 4pm selalunya tekak dah perit menahan dahaga
Allahuakhbar :)

Minggu terakhir puasa nih
Ibu2 sure kelam-kabut
Banyak benda tak settle lagi
Itu aku ler tuh
Banyak benda x berbeli lagi

So far barang2 anak2 aje yang complete serba serbi 
Baju raya aku nan sepasang x tau siap ke tak kat tailor tuh
Tudung sehelai pun takde
Aku & en papa mmg bajet sepasang jer lah baju setiap seorang

Baju papa tahun nih mogok tak nak pakai baju melayu
Dia bantai beli kain ela 
Dan dia jahit baju jubahnya sendiri
Kalo harap isterinya yang jahit
Confirm baju tuh jadi kain sari
Pakat pakai lilit pagi raya!!
Hahahahaha!!

Aku ingat hari jumaat tuh nak cuba nasib turun jalan TAR
borong kuih raya utk 3 buah rumah
Rumah mak,rumah kat kampung mertua & untuk makan2 sendiri

Cari tudung aku & anak2
Beli brooch murah2 longgok2 tuh
Baju sepasang untuk mak
Beli songkok si Adeeb
Dan stock up toiletteries kami anak beranak nak balik kg
Serta beli botol susu Adeeb 2 biji lagi kat Sogo.

Bagi aku berbelanja memang kena ikut pada kemampuan masing2
Yang penting survival pas raya tuh
Takmo berbelanja bagai nak rak 
Pas raya melopong!
Itu kes haru!!

Aku tak confirm nak balik raya
Sabtu @ ahad
Tapi kalo ikut aku
Biarlah balik hari ahad
Sebab sabtu sure trafik giler panjang
Lagi2 tahun nih beraya ke Terengganu
Kalo takde baby lain cerita
Ini ada baby..tak sanggup nak mengelek kanak2 meragam dalam kereta tuh

Apapun peringatan untuk diri sendiri
Dalam sibuk seronok nak beraya
Titipkan doa utk warga Palestin yang bergelut dengan tentera Israel laknatullah
Semoga kemenangan bagi Gaza
Dengan izin Allah
Dan doa banyak2
Semoga urusan penemuan mayat mangsa MH17 dapat disempurnakan secepat mungkin.

Hanya Allah yang tahu rahmat disebalik musibah ini


Finally selitkan gambar si kecik nih
Hari ke 5 baru demam viral settle
Alhamdulillah!!









18 July, 2014

8 bulan -Adeeb Ridzqin

Adeeb dah masuk 8 bulan
Sangat aktif
Dah mula memanjat
Dan semalam ternampak dia cuba memanjat tangga rumah

Berat :8.49kg
Panjang:69cm

Semalam Adeeb demam
Demam berkalih bulan agaknya
Semalam aku cuti jaga dia
Meragam nauzubillah
Bersabar aje lah jaga ank kecik sakit nih

Meragam satu hal
Menangis,merengek
Belum lagi bab muntah sana-sini
Maklumlah demam kan..

Hari nih badan dah kurang panas sikit
Dedar aje
Memandangkan jumaat balik awal
Makanya aku tinggalkan dia di taska bawah jagaan cikgu

Aku harap hanya viral fever aje
As usual viral fever lambat baik
Makanya bertabahlah sehari dua nih
Tak nampak apa2 sign pun denggi @ yang pelik2
Dia mula dgn flu & sekarang demam
Apapun still monitor
Malang tak berbau kan!

Caught red handed!
Cubaan memanjat tangga rumah


Dan ini bukti tak reti duduk diam
Dalam kereta dia lag hero
Jangan harap nak duduk setempat
Melompat2,alih2 kena denda duduk celah kaki mama diam2
Mama is kejam!!

Rindulah haai dengan anak
Cepatlah masa berlalu
Nak tgk budak demam banyak akal tuh!!


16 July, 2014

Teringin!!

Bulan2 posa nih
Semua benda nak makan
Semua benda nak rasa
Nafsu-nafsi mmg tak dapat nak kawal

Sebab itu takut nak pegi bazar ramadhan
Ntahapaapa yang dibeli
Bukan boleh kira nafsu tgh2 lapar nih

Tapi hari nih
Memang betul2 teringin
Teringatkan nasi lemak masakan mak
Aiyokhhh..menitik2 air liur 
Sedapnyalah weiiiii!!

Self claim
Nasi lemak masakan mak
Paling WIN!!
Tak pernah rasa yang lebih sedap dari nasi lemak yang mak buat

Hoiiii..stress bila teringat
Dan sekarang kena susun ayat pujangga
Macammana nak pujuk mak masak nasi lemak hujung minggu nih


Umpan dengan si domok nih
Aci?
Kasi pinjam 1/2 hari buat teddy bear mahu?
Buat bantal polok

Hahhahahahah!!

Satu lagi sepanjang dah masuk 18 hari posa
Tak jupe ayam percik lagik
Masa nih ler teringat ayam percik rumah sewa masa baru kawin dulu kat Serdang
Sedap giler!!

Benarlah kan
Makanan itu penambat hati
Kita rindukan masakan ibu
Rindukan sesuatu makanan kerana kenangan
Makanan yang sedap
Memang buat orang terkenang2!!

Kawan2,dah jupe yang nak dicari posa2 nih?





15 July, 2014

2nd week-Done!!

Dah masuk hari ke 17 kita berpuasa
Allahuakhbar
Cepatnya masa berlalu
Sepantas kilat

Minggu kedua
Kak Ain makin ok dgn rutin berpuasa
Kurang sikit mengomel lapar
Cuma tiap hari aku blk keja
Memang dia selalunya tido,pengsan!

Masak still masak minggu kedua lepas
Masaklah apa shj
Janji kenyang


Ini menu puasa ke 8
Sambal sotong/ikan terubuk/sup sayur/ayam goreng kunyit

9 Ramadhan
Kangkung goreng/Dendeng daging/ikan goreng


10 Ramadhan
Kari Ayam/Petola tumis air/telur dadar


11 Ramadhan
Daging halia/ikan goreng/buncis campur telur



12 Ramadhan
Petola tumis air/sambal ayam/ikan goreng/pajeri nenas pemberian jiran


13 Ramadhan
Malas masak-pg makan nasi beriani gam kat Anje Beriani Bangi
14 Ramadhan
Pergi mkn umah mak
Tp aku masak tumis lala & kari ikan jenahak-sayur bendi mak masak & sup ayam adik beli kat kedai


15 Ramadhan
Sambal ikan jenahak/paprik daging/cara berlauk 

Dan minggu ketiga nih
Tgk mood mahu masak
Tapi semalam 16 Ramadhan
Ajak suami & anak2 
Berbuka di Masjid Sultan Mizan,Putrajaya
Seronok sgt2!!


Tapi jenuh nak memantau si domok nih
Merangkak sana-sini
Masjid luas
Bukan main seronok dia 

Pendapat aku ler 
Kalo betul ada niat nak terawikh
Memang patut terus berbuka di masjid
Sebab kalo buka puasa kat rumah
Percentage nak kuar g masjid berjemaah tuh adalah sipi2
Sbb mengantuk pas mkn byk2
Ini ikut pengalaman aku ler

Apapun mari kita rebut peluang bonus serahun sekali sementara masih ada masa nih

Chaijyok!!

10 July, 2014

12 Ramadhan

Puasa memang sangat mencabar untuk ibu2 yang bekerja
Lagi2 yang ada anak kecil macam aku
Penat berganda-ganda

Tetapi bulan puasa ada auranya
Yang takkan sama dengan bulan lain
Penat macammanapun
Tugas sebagai ibu,isteri tetap dilakukan
Memasak untuk berbuka wpun terkejar-kejar dengan masa
Bangun awal pagi masak untuk bersahur
Melayan kerenah anak2 yang macam2 peel
Dan memantau si baby yang mula melasak nih



Memang tak banyak masa luang
Kalo ada masa pun otw nak pg keja
Atau in between tidokan anak2
Barulah nak buat apa pun utk diri sendiri
Nak tepek mask kat muka pun kadang2 tak sempat

Selalu muhasabah diri
Kurang-kurang sibuk macammanapun
Utk anak2,suami
Bukan untuk orang lain
Demi mengharap keredhaan Allah semata-mata


Tengok muka suci anak2
Hilang rasa penat
Betullah kata orang 
Anak-anak itu racun & penawar

Tak sabar nak cuti panjang raya nanti
Nak golek puas2 sama kanak2
Kalo takde aral tahun nih 
Beraya di Terengganu

Moga panjang umur bertemu Syawal pulak


08 July, 2014

Nak raya katanya!

Sekejap aje masa berjalan
Tup tup dah 10 hari kita posa

So sekarang mood nak buat persiapan raya berkobar2
Sabtu lepas ke Sogo
Beli baju anak2 2 pasang sorang
Pusing Jln TAR beli baju lagi utk kanak2
Baju kurung moden utk kak ain & auni
Baju Melayu + sampin utk si adeeb

Cuti nuzul quran baru pusing cari kasut raya sepasang sorang
Dan gaun sepasang lagi utk anak2 dara tuh

Baju mama-papa dah selamat hantar tailor
Jadikler sepasang sorang
Jangan takde langsung kan

Bagi aku
Beraya itu untuk kanak2
Budak2 happy beraya
Jadi persiapan hanya banyak untuk anak2 aje

Teringat zaman kecil2 dulu
Dapat baju sepasang
Dok acu try ntah berapa kali sementara nak tunggu raya tuh
Excited!!


Dan tahun ini bertambah excited
Sejak ada anak bujang sorang nih
Seronoklah sgt2

Apapun masih stick pada bajet 
Belanja berpada-pada
Beli ikut kemampuan
Ukur baju di badan

Selamat shopping utk ibu2
Beringat2 selalu

Selamat meneruskan puasa
20 hari lagik kalo panjang umur kita
Moga2!!



02 July, 2014

Kurang 1/2 jam

Aku smp umah tepat2 kul 7pm
Makanya tak sampai 1/2 jam lagi masa nak berbuka
Dan aku mmg akan memasak

Serik membeli bulan posa nih
Buat dosa aku menyumpah seranah aje

Dah ler mahal tak sedap pulak tuh
Pastuh kena tak bernasib baik
Stok semalam-reheat jual balik
Tobat!!

So aku akan make sure aku akan memasak
Selalunya dah set awal2 dalam kepala apa nak masak 
Dan kena make sure resepinya mudah2 ajer

Tak kuasa nak masak yang payah2
Anak beranak jer pun nak makan
Mujur en papa bukan jenis yang cerewet makan
Apa aku masak
Itulah yang dia telan

1st day aku tak masak
Sebab berbuka rumah mak ramai2

2nd day
Kenalah memasak
Dah hari kerja kan
Makanya berperang masak start kul 7pm


Ayam goreng/kari ikan bawal/sayur pak choy tumis air

3rd day sampai 7.05pm


Sup daging/ikan goreng/sayur campor
Keyword nak cepat masak:kena rebus daging awal2 -kali ni papa yang tlg rebuskan

4th day
Still sampai 7.05pm


Ayam kalio/kacang panjang/ikan goreng

5th day-kari daging,ikan goreng,kobis masak air

Jadikler makan anak beranak
Asal kenyang
Dan yang paling penting kos efektif
Masak belanja murah sikit
Kalo beli kat luar kurang RM20 lebur macam tuh aje

Marilah berjimat cermat
Lupakan buffet2 tuh
Unless ada orang belanja
Itu belakang cerita

Hahhahaha!!
Selamat berpuasa!!


01 July, 2014

Bonus 70x ganda!!

Minggu lepas mmg minggu ujian
Papa,ain & adeeb demam serentak
So memang aku keja on-off
Kena jaga semua orang
Auni aje alhamdulillah,tak terjangkit 

Hampir seminggu
Baru semua orang beransur baik

Sebelum aku terlupa 
Selamat berpuasa utk semua yang masih sudi kelebek blog hampeh aku nih
Maaf byk2
Kadang2 aku merepek byk dalam blog nih

1st day puasa aku dah bercuti umum
Sgtlah tak best rasanya

Ain masih berpuasa wpun banyak ragamnya
Tapi still dia mampu berpuasa penuh
Alhamdulillah

Sekadar peringatan utk diri sendiri
Banyakkan mengaji bulan puasa nih
Banyakkan sedekah
Banyakkan zikir dan banyak2 berdoa
Semoga Allah permudah serba-serbi
Marilah kita rebut peluang bonus berganda2 yang Allah bagi nih

Persiapan raya
Langsung tak beli apa pun lagik
Tak tau kenapa mood ke laut

Apapun semoga kita berjaya mengharungi dugaan Ramadhan
Semoga amalan kita ada credit di sisi Allah
InshaaAllah


Credit:google image