Pages

27 December, 2013

Untung!!

Tak payah hire maid ribu-riban
Guna tenaga buruh kanak2
Untuk mengasuh si baby
Boleh harap dah
Sempatlah mama mandi
Sempatlah mama masak
Sempatlah mama solat jap


Untung kan?

Tapi nanti mama g keja
Mama hantar baby ke taska jugak

Rate taska naik 40%
Hopefully seiring dgn servis jugak
Kenaikan tak dapat di kawal katanya

Erkkkkkk!!




26 December, 2013

Post confinement

Dah habis pantang
Misi makan sampai lebam
Berjalan2 macam dah lama tak tengok dunia
Anak2 pun suker semacam bila tau mama dah hbs pantang nih

Berat turun 13kg shj :(
Tapi suker sbb turun daripada berat sblm mgdg lagik
Perut masih tak slim lagik
Takper kasi masa lah
Dah membesar bagai johan 40 mggu
Takkan nak turun dalam tempoh 40 hari kot?

Sedang neves 
Tak lama dah nak masuk opis balik
Sedihnya!!

Nak tinggal baby 
Uwaaaaaasss!!


-ini gambar semalam,bwk anak2 g mandi kolam free kat Kompleks Komuniti Presint 9 Putrajaya-kolam rakyat marhaen katanya !

21 December, 2013

Baru 40hari


Melihatkan streaming photo album dlm iphone nih
Beratus gambar si kecik nih
Kalo boleh tetiap hari nak tangkap sekeping buat kenangan mama
Buat pelepas rindu 
Bila mama dah mula keja nanti

Day 1


Baru kuar sgt2 nih
Nurse letak baby atas dada

Baru htr ke wad masa nih
Kecik sgt2!!

Day 2

Muka pun sembab air lagik
Besar semacam pipi

Day 7


Dicukur dek papa
Still x smooth lagik
1st time cukur rambut anak
Wpun dah anak no 3

Day 14


Mula membina tubuh

Day 21


Lena betul tido atas bantal merah nih

Day 30th


And so on


Membesar bagai johan
Menangis pun boleh tahan skrg
Susu no wahid


Dan semalam
Kemuncak mengamok
Terpaksa pusing satu taman naik keta
Baru tido lena 

Alahai anak
Macam2 ragam

Tetiba sedih 
Tak lama dah nak masuk opis balik
Uwaaaaaa :((


19 December, 2013

Baby sling utk Adeeb

1st time beli sling baby
Dulu masa kak ain dulu
Aku beli carrier yg jenis biasa tuh
Tp mmg bjasa jugak sbb lama jugak kendong kak ain guna carrier tuh

Sling baby nih aku beli sbb kes si Adeeb suka berdukung
Tak laratlah dukung dia 24jam
Jadi kawan si Ayu advc beli sling
Pg beli kat Manjaku BBB rega rm79.90

Seriously
Mmg magic menatang nih

Si Adeeb punya suker
Masuk jer kat poket kangaroo tuh
Mesti tido
Agaknya dia rasa mcm dlm perut kot

Dan skrg aku sdg giler usha baby wrap pulak
Mau beli boba wrap kalo en papa bagi green light
Macam cantik jer
Macam comel jer
Hahahahahahah

Apapun pilihan ibu2
Yg penting baby selesakan?
Duit kita leh carik
Ada jer rezeki anak2!!

So far baby Adeeb x suker stroller lagik
Duduk jer nangis macam kena pukul
Haiiippp!!
Biasa sgt dia tuh!!

Makanya sementara larat nih
Duduklah dlm sling tuh
Dah dompok nanti
Mama ttp campakkan kamu dlm stroller jugak
X larat mama nak dukung dah!!



Psst: baru 37hari mama dah angkut bawak g sogo,itupun tak smp 2jam dah kelam-kabut balik..rasa bersalah sgt2 !!hahahahaha!!

15 December, 2013

Bersangka baiklah ~__*

2 hari lepas
Opismate whatsapp
List nama mereka2 yang layak ke bumi Winter Sonata 16/1-20/1
Sumer free tanggung beres
Makan,minum,tix,hotel,

Seriously masa awal tahun hr tuh mmg xde letak high hopes lgsg
Lagipun sedia maklum aku tgh mengandung
Dan tentunya tak sanggup nak tggl baby kecik yg menyusu & manja hampeh tuh

Bagai dijangka
Mmg nama aku not on list pun
Tp ramai kawan2 lain yg dapat pg
Good for them
Tumpang happy rezeki kwn2!!

Tapi member yg w/app nih meroyan semacam
Jenuh pulak aku nak memujuk
Ayat aku simple aje
Bukan rezeki kita lagik
Dan bersangka baiklah dgn ujian sedikit ini
Allah nak tgk kita redha @ sabar tak dgn ujian ini..

Jika aku dpt sekalipun
Rasanya aku akan reject jugak
Alasan utama Adeeb baru 2 bulan
Ank2 yang lain lagik
Tak sanggup nak tinggal kontang-kanting pada papa
Mana nak menjaga baby,makan-minum lagik

Alasan kedua w/pun semuanya ditanggung pengurusan
Kurang2 nak jugak ada duit poket buat beli souvenir utk adik beradik @ kwn2 rapat
Juga nak beli baju tebal yang mahal2 reganya utk menghadapi musim sejuk disana
Sedangkan keperluan utama skrg adalah persiapan persekolahan anak2 & bayaran pendaftaran taska anak2 awal tahun yg agak mahal
Makanya mmg takde bajet utk cuti2 buang duit gitu

Alasan ketiga
Dengan cuaca musim sejuk disana,rasanya ibu baru abis pantang 60hari macam x sesuai nak pg
Aku mmg berpantang sejuk2 100hari kwn2!!

Ikut hati mati
Mmg rasa terkilan
Ehhh nape nama aku takde?
Sedangkan KPI 1/2 year aku superb!
Itu bisikan syaitan yg direjam!!
Nak tgk kita kecik hati,berduka-lara,busuk hati,cemburu dsbgnya
Astaghfirullah!!

Pujuk diri sendiri balik
Dan berlapang dadalah 

Tggu lagi rezeki lain kali
Allah nak bagi yang lebih baik ke.

Subhanallah...
Allahhuakhbar

Indahnya ujian yang sedikit
Terselit 1001 pengajaran & hikmah disebaliknya

Utk kwn2 yg layak
Have fun & jgn lupa ole2 utk aku yek!!
Tak dapat g Nami island takpelah
Korang tangkap gambar2 byk2
Aku tumpang happy!!


Takperlah 
Lagipun tak sanggup tinggal budak kecik Adeeb nih lama2
Sehari pun rasa macam apa lagik!!

Hahahahaha!!

Sumer NAIK!!!


Tak tau apa yang tak kena
Sumer benda pakat naik tahun depan
Tarif elektrik
Tol
Tambang LRT
Minyak dah sedia naik
Implementation GST pulak
Tambang bas sekolah pun naik 40% ok

Percayalah hidup makin survival skrg nih
Inflation rate makin tinggi tahun depan
Gaji RM3k pun pasti tak cukup utk keluarga sederhana skrg

Bahan mentah & perkhidmatan akan naik jugak seiring dgn sumer kos yang meningkat

Otak kena makin ligat sekarang nih
Kena fikir hala mana lagik perlu berjimat
Survival kit katanya

Kurangkan penggunaan aircond
Kurangkan makan di luar
Masak apa sahaja yang mama masak
Kurangkan berkunjung ke pasaraya besar
Sbb selalu sgt burst budget kalo pg TESCO bagai..

Aktiviti melancong @ makan angin kena review 6month earlier
Tgk bajet dulu
Jangan2 suker intai web Airasia
Jangan cari penyakit!!

Atau sila mencuba berniaga
Tak perlu yg besar2
Pelan2 cari dulu
Asalkan boleh cover belanja dapor 

Serius!!!
Aku rasa makin takut nk melalui masa depan
Rasa makin sesak nafas dgn asakan demi asakan kenaikan itu & ini

Mujur dah beli rumah sendiri wpun still berhutang dgn bank
At least tak serabut tgk rega rumah yang tentunya makin melonjak naik skrg
Utk mereka yg belum beli rumah
Beli cepat2 skrg
Biar kecik sekalipun
Janji rumah tuh rumah kita
Tak rugi beli hartanah awal2!

Apapun rencana kita
Yakinlah & berdoa
Smg Allah berkati rezeki kita
Cukupkan keperluan kita
Terutamanya utk anak2


-saya naik buai aje,mama!!

13 December, 2013

Sawan!!



Sila bertabah mama!!

Dugaan ibu tgh pantang

Akan tetapi mama dah buat wishlist panjang nak beli baju kerja 3-4pasang
Kasut 2 pasang
Tote handbeg 1
Parfume baru

Feeling badan mengecut kekdahnya

Mari kita retail theraphy
Sbb x dpt g Korea tgk winter sonata kan..

Uwaaaaaaasss!!

12 December, 2013

Tido,berdukung & Adeeb!

Utk baby
Waktu tido mmg lama
Menjangkau 20jam @ lebih lagik
Lena dgn tak aje

Adeeb mmg kuat tido awal2 tuh
Masuk mggu ke 3
Dah start ssh tido
Nak beriba,nak berdukung bagai
Aiyokhhh stress mama!

Akhirnya carik buaian
Pun ssh nak tido jugak
Dia xmo duduk dlm buai jugak
Nak berdukung jugak
Alololoh manja sgt boboiboy mama nih

Semalam 3jam lebih beriba
Baru boleh tido
Susu ntah berapa round

Susah hati nak tggl g keja nanti nih
Hopefully tak berlarutan mcm ni hdknya
Adeeb akan duduk taska mcm kakak2 dia dulu
Aku tawakal ajelah
Susah nk cari nanny area rumah nih
Lagipun aku ssh nak htr pd org yg aku x kenal nih
Skrg mcm2 kes
Baik beringat sblm kena!!


Si Adeeb Ridzqin
Putih ikut kulit papa dia
Lgsg xde rupa aku
Abis ikut papanya!

Hopefully Adeeb jadi anak yg mudah & flexible
Risau sgt nak tggl dia 
Kalo buat perangai macam nih

Aduhai!!

06 December, 2013

Postnatal blues!

Berpantang hari ke 25
Rasa penat sgt2!!

Kalo berpantang sendiri
Tanpa bantuan
Sumer pakat buat sendiri
Berkejar2 dgn rutin menyusu baby baru
Alahai..kelam kabut jadinya

Memasak,mengemas tak leh skip lgsg
Takkan tetiap hari nak berbeli
Untunglah pada mereka yang ada suami rajin memasak @ pdi memasak
At least time tgh2 pantang nih boleh jgk harap kan

Semalam mmg peak rasanya
Rasa nak marah
Rasa nak menangis
Rasa macam2
Rasa nak baling barang pun ada

Puncanya salur paip leaking 2hr berturut2
Hari pertama aku dah bising suh hubby btlkan apa yang patut
Sbbnya tak larat nak mencuci dapor
Still tak fix jugak
Semalam leaking balik

Kemuncaknya mmg aku mengamuk
Tak pasal2 nak cuci dapor lagik
Tgh pantang dok kecah main air tak hbs2
Sambil mengemop
Meleleh2 airmata
Sakit hati
Sbb benda yg boleh fix dari awal tapi tak buat ,mmg menyusahkan
Terasa mcm ssh sgt keja membasuh dapur smlm
Sebabnya -sebab terasa penat sgt 
Dlm hari lagik

Ibu berpantang
Emosi tak serupa org lain
Dia sbnrnya sgt penat
Tp dia rasa dia kuat
Tp hakikatnya dia x kuat lagik

Postnatal blues
Tak sama setiap org
Tp ironinya sama
Serba tak kena

Aku guna pendekatan 
Meluah rasa
Biar keluar semua benda
Biar lega,biar hbs tak terbuku di dada
Takmo pjg2 fikir
Takut merana bdn sndr
Ada 3 anak perlu dijaga skrg

Ada 19hari lagik
Semoga dpt bertabah melalui 1001 dugaan lagik





Footnote: untung jugak membebel smlm,bgn pg2 salur paip yg leaking dah dibaiki,dapur berkilat,rumah licin bersapu.

Kaloler semudah itu

#edisipantang

05 December, 2013

Musibah & sedikit terkesan!

Musibah banjir kali nih
Yang melibatkan family in law
Yang tinggal di Kuantan
Sgt mengesankan buat aku
Kebetulan baru minggu lepas ke Kuantan melawat in law tuh

Subhanallah!!

Hari air naik
Diminta berpindah ke pusat pemindahan
Ramai,sesak dgn umat manusia
SIL amik keputusan cari hotel bajet
Sebab lgsg xde tpt nak berlunjur kaki di pusat tuh
Dia dgn anak kecik tiga orang
Menitik air mata aku sbg ibu

Kuantan bergelap 
Even hotel pun xde lampu
Mujur ada generator
Itupun penggunaannya terhad
Berpanas,bernyamuk
Anak2 mengadu lapar
Anak2 menangis ketidakselesaan
Allahhuakhbar!

Banjir terburuk mungkin di Kuantan
Lumpuh sama sekali
Ada yang tersangkut di tgh jalan
Gara2 laluan yang ditutup
Anggota keselamatan keja 24jam
Talian op banjir hotline
Polis,TUDM,PGA & orang perseorangan serta NGO
ke hulu-hilir menghulur bantuan

Aku hanya menadah tangan 
Semoga musibah ini tidak berlarutan
Bantuan cepat2 dihulurkan

Semoga mangsa2 terlibat bersabar
Diberi pembelaan sewajarnya

Mari kita hulurkan bantuan mana yang terdaya
Penuh Fb feeds dgn akses bantuan bencana
Pilih mana satu yang kita suka
Smg bantuan yang sedikit bisa meringankan beban mereka
Atau kita tadahkan doa buat mereka
Allah dgr doa kita.


Gambar2 rumah SIL,ihsan whatsapp family.

Utk Usu,smg tabah dgn ujian ini
Semoga Allah gantikan lebih baik slps ini
Amin...


01 December, 2013

Ain,tonsil & ENT

Esok harinya
Hari yang dinanti2kan utk appointment dgn ENT surgeon kak Ain di CAHP
Ain sgt tak sabar2
Mama yang berdebar

Ain & tonsilitisnya
Mmg tak leh nak tolerate dah
Tahun 2013 shj 
Agaknya hampir 15x Ain diserang sakit yang sama
Tiap kali sakit mesti Ain tpaksa ponteng sekolah
Sbbnya dia akan mula demam & batuk dgn teruk bila tonsil menyerang

Aku & papanya sepakat utk buat keputusan utk buang terus
Tak tau bila surgeon nak set date utk op
Hopefully dlm masa tdekat nih
Sementara papa bercuti lagi 

Serious mama adalah seram
Tp disebabkan tak sanggup dgn sakit Ain yang x berkesudahan
Pantang silap makan sikit
Mulalah bengkak tonsilnya

Dan utk kanak2 seusia dia
Apa yang dia faham ttg pantang makan
Lagipun kesian kat dia
Byk benda yang dia x boleh makan

Hoping for smooth sailing for Ain medication
Dan yg paling penting fast recovery

-anak dara mama Ain Darwisyah

Rabbi Yaasir Wala Tuassir