Pages

29 January, 2014

Sleepless & MC

Aku MC semalam
Sakit kepala berdenyut2
Jupe GP bagitau sakit kepala
Mata pun berpinar2
Punca-tak cukup tido

GP mujur pompuan
Memahami betapa jenuhnya ibu beranak kecik bangun tgh2 malam
Tido tak serupa orang

Aku pulak bila si adeeb bangun tgh2 malam ajak main
Melayan pulak
Yea lah dah siang tak main dgn dia
Maka,tgh2 malam pun jadi
Haisssshhh!!

Bgtau bos-MC sbb tak cukup tido
Berterus-terang sangat
Malas nak buat alasan lain
Mmg itulah cerita sebenarnya

Hari nih terlewat bangun
Tp kena rushing keluar waktu yang sama jugak
Makanya kaki jadi kepala
Kepala jadi kaki
Kelam-kabut sgt2!!

Stress waktu pagi
Selalunya melarat sampai ke petang
Wish me luck 

-penawar stress mama-


27 January, 2014

Tukar sekolah?

Pagi nih otw dalam keta ke ERL
terdengar berita pertukaran serta merta
Cikgu yang paksa anak murid makan rumput tuh

Yea,mmg tindakan yang kurang sopan
Atau dalam ertikata lain tak pernah dibuat orang
Aku pun menyelar sama tindakan yang melampaui batas nih

Tetapi bila teringat 
Zaman aku sekolah
Cikgu2 lagi brutal kot

Kes bela kuku panjang
Cikgu disiplin paksa berdiri bawah tiang bendera-kikislah kuku ko sampai pendek kat situ
Panas terik lagi tuh
Tuang kelas-berjemur,berlari tgh padang 7-8 round tgh panas2 terik
Dulu budak pompuan style pakai kain panjang meleret2,stok DBKL-dipotongnya smp paras lutut,hadaplah pakai sampai habis sekolah
Macam2 lagikler yang tak sempat nak recall

Tapi jarang dengar mak-pak pg report polis
Jarang tgk mak-pak datang perhambat cikgu kat sekolah!!

Sekarang mak-pak lebih sensitif
Lebih sayang anak kot

Mak-pak dulu
Ko buat salah
Sila hadap & berani tanggung 
Jangan nak mengadu bagai

Lagi kena tambah ada!!

Kannnnn!!!





24 January, 2014

Its good to be left!!

Sometimes its good to be left

Ayat tak menahan!
Bdk2 opis baru balik korea
Makanya banyak sggh buah tangan kwn2 beli
Wah sgtlah terharu!!


Baju
Keychain
Nail clipper
Fridge magnet

Token yg kecik2 nih pon
Buat rasa besar hati sgt
Terima kasih kwn2!!

Terubat jugak hati
Orang yang x smp korea lagi nih
Kannn!!!

22 January, 2014

Duit belanja

Dari tahun lepas 
Memang bekalkan kak Ain
Duit belanja RM4 sehari
Utk sek agama & sek kebangsaan sekali

Sekarang Ain complaint
Makanan makin mahal
Kalo tahun lepas 
Nasi lemak kantin baru RM1
Tahun nih dah naik RM1.50
Serba-serbi naik

Aku sbg ibubapa
Rasional patut bagi extra pada anak
Akan tetapi aku tetap bagi belanja yang sama
Dan bagitau Kak Ain
Adjust apa yang patut
Bawak bekal air dari rumah
Beli makanan shj dikantin

Kenaikan harga barang keperluan
As expected
Makanya kak ain harus belajar utk berjimat sama macam mama & papa

Kadang2 kena belajar hidup susah anak!!




20 January, 2014

Walking zombie!!

Ada baby kecik nih
Kejap2 merengek nak susu
Kejap2 suh dukung
Kejap2 suh peluk
Kejap2 ajak main
Dan semuanya bermula pukul 1am ke atas

Makaaaaaa...
Jgn heran tgk eyebag kalah beruang panda
Jgn pelik tgk aku menguap tiap 30 minit
Belum lagi bab jalan macam zombie
Sungguhlah tak bertenaga rasanya

Mcm2 tips kwn2 bagi
Tapi so far x berjaya lagi

Bak kata mak
Baby lahir tgh2 mlm
Makanya dia berjaga tgh2 mlm
Make sense jugak
Baby adeeb lahir 2.21am

Kak Ain dulu gitu jugak
Lahir 1.47am
Siang tido memanjang
Time mlm memanjang berjaga
Ain paling lama rasanya berjaga malam
Rasa nak menangis berdukung si Ain dulu
Tgh2 mlm pon mengamuk nak tido buai
Sampaikan mama pun tido bawah buai
Penangan si anak!

Auni dulu lahir 11.47am
Kurang berjaga mlm
Tp susah tido siang
Jenuh nak bagi tido siang

Mcm2 kisah besarkan anak nih
Tak sangka dah beranak tiga!

Bertabahlah mama
Hoping that lama2 dia leh adjust waktu tidonya sendiri

Dah lama tak merasa tido lena
Aduhai anak!!
Apa sahaja utk kamu
Mama sayang kamu sgt2!!




18 January, 2014

Update 2bulan -Adeeb Ridzqin

Marilah update baby growth utk baby Adeeb
Disebabkan mama tak berapa nak rajin blogging skrg
Kita buat tiap 2 bulan
Asalkan ada,buat kenangan utk mama

Baru nih pegi cucuk baby utk 2 bulan
Yea,aku memilih memvaksinkan anak2 aku
Siapa2 yang antivax komen2 anda tidak dialu-alukan disini
Mom always know whats best for her kids
Anak masing2-masing2 jaga!

Berat : 5.5kg
Panjang :58cm

So far baby sihat
Alhamdulillah!!

Dah banyak bunyi
Suka diagah
Suka disebut namanya
Fully alert-pantang bunyi sikit & lampu terang sikit
Masih kuat menyusu
Still bangun malam 3-4x 
Suka mengeliat sgt2!!

Adeeb diletak dibawah jagaan taska
So far cikgu tak de komplen
Adeeb mudah dijaga
Dapat susu,tido
Cuma kena asing tido dgn budak2 lain
Dia tak leh tido bising2..
Sgt drama king ok
Kang menangis kalo dgr bunyi bising2!!

Minggu depan Adeeb akan amik 1st jap utk pneumococoal
Biarlah berhabis duit ringgit
Mencegah lebih baik daripada berubat

Apapun sgt seronok ada baby dirumah
Janganlah besar cepat sangat dik :)


-si domok kesayangan mama nih-








12 January, 2014

Mimpi?

Pagi nih berkesempatan tgk rancangan 30minit Ustaz Don
Ada perkongsian menarik utk dikongsi di blog ini
Self reminder jugak 

Berkisar tentang MIMPI
Mimpi merupakan kurniaan Allah
Kadang2 mimpi itu menghiburkan
Dan ada juga yang menakutkan

Macammana nak mengenal mimpi itu samada benar @ mainan syaitan semata2?

Ada 6 kriteria yang menentukannya
Dan keenam2 nih tak boleh missed
Mesti ada semua

1- mesti tido dalam keadaan berwuduk
2-bukan dalam hadas (haid,nifas,utk suami isteri bukan slps bersama & lelaki tidak keluar air mani)
3-mimpi ketika waktu hampir menjelang waktu Subuh
4-terus bangun selepas bermimpi (maksudnya macam kita terkejut,lantas bangun)
5-mimpi ini sesuatu yang takkan kita lupa walau berapa lama pun
6-ianya mimpi yang berulang2 (hari ini minpi,esok mimpi,lusa mimpi)

Jadinya boleh jadi guideline utk kita.

Apapun mimpi kita , wajib kita rahsiakan
Utk mengelakkan fitnah & kata2 orang

Wallahuallambissawab!!

Selamat berhujung minggu :)




11 January, 2014

Misi hujung minggu :)

Bermula tahun nih
Tiap weekend kena ada proper plan
Supaya tak membuang masa tido & tv semata

Keyword:-

1)mesti ada salah satu bahagian rumah yang perlu dibersihkan -eg: dapor-kabinet
2)ada menu @ masakan baru yang perlu dicuba,reward diri & family setelah penat seminggu.eg:masak nasi lemak
3)satisfy your craving-weekend shj masa nak cari apa2 yang teringin nak makan-eg: Ikea Meatball
4)aktiviti dgn knk2-list down apa nak buat  @ tempat2 yang nak bawak anak2 berjalan minggu nih-eg:opah cribs

So this week will be this :-


Hoping for at least 70-80% success rate

Be realistic
Make it fun
Dont overdo

Have a good weekend ahead!!

xoxo


10 January, 2014

Back to reality :(

Akhirnya cuti 60 hari habis jugak
Hari nih masanya telah tiba
Kembali pada rutin
Berkejar dgn masa
Kejar tren 
Kejar anak2 mandi
Paksa anak2 makan breakfast

Ohh ini bukan mengeluh
Ini realiti ibu beranak tiga
Yang ada 2 anak yang bersekolah
Dan ada baby kecik berusia 2 bulan 

Mujur jiran yang sama
Sanggup jaga,amik & hantar Ain & Auni ke sekolah
Alhamdulillah

Baby Adeeb aku hantar ke taska
Hopefully tak meragam
Mudah tido hdknya
Pandai2lah cikgu mengurusnya
Bukan murah bayar taska sekarang

Seriously rasa macam blur nak masuk opis hari nih
Tapi tanggungjawab ttp tanggungjawab
Banyak misi & projek tahun ini
Ada juga agenda penting sebelum 1/4 pertama tahun ini
Semoga berjalan lancar

Aku cuma harap pagi2 nih
Tak payah mengadap boss lagik
Macam lemau jer 1st day nak mengadap dia
Rosak mood keja
Hahahhaahaha!!

Aku takkan selamanya bekerja macam nih
Pg gelap balik gelap
Ada impian & cita2 utk resign paling lewat umur 39 tahun
Just enough time nak jadi SAHM for good
Komitmen pun dah settle masa tu
Sementara ini bekerja selagi terdaya
Bekerja jugak satu ibadah

Stress keja ada dimana2
Dok umah saje pun stress jugak
Sbb itu aku kata ini semua bergantung pada individu
Aku suka duduk rumah tapi ada masa stress jugak dgr anak bergaduh tak habis2,stress tggu suami lambat balik,stress dgn keja2 domestik yang x habis2!!
Ada pro & cons katanya.
Hahahahahaha!!

Doa banyak2 pagi Jumaat
Semoga Allah tambahkan rezeki yang halal,anugerahkan kesihatan yang baik & umur yang panjang.
Aminnnnnnnnnn....


-belum smp opis dah rindu sgt sama si dompok nih-









09 January, 2014

Rindu

Rindu!!!
Macam2 jenis rindu
Rindu pada cinta hati/keluarga
Rindu zaman kanak2
Rindu zaman belajar
Rindu masakan mak
Rindu orang yang telah pergi
Rindu nak makan itu-ini
Rindu nak pegi tempat bersejarah

Rindu yang paling terkesan dalam hidup aku dulu
Rindu pada mak
Masa tuh umur kecik lagik
Mungkin 9-10 tahun
Mak terpaksa balik kampung ikut adiknya
Atok kemalangan
Kami adik beradik tinggal di rumah dgn abah yang kini dah tiada
Mak balik sekejap aje
2 malam rasanya

Tapi punya rindu pada mak,smp menangis2 depan pintu
Hari yang mak jangka nak balik rumah
Aku siap tunggu depan pintu tak tau berapa jam lamanya
Sampai abah paksa tido sbb dah lewat malam
Masuk tido dgn hati yang sebal
Dgn sarat rindu 
Dgn airmata laju membasahkan bantal
Tapi bangun2 pagi tgk mak dah ada
Punyalah seronok,Allah aje yang tau

4tahun yang lepas
Berpisah seminggu dgn kak Ain
Sbb masa tuh papa bawak kak ain tgk arwah FIL yang warded di HTAA
Aku punyalah rindu dgn anak
Masa tuh aku tgh sarat mengandungkan Auni
Subhanallah
Tetiap waktu bila teringat anak
Aku nangis macam kena pukul
Sedih sgt2!!
Sejak hari tuh serik rasanya tido tanpa anak
Serik sgt2!!

Dan hari ini
Rindukan baby 
Yang sedang orientasi taska
Sblm mama masuk opis
Tgk bantal dia pon 
Meleleh airmata

Betullah
Tiada kasih sayang sehebat kasih ibu pada anaknya
Tiada tolok bandingnya



-wpun dah beranak 3,rasa sayu htr anak ttp sama...


#typicalmommy





07 January, 2014

Sweet tooth -bermusim

Rasanya macam jadi viral 
Segala tok-nenek
Utk penggemar dessert,cakes dsbgnya

Utk sweet tooth mcm aku
Mmg alert aje bab2 mkn2 nih
Tgk bodyler!!

Kalo x silap
Started dgn cupcakes
Mcm2 jenis cakes pulak yg ada fondant,x fondant,fresh cream bagai,
Pastuh macaron
Cheese tart mcm2 jenis
Red velvet
Brownies mcm2 variant
Congo bars
Then durian crepes

Baru2 nih kek keju leleh
Chocolate pretzels

Mmg kreatiflah org2 kita meniaga
Mmg buat duit sungguh!!

Yg malas @ takde bakat mcm aku
Sila order & order lagik

Aku mmg sweet tooth
Mmg kalo g buffet pon
Akan mengadap dessert table dulu
Baru layan main course

Akan ttp dah umur byk nih
Kalori kena jaga
Jgn main belasah
Makan manis2 pun kena control jugak
Sebelum dtg penyakit!!
Huhuhuhu!!


-ini kek keju leleh pemberian jiran,makan x tgk kiri-kanan dah!! Sedap weiiii!!


Mari kita belek resepi
Sbb anak2 suka sgt kek keju leleh nih
Nak beli selalu parah jugak
Baik belajar buat mkn anak beranak

#dasarkedekut!!


06 January, 2014

Anak kita,cucu mereka!

Pagi nih
Misi menghantar baby Adeeb utk training taska
Aku taknak hantar lewat2 sgt
Takut kalo dah besar sikit baru nak hantar, dia dah pandai kenal orang
Lagi haru...
Nanti jadi kes macam kak ain dulu,xmo orang lain langsung

Terjumpa dgn jiran hujung jalan
Dia tanya mana aku hantar baby
Berapa yurannya?
Dia bagitau tak larat nak jaga cucu
Anak-menantu harapkan dia jaga cucu
Jiran nih pangkat ibu2lah
Aku panggil mak haji

Aku sejak beranak Ain
Mmg mak aku dah warning awal2
Yang dia taknak jaga cucu2
Nak berehat

Dan kitorang adik beradik pun mmg jenis pandai2 ko nak hidup
Cari taska,hire nanny
Except kalo anak2 sakit,mmg mak volunteer nak jaga
Tp selalunya kalo bdk2 sakit,mmg aku terus cuti jaga diorang

Terkesan dgn rungutan mak haji tadi
Aku rasa anak2 jangan amik jalan mudah
Ibubapa kita makin hari makin tua
Dont take them for granted

Pandai buat anak
Pandai jugak mengelolakannya
Get nanny help
Hire maid
Hantar taska
Macam kes aku,baby dalam perut lagi aku dah survey bagai
Sbb tahu,lepas habis cuti aku akan kembali bekerja

Tak percaya taska
Tak percaya orang lain jaga anak kita
Berhenti keja
Asuh anak sendiri

Kasihani mak-ayah kita
Diorang dah penat jaga kita dr kecik dulu
Dah besar kita,kita letak pulak t/jawab mengasuh anak kita aka cucu dia pada dia pulak
Mak kita takkan tolak kalo kita mintak tlg jaga cucunya
Dah nama pun cucu dia
Tapi berpada-padalah..

Ada kes macam anak memperhambakan ibubapa
Bayar upah mengasuh
Dan mungkin tanpa sedar bagi arahan itu & ini pada ibubapa
Tak boleh itu
Tak boleh ini
Sampai ibubapa ini terasa hati,tersentuh jiwa
Derhaka kita jadinya :(
Astaghfirullah!!

Skrg nih ibu itu mula merungut penat
Esok lusa kita tak tahu kan?

Suatu masa kita akan tua jugak
Rezeki Allah,akan bercucu pulak

Dunia nih macam roda
Putarannya sama
Pelakon shj bertukar ganti

Jika mahu anak2 kita layan kita dgn baik bila kita tua kelak
Masa ni lah kita kena tunjuk teladan yang  baik pada anak2 kita
Mereka melihat sekarang

Ain & Auni selalu tanya
Kenapa kita asik pergi umah opah
Aku selalu jawab
Opah tuh mak mama
Dia rindukan mama wpun dia tak bagitau
Macam mama rindukan kamu kalo mama  pg opis/outstation
Nanti kamu berdua dah besar,dah kawin
Kena selalu tgk mama
Sbb mama rindu kamu nanti..

Subhanallah!!


-smg Adeeb serasi dgn pengasuh baru& tak meragam hdknya-






02 January, 2014

Anak ambe nih!!

1st day takde drama
Ok
Hantar,cari tempat duduk & dia lambai tangan suh kita balik
Senang sgt!!
Tak macam kak Ain dulu
Manja yaa rabbi!!

Ini mmg anak ambe nih
Independent macam mama
Tak takut sapa2

Bravo kak Auni
Jangan notti2
Ikut cakap cikgu
Enjoy your childhood ok!!


01 January, 2014

1-1-2014

Subhanallah
Alhamdulillah
Panjang umur kita
Sempat bertemu tahun baru 2014

Kesimpulan 2013
Tahun berjimat cermat
Kurang edisi cuti-cuti malaysia
Kurang episod JJCM
Takde big investment tahun lepas-takde keta baru,rumah baru,unit trust blablabla

Apapun tahun lepas
Kurang sikit edisi jupe paed kanak2
Auni masuk wad sekali sahaja
Bulan 2 -positive mycroplasma
Demam 9 hari 
Ain masih on-off dgn tonsilitis
But last appt dgn surgeon
Surgeon tak advice utk remove
Sbb katanya kena control URTI dahulu

Kerjaya
Tukar department yang memang diharap2kan sejak 5thn lepas
Rezeki mengandung katanya
Salary increment
Alhamdulillah!

Namun tahun lepas 11-11-2013
Allah swt kurniakan kami sekeluarga Adeeb Ridzqin
Buah hati semua ahli keluarga sekarang ni
Syukur,anak lelaki yang ditunggu2
Semoga membesar dgn sihat hdknya


Tahun 2014
Tahun fokus pada time management
Masa utk survival
Berjimat selagi boleh
Tahun fokus pada dua anak yang mula bersekolah
Dan family first apa2 pon

Kena curi masa jugak menambah ilmu akhirat walau sibuk m/manapun
Mengaji semuka sehari
Misi khatam quran dalam tempoh setahun

Cuba memasak walau sibuk sgt
Stick to the budget!!
Misi berbelanja secara berhemah
Senaraikan wishlist ikut kemampuan
Spy tak stress kemudian hari

Dan yang paling penting 
Bersederhana serba serbi!

Permudahkanlah Ya Allah!