Pages

29 October, 2013

Waiting games!

Siapa sgtlah yang suka menunggu
Menunggu @ menanti
Itu suatu penyeksaan ok

Memang sedang menunggu 
Masanya tiba
38mggu +
Ini kandungan paling lama aku bawak 
Berbanding kak Ain & Auni

Paling mencabar
Paling mengujakan

Seriously sgt penat
Dgn cuti yang tiada berbaki
Jadi mmg aku tak amik cuti awal lgsg
Hadap ajelah pg keja selagi tak bersalin nih

Semalam check up 38 mggu
Baby memang sudah engaged pada canal delivery kata gynae
Padanlah rasa macam ada benda tersangkut shj belah bawah tuh
Anytime kata gynae
Gynae suh bjalan banyak2
Try squatting
Take stairs instead of elevator
Yg penting mengaktifkan diri sebanyak mungkin

Ini membantu menipiskan dinding rahim servik
Dan memudahkan proses kelahiran

Kalo orang tanya aku
Sakit tak bersalin?

Aku takkan pikir 2x utk jawab sgt sakit
Tapi harap2 sakit bersalin kali nih tak selama sakit masa bersalinkan Ain dulu
I/allah baby kali nih akan dilahirkan di Putrajaya -FPPS (full paying patient scheme)

Aku redha ajelah
Ini yang terdekat 
Kemudahan serba lengkap
Yang penting aku mampu yang itu aje

Beg hospital dah siap aku letak dalam boot keta
Rasanya sumer benda dah cukup
Perkara paling penting selepas bersalin bagi aku adalah pam susu
Utk org yang ada masalah inverted mcm aku,pam adalah penyelamat
Misi menyusu wajib kurang2 6 bln & disambung 2 tahun jika mampu
I/allah!!

Kawan2 tumpang doakan yea
Moga hujung minggu nih dah boleh bersalin jupe baby kecik nih
Sbb nak bersalin hujung mggu
Kesian kat Ain minggu depan
Takde babysitter -tak tergamak nak hantar tpt lain
Kalo dah bersalin kurang2 aku ada tgkkan dia

Doakan aku mudah bersalin kali nih
Kalo panjang umur kita jupe lagik

Maaf atas salah & silap
Halal makan minum & pemberian jika ada








26 October, 2013

Auni-1st time

1st time dlm tempoh 4 tahun
Mama nak lepaskan anak manja dia ikut rombongan sekolah
Seriously mimpi ngeri

Hanya mama yang tau kerenah anak dia m/mana kan?
Tapi sebab Auni bersungguh2 nak pegi
Dan sebab papanya bagi keizinan
Makanya mahu @ tak
Mama terpaksa izinkan jugak

W/pun tak jauh mana
Pg muzium coklat kat kota damansara jerk
Masa pun tak lama
Akan tetapi mama ttp cuak!!

Siap mimpi ngeri malam tadi
Alahai mama kan!!

Aku mmg protective mom type
Kalo boleh biar 24 jam berkepit dgn aku
Kalo hilang dari mata kejap pun nanar aku mencari
Sayang anak weiiii!!

Tapi bila melihatkan Auni yang sgt excited
Tak menangis
Senang hati aku


Suatu masa nanti
Auni dah besar 
Mama akan ditinggalkan jugak kan!!

Inilah putaran hidup
Mama kena belajar pelan2

Tetiba rasa
Mata banyak pasir

Sayangnya pada kamu anak
Allah aje yang tau!!

Subhanallah!!!

25 October, 2013

Senyum -hari ini Jumaat

Menyepi
Bukan takde citer
Tapi penat lebih mendahului carta

Masa bjalan terlalu pantas
Ahad cukup 38 minggu
Melangkah umpama pingu
Tak secantik langkah dahulu
Termengah2 jangan dikira

Alahai
Memang sgt menguji
Memang sgt mengujakan

Salam pagi jumaat
Banyak benda sunnah hari jumaat ini
Selain mandi sunat
Jumaat jugak hari yang dianjurkan kita banyak bersedekah
Biar tak banyak mana
Kita tak tau barakahnya nilai duit yang kita bagi itu terletak pada note RM1 @ RM 10?
Banyak istighfar
Orang yang banyak beristighfar
Allah lembutkan hatinya
Subhanallah!!

Hari ini
Hari mengejar MYEG
baru perasan r/tax en vios tamat hari nih
Kelam-kabut nak settle semalam
Haaiiihhhh
Mmg makin tua makin pelupa

Apapun selamat berhujung minggu
Minggu nih minggu berehat2
Sapa tau minggu depan dah dok LR
teran nak bersalin kan?

Hahahahahha

Ini satu lagi
Kuasa Allah
Kalo belum masanya
Bersuka rialah baby selama mana yang kamu suka!!

Mama redha,nak!!

21 October, 2013

Kak Auni to be!

Si manja kememeh nih
Paling manja setakat nih
Paling buat perangai sejak akhir2 ini
Paling menguji kesabaran
Mama & papanya

Alahai auni
Auni dah makin besar
Tahun depan nak g tadika dah

Susu belum lepas lagik
Masih kelek bantal busuk
Pampers pun pakai lagik mlm2 tuh
W/pun pagi still kering
Sebenarnya mamanya yang paranoid nak lepas pampers auni
Hahahhah!!

Dah panjang akal
Suka betul menyanyi
Suka cakap bahasa inggeris 
Compare drpd kak ain
Wpun pronounciation berterabur lagi
Mama still impressed jugak
Sbb aku & papanya masih guna bahasa melayu dgn anak2
Kami mmg tipikal parent ok!
Tp dia nih lain
Mungkin gara2 oh my english!!

Kesihatan Auni
Lebih baik drpd tahun2 sblm ini
1001 kesyukuran aku panjatkan pada Allah atas kurniaan kesihatan yang baik buat Auni
Lelah on-off
Masih under controlled

Tak tau apa akan terjadi 
Bila baby lahir nanti
4 tahun dok bawah ketiak mama lagik
Semoga Auni sayang baby nanti
Tak buat peel pelik2 sgt
Jadi kakak yang baik
Tak gadoh2 sama kak ain lagik


Mama dah promise nak bawak dia mandi pool
Semoga ada masa lepas pantang nanti!!

Sayang kamu ketat2 duhai anak!

18 October, 2013

Rentikan!!

Semakin sarat
Semakin tenat
Semakin penat

Itulah aku
Jln terkengkang2
Azab benar rasanya bgerak skrg nih

Pelvic pain
Backpain
Heartburn

Alahai
Kandungan menjangkau 37 minggu

Bdk2 opis
Adik beradik 
Bg mcm2 idea spy boleh induce baby naturally

Paling tak boleh blah!!!
Panjat tangga batu caves
Kayuh beskal keliling bukit cerakah
Jalan2 masuk hutan
Melompat2!!


Takperlah....
Terima kasih ajelah!!

Ikut kamuler baby
Dok ler selama yg kamu mahu
Cukup masa, Allah kata kamu patut keluar
Sila keluar dgn baik
Jgn bagi mama sakit lama2
Semoga mudah kamu keluar nanti

1/2 hati mahu baby kuar cepat2
1/2 hati lagi rasa biarlah kamu berlama2 di dlm perut
Bg mama tido puas2 dulu
Sblm musim berjaga mlm tiba
Hahahaha!!


Perut membesar bagai johan!!
Sudah serupa dugong...

16 October, 2013

Malam Raya Aidiladha

Sedang sarat mengandung
36 minggu +
Tak banyak yang larat aku buat
Jamu kariah taman bertakbir pun aku order

Antara budaya memeriahkan malam raya dgn takbir dari rumah-ke rumah
Masih relevan di perumahan aku
Aktiviti mengeratkan silaturrahim
Serta budaya bersedekah jugak

Seronok jugak terutamanya pada anak2 aku
Excited sgt2 bila tgk ramai orang dtg rumah


Menu yang aku order
Roti jala + kari ayam kentang
Aku bancuh air teh o sebalang
Dan papa beli pisang beberapa sikat
Jadiler!!

Alhamdulillah licin
Puas hati!!


Mereka2 yang memeriahkan majlis bertakbir ini


Dan ini sicomel kesayanganku
Baru belajar bertudung
Alololololo comel sgt bdk2 pakai tudung kan!!

Hopefully tahun depan
Panjang umur berkesempatan menjamu orang lagik



12 October, 2013

Misi 1kg!

Last check up
Berat x naik
Nurse/gynae adalah membebel
Makanya diberi tempoh seminggu utk naikkan berat sebyk 1kg

Makaaaaa...
Misi mkn secara berlebihan dimulakan

Susu,coklat 
Benda wajib dlm peti ais
Nasi x pnh missed

Antara makanan yg aku hadap sehari-dua nih


Isnin nih
Mengadap doktor
Smg naik at least 1kg

Total berat naik sejak mgdg hanya 3kg
Rasa mcm dah kuat makan dah

Pelik!!

Esok terasa nak makan nasi beriani bangi
Sedapnyaaaa!!!


10 October, 2013

Cinta hati mama!

Lama tak merebel pasal Ain
Ain big girl dah
Dah makin tinggi
Tapi still kurus 
Dah kuat makan
Makannya senang sgt
Suka telur dadar+kicap
Kuat merajuk
Kuat menangis

Minggu nih tgh struggle dgn ujian linus
Tetiap hari aku membebel tgk buku
Tetiap hari jugaklah dia sentap dgn aku

Ain nih boleh dikatakan anak manja papa dia
Kalo aku marah si Ain
Papa dia yg sentap lebih!!

Umur 7 tahun
Ain sebenarnya masih minum susu botol
Kelek bantal busuk
Tapi lately dalam seminggu
Baru tau dia buang dah bantal busuk dia
Itupun sbb bantal busuk dia dah koyak
Tak mintak susu botol dah
Alhamdulillah!!

Dia hari2 tanya
Bila baby nak keluar mama?
Tak sabar sgt nak jupe adik baru

Ain sgt protective
Wpun love-hate r/ship sama si Auni
Dia sebenarnya sgt sygkan Auni
Baru2 nih Auni sibuk nak ikut lawatan taska g muzium cokelat
Ain yg paling propa
Kata itu-ini
Sebenarnya dia sgt takut nak lpskan adik dia g ikut lawatan tuh
Aduhai kak ain!!

Mama doakan kak ain dapat jawab ujian dgn baik
Semoga berjaya dunia & akhirat
Hopefully hujung tahun nih cepat2 naik mengaji Quran pulak
Sekarang Ain tgh suker menghafal ayat lazim
Tetiap malam ikut jemaah maghrib sama papanya
Moga jadi contoh teladan yg baik2 buat adik2 hdknya

Sayang kak ain
My backbones





Insomnia vs Amnesia

Diakhir usia kandungan matang
Ada ibu2 yg tak bernasib baik macam aku
Akan mengalami salah- satu simptom diatas
Atau lebih buruk lagi kedua-duanya

Aku perasan aku susah nak tido malam
Terkebil2 kira cicak atas siling bilik
Jenuh pusing kiri-kanan
Menelentang,menelungkup
Minum susu,minum milo
Adjust aircond temperature
Sumer x jadik!!
Macam pg nih,dekat 4.30am baru boleh tido
6.30am dah bangun
Jadi ini mmg melesukan aku :(

Kehilangan ingatan/lupa sementara
Kunci rumah/keta
Antara benda yg selalu tak ingat letak
Rasa mcm dlm handbeg
Rasa mcm atas kabinet/meja makan
Jam tangan aku dah 3 minggu x jupe letak

Alahai
Risiko mengandung umur banyak nih
Sbb tuh jangan cuba2 nak famili planning awal2 kawin tuh
Beranak cepat2
Sementara masih larat!!

Alahai
Macam-macam cerita
Kandungan kali nih
Paling tragis rasanya!!


Tak sabarnya nak tgk baby
=_____=

09 October, 2013

Tadika utk Auni-5 tahun

Semalam baru terhegeh2 nak isi borang tabika perpaduan utk Auni
Ini yg terdekat
Ain dulu pun sekolah situ jugak masa umurnya 6 tahun

Fasiliti ok
Cikgu2 baik2
Bangunan bersih
Aktiviti bagus
Makanan sedap-siap mama sentap dgn Ain asik puji cikgu masak sedap!
Chaittt!!

Pencapaian Ain ok
Boleh menulis,membaca & buat art mengikut tahap umurnya masa tuh

Aku tak teruja nak htr anak kindy mahal2
Sikitpun tak terdetik nak hantar SR bagai
Sayang duit ok
Nak htr kindy beribu2
Bukan orang kaya pun mama-papa nih
Pegawai kerajaan cabuk jerk!

Aku pun produk tabika perpaduan
Bangga jadi anak asuhan 
Subsidi kerajaan
Yuran murah
Pakaian seragam percuma
Buku2 pulak-kos yang dikenakan pada kadar minimum
Untungnya kan!!


Tp utk 5 tahun masih ada tapisan
Let say tak dapat
Mungkin nak hantar Auni tadika biasa shj 
Yang takde nama gah
Janji Auni mula belajar umur 5 tahun nanti

Org lain ada masa nak homeschool anak2
Aku mmg tak boleh rasanya
Sbb tak sesabar org lain

Hubuhuhuhu!!

Smg berjaya utk kali nih
Amin





08 October, 2013

Postnatal care

Isu orang nak beranak
Hospital
Gynae
Sakit bersalin
Jaga pantang
Berehat
Breastfeeding

Preparation utk 3rd addition
Boleh kata 90% settle
Itupun sbb lupa beli swaddle blanket baby & pampers
Cuma utk diri ibu
Ada few yang x siap lagik
Yg ada hanya set bersalin shj

Order dgn kawan opis
Aku amik Set LEESA basic A
amik 2 kotak cotet emas-air minum ganti ubat periuk 

Kenapa LEESA?
Sbb sgt suka pil pati haruannya
Luka epi masa bsalin Auni sgt cepat sembuh/kering/bercantum
Tak sesuffer beranak Ain dulu
3mggu aku tak berani duduk kat lantai
Sakit nauzubillah
Masa bersalin Auni-dalam seminggu aku dah ligat macam org sihat

Tp in term kalo nak turun berat yang mmg cepat
Aku mmg recommend SENDAYU TINGGI
Masa bersalin Ain aku guna ST
Mmg ok sebenarnya cuma ubatnya banyak
Akan ttp mmg bg aku-aku rasa lebih segar,ringan lepas bersalin guna ST
tp memandangkan misi utk kurus aku letak ke tepi dulu-aku lebih pentingkan utk cepat2 sembuh luka & mula pelan2 utk slim down.
Badan kita amik masa 9 bulan naik mendadak,maka amik masa jugak nak turun kan
Tapi kali nih mgdg berat badan hanya naik 3kg shj :(


Apapun debaran mula terasa
35minggu +
Tipu kalo tak rasa seriau
Takut ttp ada
Sakit bersalin bukan sama macam sakit demam panas ok!

Minggu depan Isnin jupe gynae
Full detail scan
Smg yg baik2 shj
Amin


07 October, 2013

1.30am

Kadang2 tgk macam ok
Tetiba tak ok

Main beria seharian
Nak tido ok jer
Suddenly sesak nafas

Itulah Auni
Sakit lgsg xde sign

Tgh2 mlm berangkut ke klinik
Demi meredakan sesak didada
Ventolin puff tak membantu
Bila keadaan akut begitu

Ya Allah
Berikanlah kesembuhan pd anak kecilku ini
Aminnnn


05 October, 2013

Air kelapa !

Aku antara orang yang tak suker,tak gemar air kelapa muda
Kalo minum 1/2 cawan tuh pun mujur
Tp bila dihujung2 tempoh mengandung nih
Banyak orang tua pesan
Byk2 minum air kelapa

Tp nak menghabiskan segelas
Nauzubillah!!

Bagi aku air kelapa tuh air ubat
Makanya tak sedap!
Teringat2 kecik kalo kena demam campak
Mak paksa minum air kelapa
Boleh muntah darah nak peghabis secawan

Baru2 nih beli sebab demam
Kot2 cepat kebah demam
Sebijik RM3 ok
Mahal kan?

As usual minum secawan dgn azab sekali
Terkerut2 dahi nak bagi peghabis
Sgtlah teruk
Ain & Auni rasa sikit terus muntah
Mmg ikut mak korang ler nih


Moral of the strory
Rentikan memaksa benda yang kita tak suker
Takde maknanya!!
Membazir lagi ada

Tapi aku sgt suker air tebu
Akan ttp sejak mgdg aku takut nak minum
Teringat kes masa mgdg Auni
Threaten abortion hanya sbb aku mengidam air tebu
Darah kuar banyak
Kena bedrest
Betullah orang tua kata air tebu tuh tajam sifatnya

Maka tggulah tahun depan
Baru boleh minum balik

Macam2 kan ragam orang mengandung
Namun pengalaman mengandung mmg takkan sama antara satu sama lain
Even setiap kali mengandung ragamnya lain2!!

Esok cukup 35 minggu
Makin berdebar2!!



03 October, 2013

Mula penat = (

Aku sekarang nih agak sarat
Usia kandungan ialah 34mggu+
Dgn keadaan aku yang masih bekerja
Turun naik erl,tukar LRT
turun tangga,naik tangga
Berjalan pulak ke opis dari stesen

Memang memenatkan
Braxton hicks bermula seawal 31 mggu
Kesakitan berkala
Backpain
Perut mengeras
Kekejangan kaki
Kesukaran bergerak
Antara yang selalu menganggu akhir2 ini

Ikut hati mmg nak sangat bersalin awal
By 37 weeks mari kita menyerah diri
Induce macam bersalin Auni dulu
Alasan-x larat!!
Aci??

Tapi 1/2 diri aku
Mengatakan tidak
Kerana biarlah kali ini aku bersalin secara natural setelah 2 anak sebelum ini dilahirkan secara induce
Biarlah baby lama2 bermain
Tendangan keciknya amat menghiburkan
Kaki/tgn yg bergerak2 kdg2 boleh kelihatan jelas berombak pada kulit perut
Allahhuakhbar!!
Besarnya kasih syg seorang ibu
Dia belum keluar melihat dunia
Rasa sayang & cinta tidak bertepi utk dia

Biarlah mama penat mengusung perut ini
Selama mana kamu belum bersedia melihat dunia ini
Bermainlah sepuas kamu,anakku

Ada 5+minggu lebih lagik
Ada beberapa benda lagi yang belum terbeli
Hopefully masih sempat nak pg mencari
W/pun sbnrnya mood utk bjln sarat2 nih adalah ke laut :(

Baru sempat siapkan list beg ke hosp
Kemungkinan besar akan bersalin di Putrajaya
Under FPPS
Separuh hati macam nak kembali ke tempat bersalin Auni yg dulu
Tapi memikirkan jarak & risiko2nya
Baik ke Putrajaya shj

Sekarang sedang mencari VCO
utk perineum massage
Alahai...


Doa yang baik2
Allah maha mendengar,mama!!

I/allah 






02 October, 2013

94 tahun :))

Aku masih ada atok
Umurnya panjang
Masih kuat kesana-sini
Masih rajin ulang alik ke Mekah
atok nih kerjanya bawak org gi buat umrah,g wat haji
Tak tau berapa puluh kali ke Mekah

Nak tahu berapa umurnya?
94 tahun ok!
Ayah kandung kpd mak aku

Semalam hari lahirnya ke 94
Semoga Allah panjangkan umur atok,dimurahkan rezeki & dikurniakan nikmat sihat hdknya.

Rahsia atok
Atok orang yang paling pantang dgr orang sakit
Memang dia yang akan smp dulu
Dan antara orang yang suka memanjangkan silaturrahim

Allahuakhbar!!


01 October, 2013

Kenduri Kesyukuran utk mak!

Ahad lepas
Ad-hoc plan
Kami sekeluarga
Mengadakan majlis kesyukuran & doa selamat serta tahlil sekali

Majlis kesyukuran kerana emak terselamat dari nahas jalanraya baru2 nih
Doa selamat semoga Allah lindungi mak hdknya 
Tahlil arwah utk arwah ayah & nenek

Masak sendiri
Belanja murah sikit
Kos bahan mentah baru RM350
Jangan haraplah ibu mgdg nih boleh memasak
Sbb dah sarat nih,bawak diri pun tak larat
Tolong potong2 sayur aje
Dgn buat puding
Itu aje yg paling senang
Itupun sakit pinggang yg amat!

Adik mak dari taiping pun dtg
Satu2nya adik mak- satu ibu & ayah
Seronok sgt mak!!

Terus hilang sakit
Sedara-mara yang lain pun sudi datang jugak

Jemputan hanya lingkungan 50org shj
Tp yang datang dkt 80-90org
Beras masak 5kg
Kena ulang masak lagik
Apapon lauk memang berlebih2
Alhamdulillah
Semoga jemputan puas makan


Ini gambar mak & adik lelakinya 
Serupa kan?

Mak nama Ainee
Uncle nama Azmee

Update ttg mak
Luka2 mula kering,menghitam
Kami berdoa smg takde parut kekal hdknya
Tapi mak masih sakit2 badan
Nampak sgt dia sukar nak bangun dari baring
Mungkin kesan hentakan rasanya
Risau jugak dgn dia 
Mujur ada adik yg bercuti panjang jaga mak dirumah
Aku boleh tgk kejap2 ajer
Cuti dah tahap -ve nih

Rasa macam nak cepat2 beranak
So boleh babymoon sambil tgk2kan mak
Tp bukan kerja kita nih
Baby baru 34mggu
Banyak masa utk bersuka-ria lagi 
Esok masa mgadap gynae
Smg baby dah pusing ke bawah hdknya
Amin
Ya Rabbal alaaminnn...