Pages

29 April, 2014

9 tahun!

Kalo budak sekolah
Baru darjah 3
Tak cukup akal lagi

Tepat 9 tahun hari ini

Melayari bahtera rumahtangga
Ada pahit
Ada manis
Ada suka
Ada duka
Ada senyum
Ada tangis

Penat dilambung ombak
Kadang2 ganas
Kadang2 ribut
Itulah rumahtangga namanya

Susah senang sama2
Pikul beban sama2

Subhanallah!

Berkenalan
Bercinta
Berkahwin
Dengan papa
Antara rahmat Allah yang paling besar untuk aku

Sedikit pun tak pernah menyesal memilih suami suatu ketika dahulu
Kalo diberi pilihan sekalipun
Aku tetap memilih suami ku ini utk jadi teman sehidup sematiku smp bila2

Bukan senang seorang lelaki
Memilih isteri
Yang bakal menanggung dosa sang isteri seumur hidup
Dan bila dia memilih aku
Allahhuakhbar
Sujud syukur!

Papa orang yang bertanggungjawab
Mentransformasikan aku 360 darjah
Dia mendidik aku
Dan tak pernah jemu membimbing isterinya ini
Moga2...

Utk papa
Selamat Ulangtahun perkahwinan kita yang ke 9
Semoga rumahtangga kita
Dibawah rahmat Allah
Dan diberkati dunia & akhirat
Semoga kita bersama membesarkan amanah Allah -AIN,AUNI & ADEEB sebaik mungkin
I/allah





23 April, 2014

JJCM-CHILI'S Subang EMPIRE


Biar orang kata peghak
Tapi inilah 1st time g makan kat Chili's
Itupun sebab kawan sibuk nak belanja

Mungkin sebab aku kurang suker makanan barat
Steak2 nih memang bukan kegemaran pun
Aku suker makanan thai
Takpun makanan Itali
Suka sgt pasta2,pizza bagai

So dari opis kitorang ke Subang Empire
Tak sampai 15minit dah sampai

Bab2 mengorder kawan yang jadi tukang order dari starter sampai ke desert

Ini starter rasanya-namanya Wallahuallam-aku tak ingat-sedap jugak!!



Yang tiga atas nih main course
Kalo tak silap
Yang atas tuh-main course utk aku
Seriously tak ingat reganya
Dan lupa namanya
Tp kalo tak silap RM50+ per plate siap ada star-antara menu recommended kat Chili's

Gravy boleh request
Kawan tuh mintakkan black pepper & mushroom sekali

Air ada few yang boleh refillable
Kalo tak silap soft drink & ice lemon tea


Yang ini pulak dessert katanya
Pun tak ingat nama
Tp sgt sedap
Kek coklat yang masih panas
Diletakkan aiskrim vanilla coated dgn coklat cair
Sila pengsan!!
Sedapppp!!!

Rega semua kalo tak silap RM200++

Dan kawan nih jugak yang bayar

Verdict-utk orang yang tak biasa makan western nih
Aku tak tau samada ianya sedap atau tak
Bagi aku-bolehlah kalo nak cuba
Tapi rega yang sedikit mahal
Katanya lebih berbaloi ke Tony Romas
Sebab big portion
Wallahuallam!!

Tapi kalo ada sapa2 nak belanja 
Apa salahnya kan!!






21 April, 2014

Ini memang lawak!!!

Adik bongsu nak pg SEOUL
kami adik beradik yang lain2 membahan kaw2 dlm whatsapp group
Tapi yang nih memang cannot help it


Hahahhah!!

Tapi jauh disudut hati
Kakak2 abang2 risau
Semoga Allah pelihara kamu,adikku!!

Adeeb Ridzqin -5 bulan dah start becok!

Subhanallah
Masyaallah
Allahuakhbar

Cepatnya masa berlalu
Mama rasa macam baru semalam melahirkan kamu
Hari ini cukup 5 bulan 10hari

Sangat mobile sekarang nih
Mulut becok yaa amat
Gelak mengekek pantang diagah

Berat 7.3kg
Naik 300 gram sahaja dari bulan lepas
Tegap dah lehernya
Meniarap/memusing tanpa dibantu
Sangat senang menjaganya
Kurang sangat menangis/meragam

Setakat umur 5 bln
Demam viral 4hari tuh aje yg dia meragam sgt2
Alhamdulillah
Sekarang membesar bagai johan



Sekarang nih tak sabar2 nak suap dia makan bulan depan
Mama tgh sibuk belek resepi puree
Dah lama takde baby kan?
Dah tak ingat resepi puree

Apapun mama doa byk2
Semoga Adeeb membesar dgn sihat
Tapi dalam masa yang sama takmo adeeb besar cepat sangat
Seronok sgt ada baby kecik kat rumah
Rumah rasa lain
Sapa2 yang ada baby kecik nih
Memang tahuler macammana rasanya

Speechless!!




18 April, 2014

Sultan Melaka

W/pun satu Malaysia tahu kes ini
W/pun berjuta orang mentertawakan dia
W/pun kisah self claimnya agak merepek
Tapi percayalah SM nih sangat lawak

Aku follow fbnya Sultan Melaka
Tiap kali postnya
Pasti aku akan tersengih lebar
He is a good entertainer!

Follower dia berpuluh ribu
Sekali post beribu like
Komen jangan kiralah
Komen wajib
Daulat tungku/tongku
Hahahhah!!

Biarlah dia merepek dia tuh SM @ tak
Tapi bagi aku
Post2 dia sbg release tension utk aku
Stress2 baca post2 dia
Memang pecah perut gelak sorang2
Baca komen lagi lawak
Aduhai....



Kalo SM terjupe post ini
Saya sarankan tungku SM join MAHARAJA LAWAK
kurang2 follower dah berpuluh ribu
Boleh jadi voters
Kurang2 kaya -menang hadiah beratus ribu
Bolehlah belanja rakyat jelata pasnih

Oklah stop merepek
Salam pagi Jumaat

15 April, 2014

Si sulung -nearly 8th

Kak ain antara orang yang paling sayang adik baby Adeeb
Nampak sgt betapa happynya dia sejak ada baby

Banyak cubaan nak mendukung baby
Mengagah adik
Ajak adik main
Cium gomol adik sampai adik mengamuk
Layan adik membebel
Antara orang yang paling seronok
Tengok pencapaian adik
Adik boleh meniarap
Dia suker macam itu anak dia


Kak Ain sekarang dah tahun 2
Masih manja macam dulu
Tak boleh kena tegur sikit
Menangis beria2
Belum kena pukul lagi tuh

Pencapaian setakat ini
Dah boleh kayuh basikal 2 tayar
Belajar masih tahap perlu dibimbing
Kena sentiasa tgk dia buat homework

Takper pelan2
Selagi mama-papa ada
Kami selalu bersama kamu,anak

Banyak impian dia dlm list mama
Banyak sgt yang dia mintak
Tapi as usual
Anak2 tak diajar dapat sesuatu semudah memetik suis
Dia kena tunjuk efforts
Gain something
Baru boleh dapat reward

Kak Ain
Moga jadi kak long yang baik
Contoh utk adik2
Terpelihara budi & pekerti
Tersusun langkah & bicara
Mama doa yang baik2 utk kak ain.

14 April, 2014

Kakak Auni ,macam2 peel!

Kak Auni dah masuk tadika
Dah makin tinggi
Baru aje pandai kayuh basikal
Sehari dua nih

Bercakap macam orang tua
Takde pelat2 sejak kecik lagi
Manja yaa rabbi
Ada adik baby,dia lagi manja kememeh

Auni sedikit clumpsy
Suka nak cepat
Asik nak lari
Jadi tak heran kalo rekod kecederaannya memang buat mama pening kepala
Setakat pecah cawan
Setakat jatuh tergolek pas mandi sbb berlari
Tumpah air,tumpah nasik
Dah tak heran!

Memang dia cuai sikit
Tetiap hari kena bebel dgn mama & papa

Baru2 nih
Dia tanya papa dia
"Naper papa panggil mama tuh mama!"
Mama bukan beranakkan papa

Papa dia tanya
Abis tuh nak panggil apa
"Panggil sayang boleh?"

Pastuh dia jawab
"Panggillah sofa"

Kenapa sofa?

"Sebab sofa kan besar!"

Sabor jerlah mama kamu kan

Sentap tahap langit ke 7


Sekarang dah pandai mintak macam2
Semalam jer dah order
Kek birthday warna pink
Nak 3 tingkat

Pengsan!!


08 April, 2014

Iphone vs Samsung

Semalam ada kawan yang tanya
Dia nak dapat durian runtuh
Ura2 nak sambar satu smart phone

Antara iphone & samsung 
Mana satu lebih baik

Aku pernah guna Samsung
Dan sekarang pengguna tegar iphone5
Aku xmo explain dari segi spec bagai
Itu sumer blh google

Aku kira dari sudut pengalaman
Seorang perempuan macam aku
Yang buta @ tak mahir it sgt nih
Yang hadap handphone utk sms utk call aje
Aku lebih merasakan iphone lebih baik

Icon serba interaktif
Capaian yang laju
Mudah digunakan
Friendly user
Tak pernah lagi hang masa guna
Compared masa guna Samsung dulu

Kualiti gambar sharp
Macam2 option pulak tuh
Nak edit gambar pun macam2 pilihan tersedia

Bateri still ok
Tahan 24jam
Tapi mesti tiap2 hari kena caj

Rega iphone memang stabil
Jarang dengar iphone turun rega
Resale value pun tinggi
Iphone 4s sampai sekarang rega RM1k tak kurang kalo 2nd hand

Apps utk iphone
Beratus ribu utk dipilih
Macam2 smp yang pelik2 pun ada
But seriously seronok browse catalog apps thru itunes
Mmg giler!

Bagi aku alah membeli menang memakai
Memang iphone mahal jugak
Tapi memang puas hati smp skrg

Apapun tepuk dada
Tanya selera
Lain padang lain belalang
Katanya...

Aku jenis pakai handphone sampai roboh 
Maksudnya selagi tak rosak
Jangan mimpi nak beli baru
Pakailah smp flat

Iphone nih hadiah dari en papa
Lagiler sayang kan..


Tggu en papa hadiah iphone6 pulak
Hahahhaha!!

Tak menahan nafsu :)

07 April, 2014

Almost 9 years

30-4-2014 akan datang
Merupakan tarikh ulangtahun perkahwinan
Bersama suami terchinta

Hampir 9 tahun membina rumahtangga
Ada pahit & manis
Ada tinggi & rendah
Kadang2 susah
Kadang2 senang


Purata tiap 3 tahun beranak sorang
Aci?

Cukuplah rasanya 3 anak
Penyeri rumahtangga
Ada perempuan 2 orang
Ada lelaki seorang

Inipun hidup mama dah tak serupa orang
Hahhahaha!

Semoga Allah murahkan rezeki 
Cukupkan segala keperluan anak2
Hidup berkasih sayang
Anak2 sihat sentiasa
Cerdik belajar
Jadi anak yang soleh & solehah

Mama & papa kena kerja kuat sikit
Anak2 makin membesar
Duit sekarang mengalir macam air
Semoga Allah permudahkan
Moga2....







04 April, 2014

Learning from mistake!

Aku belajar dari kesilapan
Beranak tiga
Bukan bermakna aku serba tau
Banyak benda kena belajar

Adeeb demam dari hari Selasa ptg
Sebagai ibu susah hati jugak
Yealah dia merengek tak henti

Pegi klinik
Gp bagi antibiotik 
Ubat demam

Tapi berdasarkan pembacaan
Ini demam viral
Tak perlukan antibiotik
Cuma amik masa nak baik

Jadinya antibiotik tuh buang jauh2
Cukup serik dgn antibiotik
Setakat demam sikit2 nih
Usahakan cara lain
I/allah demamnya akan reda

Hari ke 4-pagi nih
Barulah demam Adeeb betul2 ok
Setakat 8 jam yang lalu
Temperature below 36.0

Ibu2 kena byk belajar
Jgn membuta tuli bagi ubat macam2 pada baby
Cukuplah kesilapan aku meladeni Auni dulu
Sampai sekarang Auni ada antibiotic resistant
Kena amik antibiotik yang kuat baru settle w/pun demam disebabkan tonsil bengkak
Setakat antibiotik yang biasa2 mmg 3-4 botol takkan settle punya
Sebab itu aku serik dgn antibiotik

Tp kalo pikir blk
Bkn salah aku pun
Aku ikut arahan gp
Nak anak baik cepatkan??

Antibiotik hanya perlu bila melibatkan penyakit yang disebabkan bakteria
Yang selalunya menyebabkan penyakit jangkitan paru2,pneumonia,bronchitis
Jadi kena betul2 pastikan anak2 kita itu demam berpunca dr viral @ bakteria

Cumanya bila kes macam si Adeeb nih
Demamnya lambat settle
Aku pulak bekerja
Jadi mahu @ tak
Kena bercuti jaga dia 
Takperlah asalkan dia selesa & selamat bersama mama/papa dirumah
Berdukung 24 jam pun mama rela
Asalkan cepat kebah!


Si demam
Tak berenggang dgn temperature
Berlenggeng tak berbaju
Cloth less
Sponging when needed
Pcm bila temperature 38.0 ke atas
Offer minum byk2

Apapun mama masih belajar
Setiap anak itu berbeza
Semoga Allah beri ketabahan
Dan kesabaran meladeni anak2

Moga2....




01 April, 2014

April Fool

Zaman sekolah
Paling ditunggu hari ini
Hari terkena
Hari mengenakan

Takde yang terkecuali
Kawan2
Cikgu2
Cleaner
Makcik kantin
Tukang kebun
Memang meriah!

Macam2 modal
Kalo yang perempuan
Selalunya modalnya kotor sikit

Ehhhh baju ko ada darahlah!!

Yang lelaki dahsyat lagik
Main kasar selalunya

Stok letak thumb tac-paku board tuh kat kerusi
Bila duduk menjerit sakitlah
Belum lagi bab letak binatang pelik2 dlm beg sekolah
Serious havoc!

Biasalah zaman nakal
Zaman nak naik kata orang
Masyaallah!

Betapa rindunya pada kwn2
Pada zaman sekolah
Takkan jupe dah zaman sekarang nih
Zaman takde masalah
Selain mengadap musim exam shj

Bagi aku April Fool
Sekadar suka2
W/pun dulu rasa marah juga bila terkena
Tapi sapa nak sangka
20 tahun selepas itu
Teringat gelagat kawan2
Bawak senyuman pagi2 nih

Utk kawan2 yang bertebaran mencari rezeki seluruh negeri
Semoga Allah merahmati kalian
Memberkati usaha kalian
Dan mempertemukan kita nanti


Dan sudah rindu sama si booolat nih!!