Pages

21 June, 2014

Terima Kasih Sahabat!

Aku tak ramai kawan baik
Atau pun kawan yang betul2 paham luar & dalam aku nih
Yang tahu jatuh-bangun aku
Yang bersama dengan aku sejak anak dara sampai dah beranak tiga

Yang masih kekal sampai sekarang
Kawan yang aku kenal secara tak sengaja
Perkenalan aku hampir 20 tahun lamanya
Jarak yang memisahkan aku & dia

Tapi dengan pelbagai sosial media
Jarak 500km itu tak terasa sgt2

Baru2 nih
Dia hantar parcel
Kain ela cotton vietnam,baju romper utk si Adeeb & FM dari vietnam


Allahuakhbar
Terima kasih kawan
Ingatan ko memang buat aku terharu

Dialah kawan baik aku
Husna Abdullah
Bisneswomen in making!

Sekarang tgh giat promo kuih raya
Homemade 
Utk yang nak order

Boleh tgk kat instagram dia:

Instagram:husnakelantan
Blog: www.ciksitiwankembang.com
Facebook: husnakelantan

Based at Kota Bharu

Harga murah,munasabah
Dan yang paling penting kualiti mmg terjaga

Semoga Allah pelihara silaturrahim kita
Dan murahkan rezeki ko & keluarga

Sayang kamu,ketat2!!


20 June, 2014

A.G.E :(

Jangan main2 
Sakit nih yang paling tak sanggup nak hadap
Semalam kena
1/2 hari melepek
Ini penyakit biasa kalo perut sensitif macam aku

Tapi lebih menakutkan
Kalo cirit birit pada bayi
Sebabnya takde ubat untuk bayi bawah 1 tahun nih
Adeeb kena on-off sejak jumaat minggu lepas lagi
Tapi semalam mmg banyak jugak cirit-birit
Total 7x

Dia aktif
Menyusu,makan & minum macam biasa
Tak demam
Tapi still risau jugak!


Macam2 petua aku buat
Still tak nampak menjadinya
Susahnya hati!!

Kata orang2 tua
Nak ringan badan

Betul ke?




18 June, 2014

Sujud Syukur!

Allahuakhbar
Subhanallah
Alhamdulillah

Allah itu sebaik-baik tempat mohon pertolongan
Ayat yang aku pegang kukuh dari dulu sampai sekarang

Semalam memang aku terDUDUK
Ada masalah yang tak terduga datang
Puas aku mencari jalan keluar
Jenuh aku memikir jalan penyelesaianya
Tapi makin aku fikir makin buntu rasanya

Sampai petang ini
Aku masih tak jupe jalan keluar lagi
Lepas solat
Tak putus2 aku berdoa
"Tunjukkan aku jalan keluar Ya Allah"
"Permudahkan kesulitanku"


Aku memang tawakal sangat2
Dengan siapa pun aku tak bercerita
Buat macam biasa
Kerja macam biasa

Tapi percayalah Allah itu maha kaya
Dia maha pemurah

Tak semena-mena masalah yang buat aku tido tak lena sepanjang malam tadi
Allah tunjukkan jalannya melalui adikku
Terima kasih dik!!

Teresak-esak aku menangis
Sujud syukur!!

Allah itu tak beri apa yang kita minta
Tapi Allah beri apa yang kita perlukan

Berdoalah
Itulah senjata orang mukmin






15 June, 2014

JJCM-TEH TARIK PLACE,Putrajaya

Sempena hari bapa kan
Belanja en papa makan kat Teh Tarik Place nih
Dah lama adik aku dok promote
Baru hari nih sempat pegi rasa

Terletak di shop lot Ayer 8 Presint 8 Putrajaya
Landmark Pusat Bersalin Berisiko Rendah P8
Ada satu aje shoplot area situ


Entrancenya


Tempat yang selesa ala kopitiam
Berhadapan dengan tasik
Berebut2 budak nak duduk tepi tingkap


Aku order signature teh ais
Memang sedap!
Asam laksa utk en papa
Kuey teow goreng utk tuan badan
Roti bakar utk Ain
Roti canai utk Auni

Recommended Asam Laksalah
Memang terasa pure asam laksa
Boleh cuba,layan!!
Rega RM7.50

Review aku:

Taste :7.5/10
Ambience:9/10
Pricing : 7/10
Portion: Acceptable

Cuma kalo byk set menu yang rega munasabah
Rasanya lebih menarik kot
Konsep ala kopitiam
Perbanyakkan menu malaysia
Pulut kuning & rendang ke
Kannn...

Apapun menarik utk dicuba
Jika singgah ke Putrajaya


Sedapppp
Kata Adeeb!!


13 June, 2014

7 bulan -Adeeb Ridzqin

Anakanda bongsu terchinta
Dah 7 bulan
Sekejapnya masa berlalu

Berat :8.3kg

Faveret food : puree apple/pumpkin & brocoli porridge-makan 3x sehari

Faveret words: baba ...haipppss!!

Achievement : baru belajar balancing nak merangkak


Setakat ini kesihatan baik
Pernah demam 2x
Batuk 3x
Flu on-off
Mungkin allergy-anak2 yg lain semua ada URTI-x tahan habuk, x blh sejuk sgt..

Punyalah seronok ada baby
Sampai terasa macam jgnlah cepat besar sgt
Wpun penat sgt  tapi rasa seronok melayan baby memang counter back rasa penat tuh

Adeeb,semoga jadi tahfiz Quran satu hari nanti
Mama & papa doa yang terbaik utk kamu
Amin!!




Movie time!

Semalam bawak bdk2 g tgk wayang
Dah berbulan beratib budak2 nih
Htr adeeb kat taska dulu
Takkan nak bawak baby masuk wayang kan

Ingat nak tgk CEO sbb aku kan sawan si Beto
tapi malangnya CEO start kul 2.30pm
Nak tggu lambat lagik
Maka tgk citer Suatu hari kubur berasap 2
Dah byk citer lain sumer rating P13
Dah confirm bdk2 xleh msj

Expected
Lawak spastik
Kalo nak gelak2 bolehler
Tapi citer macam buat asal buat jerk
Tak paham aku produksi citer melayu nih
Memanjang buat part 1/2/3/4 bagai
Tapi hasil macam harem!!


Tak kisahlah
Asalkan bdk2 tak ulang 3 juta kali
Sibuk tanya bila nak bwk tgk wayang..

Bawak bdk2 memusing g Alamanda
Tgk itu & ini
Nak posa2 nih
Rata2 sales sana sinun


Ini tempat wajib singgah
Toys R Us
Kalo x beli apa pon
Budak2 ttp nak masuk
Window shopping kekdahnya

Selamat duit mama!!

Apapun budak2 seronok
Jadiler bwk jalan dekat2
Asal ada..

Hari nih dah start kena tune mood semula
Isnin start sekolah balik
Dan kena masuk opis balik

Sila sedar diri!!

Insaffff!!




11 June, 2014

JJCM-the Apartment

Semalam ke IKEA beli high chair si Adeeb
Memang itu jer pun nak beli
Tapi tak tahu pulak Ikea tgh renovation
So mmg tak seronok pun pg sana semalam

Sebelum masuk Ikea
Anak2 berkicau lapar
Masuk The Curve
Cari makan
Nampak The Apartment nih
Marilah kita cuba makan kat sini

Fine dine in konsepnya
Rega expected lah kan

Tapi dah bangsa anak2 & mak pak suka makan nasik
Tgk ada lunch set rega RM 19.90
Amik 2 set
Ada starter,main course & drink

Meh aku tepek gambar


Kalo tgk gaya gambar nih
Aku tgh makan dalam toilet kot
Siap ada shower head kat belakang tuh
Hahaha!!

Aku order set nasi + kung pao chicken
Dan set nasi + sambal sotong utk papa
Starter -signature green salad & soup
Air-ice lemon tea

Kat situ mostly western food
Ada desert jugak
Tapi rega kek sepotong sgt cekik darah
Rainbow kek sepotong sampai RM16+
Gulp!!
Kalah SR macam nih!!


Verdict : 
Taste: 6/10
Portion: 8/10
Price: As per dine in charge

Tapi tempat yang selesa
Budak2 pun suker situ
Sampai2 aje diberi kertas aktiviti utk kanak2

Tapi servis sedikit slow
Kami tggu 1/2 jam utk makanan smp
Order amik pun slow
Air pun dah nak habis baru makanan smp

Takperlah 
Sekali sekala try
Tak cuba tak tau kan!






10 June, 2014

1st week vacay-done

Baru sahaja menghabiskan cuti seminggu
Dan minggu ini minggu terakhir bercuti panjang
Sebelum mula kerja semula isnin depan

Cuti bermula dengan short vacay ke Bukit Gambang Resort yang maha ramai Isnin minggu lepas
Seriously tobat nak pegi masa cuti sekolah
Apapun kanak2 yang bertiga sangat seronok berendam


Tapi kami tak bermalam pun di BGRC
Gara2 tak buat early reservation
Harga pakej melambung-lambung
Rupanya booking ke BGRC macam berebut rega tiket AA
Lagi awal kita booked lagi murah harganya
Ok-lesson learnt!!

Jadi selepas puas bermandi manda 
Bertolak ke rumah kakak ipar di Kuantan
Bermalam semalam disitu
Keesokkan harinya
Pulang ke kampung halaman en papa di Dungun
Wpun takde lagi orang tua disitu
Kami tetap pulang macam biasa s/mana serupa macam kedua mertua masih hidup dahulu

Seronoknya balik kampung
Sebab kak ipar rajin melayan kami nak makan itu & ini
Dia jugak mintak aku masakkan gulai ikan patin tempoyak
Siap belikan ikan patin yang besar,siap tolong cuci siang bagai
Aku masak mmg reti
Tapi bab cuci nak hilangkan bau mmg failed!!

Hasilnya sangat sedap!!
Langsung tak berbau
Kata kak ipar dia cuci dengan daun jambu


Resepi-google yea!!

Anak2 aku si Ain &Auni mmg suka balik kg
Almaklumlah ramai sepupu sepapat
Main dari pagi ke malam
Solat sama2
Makan,mandi sama2
Seronok sgt!!


Dan di kampung aku rehat sikit dari mengasuh si Adeeb
Ramai tukang dukung
Tukang bagi mandi
Tukang bagi tido
Nak menyusu aje htr pada mama


Jadi wpun tak kemana-mana
Memang berehat sungguh rasanya

Dan selepas 6 hari
Pulang ke KL
Banyak benda nak buat kat rumah nih
Tapi as usual
Kejaplah..sat lagi lah
Hahhaa!!

Tak puas bergolek dengan anak2
Tak puas bergumpal sama budak2 nih

Ok..masa bersiap
Ada misi jalan2 cari pasal kat Ikea sat lagi
Konon2 nak cari high chair si Adeeb
Hopefully itu aje yang dibeli
Ikea sangat berhantu ok!!