Pages

30 July, 2013

21 Ramadhan

6 bulan bukan waktu yang singkat
Struggled dgn mabuk
Smp skrg masih mabuk pg2 terutamanya waktu gosok gigi
Bekerja sepenuh masa
Maidless

Balik kerja smp rumah 6.40pm bulan2 posa nih
Memasak agenda wajib
Unless dah rasa nak pengsan sgt

Mmg ada rukhsah puasa utk ibu mengandung
Bukan tak bersyukur dgn rukhsah yang ada
Cuma aku rasa aku ok & larat meneruskan puasa
Tp biasalah pukul 6 ptg ke atas tuh
Badan rasa lesu sikit
Org yg tak mgdg pun mula penat masa tuh kan
Jadi xdelah ganjil sgt kalo aku mengeluh penat

Memasak setiap hari 
Bukan bermakna aku rajin @ kedekut nk membeli
Sbbnya aku x selera mkn beli
Beli sikit jer pun sure ke tong sampah jugak akhirnya!

Baiklah memasak wpun bodoh2 jerk
Anak2 makan pun bertambah
Mama,papa jgn ckplah
Lagi bertambah2


Menu jumaat lepas-sambal sotong,ayam &ikan goreng & bayam tumis air


Sabtu lepas-siakap stim limau,kari daging & kobis tumis air


Menu semalam-sup ayam campak2,daging goreng kering,ada tembikai & kuih raya jiran bagi..jadikler!!

Sahur selalunya recycle menu buka posa
Mungkin tambah telur goreng @ ikan bilis goreng shj
Jadikler buat mengalas perut kan 

Smlm cuti raya baru approve
Aku amik 2 hari aje selepas raya
Tahun nih pelik dr thn sblmnya
Akan beraya dgn mak dulu di Rawang-rumah hinggap tetiap tahun beraya
Raya ke 4-6 aku akan balik ke Dungun pulak rumah papa

Motif-sbbnya raya haji ini sepatutnya giliran beraya di Dungun
Tetapi aku dah 36 minggu masa tuh
Full term pregnancy
Aku taknak amik risiko travel jauh2
Dan meredah kesesakan LPT 
Jadi utk adil-raya puasa kita raya 2 negeri terus

Jadinya sehingga hari terakhir puasa
Aku akan bekerja
Lgpun nak balik Rawang jer kot!!

Apapon selamat meneruskan ibadat berpuasa
Rebut 10mlm terakhir
Bykkan sedekah-ini yg paling mudah
Bykkan berdoa yg baik2 utk diri sendiri,keluarga dll
Moga ada rezeki kita ketemu mlm yg lebih baik dari 1000 malam itu
Lailatul Qadar

Namanya hampir spt namaku sndr
Nama yg selalu jadi omokan kawan2 kalo ustazah mengajar ttg Lailatul Qadar masa zaman sekolah dulu
Terima kasih mak-abah
Bagi nama yg baik buat Lin
Lailatul Azlin 

Alhamdulillah :))

25 July, 2013

Separuh Ramadhan yang ditinggalkan

Salam 16 Ramadhan
1/2 perjalanan lagik
Sampai mana yg kita dah buat
Setakat mana yg kita dah belajar

Sebulan takkan cukup mengajar kita jadi lebih baik
Sebulan kita  berjaya mendidik perut utk bersabar
Semoga kesabaran iman juga terdidik sama

Sama2 kita rebut 15 mlm terakhir ini
Kalo tak mampu buat byk
Kita buat setakat yg mampu

Takut kita tak sempat merebut Ramadhan akan datang
Mana tau ajal tiba sebelum itu

Bulan bonus berlipat kali ganda
Takde kerajaan yg boleh beat
Persekutuan mahupun negeri!!

Subhanallah!!

*self reminder-bertahanlah baby sehingga akhir garisan..Mama ada misi penting tahun ini..we gonna make it happens!!


23 July, 2013

Ain & ibadah puasa tahun ini..

Alhamdulillah
Kak ain bjaya puasa 10 hari setakat hari ini
Ponteng 4 hari
Itupun sbb dah hampir nak pengsan tgk dia hari tuh

Macam2 ragam
Macam2 menu request
Yg paling penting
Mmg kena & wajib bersahur utk dia
Mujur dia mudah bgn & mkn waktu sahur

Aku rasa ibubapa 
Tak boleh berkeras sgt ttg puasa ini
Anak2 ini belum jatuh hukum wajib lagik
Tapi bagus kalo kita didik dari awal
Mulakan dgn 1/2 hari @ smp dia sndr bgtau dia tak larat

Wpun Ain puasa aku still bg duit belanja sekolah mcm biasa
In case dia lapar x thn sgt
Dia boleh beli mknn mcm biasa
Tiada paksaan lgsg

Aku jugak masih mgamalkan sistem reward s/mana mak-abah aku didik aku kecik2 dulu
Tahun ini target aku pd dia hanya 16 hari
Kalo lepas 16 hari ini
Dah cukup syukur sgt..

Nasihat aku utk ibubapa muda
Follow the flow
Jgn memaksa
Ikut kemampuan anak2 kita
Beri dorongan
Beri nasihat
Dan selalu bercerita hikmah berpuasa pd anak2 kita
I/allah,Allah permudahkan.

Utk Ain
Mama bangga dgn pencapaian ini
Smg istiqomah hdknya
Dan suatu hari nanti faham ttg kebaikan ibadah puasa ini hdknya.


Melihatkan anakku berpuasa
Aku teringat zaman kecikku berpuasa
Dulu pasar ramadhan bukan mcm skrg
Paling tak boleh lupa
Tiap kali puasa kami adik beradik akan berebut tupperware air plg tinggi & besar
Motip-nak minum air byk2!!

Hahahaha!!

Apapun Selamat Menjalani ibadah puasa
Aku masih kuat berpuasa walaupun baby  tgh lasak dlm perut
6 bln & still counting

Alhamdulillah
Syukur!!




21 July, 2013

Mengidam 4

Bulan2 posa
As usual nafsu makan itu-ini
Tp sila excuse utk ibu mgdg 6 bln nih

Teringin puding marble
Mengigih google resepi
Alhamdulillah,menjadik!!
Tp kena rajin try baru cantik marblenya
Apapon rasanya ttp sedap


Hari nih pulak
Teringin nasi minyak
Siap dgn dalca sayur
Ayam masak merah
Acar timun

Dekat 2 jam bertapa kat dapor 
Hasilnya alhamdulillah
Puas hati makan


Betullah org kata
Ibu2 mgdg ini
Determinationnya sgt tinggi
Kalo dia kata dia nak
Lambat @ cepat pasti dia akan dapatkan jugak!

Sila bertabah
Ada 3 bln lagik

Jgn mintak nak mkn bukan2 sudah
Mtk yg senang2
Boleh jgk google sana-sini
Kot mintak yg pelik2
Nangessss!!

17 July, 2013

Ragam pagi2!

Sejak posa
Mmg ain akan bangun awal
5.15am utk bersahur
Makan sahur jugak buat syarat
Ikut mood dia
Kalo kena tekak dia,mmg byk dia makan
Macam pg nih-masak nasi goreng,buat milo suam,ada anggur sikit-byk jugak dia makan..


Pas sahur suh dia mandi
Bersiap dan dia akan mengadap kartun kat astro ceria

Auni plak mmg dipaksa bangun kul 6.20am
Usually Auni akan mandi kat rumah sblm ke taska
Bila dgr bunyi tv-kartun depan bilik
Melompat bangun
Tgk tv dulu smbl minum susu
Dah minum susu baru nak mandi

Dah habis mandi-mgadap ipad tgk kartun lgk smbl papa suap makan pagi
Dia tukang nganga aje
Mata tak kalih mgadap ipad


Mmg anak2 hantu kartun
Lagi2 disney channel tuh
Diorang boleh ulang tgk 24x smp naik hafal dialog

Skrg tgh merepek
Suh mama beli ipad mini
Nak bawak g taska

Aiyokhhh!!

Belum 4 tahun lagik tuh
Kalo dah besar nanti
Apa lagik yang dia mintak?

Wallahuallam

#anak2zamansekarang

16 July, 2013

Overslept

As usual
Kes di bulan posa
Terlewat bgn
Mujur papa tersedar 5.20am
Sempatlah panaskan lauk
Bancuh air seteko
Kejutkan Ain

Gara2 ibu mgdg nih
Sejak 2-3 hari adalah susah nak tido
Perut makin membesar
Segala posisi dah cuba
Masih x jupe yg serasi

Sedih!!!

Apapun selamat meneruskan puasa ke 7 hari ini
Ibu mgdg ni masih berpuasa
Selagi rasa larat
Dan rasa baby bergerak
Kuatkan hati jugak

Tp biasanya pukul 5pm
Mmg dah flat 
Tp nak tak nak
Memasak jugak
Kemujurannya papa byk membantu
Tlg siang sayur sikit2
Jdlah kan!!

^____*


14 July, 2013

Ceritera puasa =)

As sumer org tau
Puasa kali nih
Aku sedang mgdg penghujung trimester ke 2 & sudah 23 mggu kali nih
So far aku gagahkan diri utk berpuasa
Tp bukan smp memaksa
In case tak larat mmg wajiblah aku berbuka
Setakat ini alhamdulillah.

Semlm adalah sedikit cuak
Baby x bgerak almost 6 hrs kot
Aku ingat mgkn sbb aku posa
So dia x aktif
Tp lepas ajk berbual dgn baby
Barulah dia menendang2!!

Aku masih bgn memasak utk sahur
Dan masih lg memasak utk berbuka
Tp as usual menu yg simple2
Aku hanya ada masa kurang sejam utk memasak
Sbb selalunya smp rumah 6.40pm

Menu wajib adalah nasik
Hubby mmg akn mkn nasik bulan posa nih
Kalo ada kuih itu optional
Tp awal2 posa tuh kuih pun x beli
Almaklumlah pasar ramadhan adalah sgt sesak
Tak sggp nk bersesak2 semata2 nk beli kuih kot!!

1st day posa-kobis masak lemak-fav kak ain,ayam tomato & ayam goreng

2nd day-kcg buncis tumis,rendang ayam x ckp bhn,ikan selayang goreng

3rd day-xde dlm gambar-masak tomyam ayam,ikan selayang berlada shj-ada plak beli murtabak daging kat param serta kuih tepung pelita

4th day-tadah muka g umah mak-aku sempat masak puding lumut shj.smp umah mak,mak masak nasik ayam marvellous..ada bubur lambuk lagik tuh!aku mkn adalah x sedar diri smlm..hahahaha!!



5th day-jeng jeng jeng!!bonda jemput mkn rumah lagik-katanya menu mee goreng special.kenapa special?sbb usually mee goreng nih mak hanya akan buat masa bulan posa!!

Aku pun tgh google-nk bwk kuih apa ke umah mak sat g.aku suker mencuba,sumer aku colek resepi dlm internet..tgklah kalo rajin smptlah masak kuih talam jagung ptg nih..

Oklah 
Selamat berpuasa
Dan rajin2 masak yea ibu2
Masa inilah masa yg sesuai utk cuba resepi baru-mana tau ada yg menjadi faveret keluarga kita nanti..





12 July, 2013

22minggu check up

Hb drop lagik :(
Kali nih tambah lg vitamin c & b+
Berat ibu-dropped 100 g dlm tmph seminggu
Mungkin sbb berpuasa 2 hr

Scan baby-lebih kecik seminggu dpd EDD
yg lain normal kata gynae
gynae agak stress ttg Hb aku,berat yg trn  serta scan baby yg sedikit kecik katanya
Mgkn sbb Hb level yg teruk nih 

Gynae suh timbang berat 2 hr sekali
Sekiranya still drop jugak
Silalah berpuasa selang-sehari katanya
Ia membahayakan bayi dlm kdgn
Sobbbbb...sobbbbbb :(

Lap air mata -___-

apapon redha ajelah
Kalo ini yg terbaik

Sedang berusaha utk strict to healthy diet
No more coffee @ tea
Minum jus byk2
Mkn syr byk2

2 mggu lgk repeat utk Hb reading semula
hopefully ada peningkatan
Risau betul sbb tiap kali pregnant mmg Hb selalu jd masalah utama

Jupe lagi gynae pada 24minggu









Check up!

Awal giler smp utk check up
Hari ini ada detail scan
Tak paham m/mana nurse schedule utk check up
Mggu lepas dh pg
Mggu nih dtg utk scan plak

Penat nak adjust cuti 
Dah ler baru masuk dept baru 
Memanjang cuti
Kalo time off mmg x smpt

Doakan mg dpt intai gender baby
Kali nih mmg sgt2 nak tahu
Apapun outcome mmg redha
Just prepared
So after this boleh start beli brg2 baby
Kalo gegirl boleh beli yg cute2 pinky2 tuh kan???

Kak ain & auni tak hbs2 tanya soalan yg sama
Dah x larat nak jawab
Mama x tau
Doktor kata x berapa nampak lagik
Sadisss sungguh!!

So far berjaya posa 2 hari
Hopefully smpt tamatkan 30 hari dgn jayanya
Aku masih larat buat masa ini
Selagi larat,akan teruskan berpuasa
Jika sebaliknya
Mmg akan berbuka 

Islam itu mudah!!



09 July, 2013

Ramadhan kali ini

Kali nih
Berpuasa kali ke 2 dalam keadaan aku yg berbadan dua & kini  di penghujung trimester ke 2
Hopefully bertahan sehingga 30 hari

Berpuasa,mengandung,bekerja sepenuh masa
Cabarannya?

Tentulah berkali ganda dpd biasa
Bangun pagi2 utk menyediakan sahur
Rushing dari PJ utk memasak utk berbuka pulak
Belum lg kelelahan dgn kerja rumah yg x pnh hbs

Berpuasa kali ni jugak adalah cabaran besar utk anakku Ain
Kali pertama bersekolah pg & ptg
Mujur esok kedua-dua sekolah bercuti
Jd papanya boleh monitor di rumah sbb papa pon bercuti esok

Aku masih mgamalkan sistem ganjaran dgn Ain
Sbb ini didikan awal yg diterapkan oleh mak ayah aku dulu
Alhamdulillah,lama-kelamaan dia akan tau ttg kewajipan berpuasa

Tp aku selalu berpesan pd Ain
Dia boleh berbuka kalau dia rasa tak larat
Tiada paksaan lgsg
Yg ptg terus mencuba utk berpuasa penuh sehari

Kewajipan plg utama mendidik dia tertib solat dahulu 
Bila dah boleh solat ,i/allah yg lain xde mslh

Apapon selamat menunaikan ibadat puasa semua
Kaut ganjaran bonus berlipat kali ganda bulan ini
Kurangkan berkata yg tak berfaedah

Dan bulan ini bulan mentarbiah iman 
Smg kita diberi kesabaran 
Utk melalui ujian iman ini










07 July, 2013

Makan,makan & makan lagik =)

Aku x suker kalo dok umah sesaja on weekend
Sbbnya aku akan rasa lapar memanjang
Lepas tuh sibuk google resepi itu - ini

Dah ler perut makin besar
Bersungguh2 nak masak
Pastuh masak x reti masak sikit2
Alih2 diri sendiri yang penat!!

Masalah sungguh!!
Dah masak, of coslah makan org nombor wahid
Dia ler yg mkn paling byk
Esok lusa g check up
Jgn buat2 terkejut tgk jarum mesin timbang tuh!!

Sabtu pg-bihun goreng
Tghr aku bantai buat nasi ayam seperiuk
Ptg g kenduri myambut posa kat rumah abg plak
Mkn lagik!!



Ahad pg x msk apa2 sbb rushing nk g pasar beli barang basah
Selamat berasak2 dlm pasar
Mak aikhhh ramainya umat
So far bhn basah x nmpk naik rega lagik
Aku masih stick budget rm60 seminggu utk bhn basah
Ayam 1ekor,daging sekg
Ikan 3 jenis-ikan selayang 1kg,ikan tongkol & ikan cencaru
Sayur 6jenis
Bwg merah & bwg putih

Blk umah kelam kabut mencuci ikan -daging bagai
Simpan asing2 dlm plastik utk sekali mkn
Senang nk defrooze tiap kali nk msk

Konon2 nk menggulai kari daging
Tp rempah daging nan ado
So buat sup daging kentang
Ikan cencaru sumbat cili api
Ikan selayang goreng
Sayur pak choi tumis tiram
Makan x pdg keliling dah!!



Pastuh g tanak pulut wat kuih lopes plak



Haaaaa...
Ini bela jin ke bela baby nih??

Ptg2 pulak en papa beli durian
Hasil meroyan smlm
Mengidam durian sgt2!!
Tak tau berapa ulas aku hadap sorang :)




Takut nak timbang berat next check up!!

#ibumgdg22minggukatanya!




05 July, 2013

Mesti separuh masak

Aku ada habit makan pelik sikit
Tiap kali pg mkn kat kopitiam
Aku akan order telur separuh masak
Habit nih bermula sejak mgdgkan Auni 4 thn dulu

Kegilaan ini bermula masa di Old Town White Coffee cawangan Ampang Waterfront
Tetiap weekend muka aku ler ada situ
Sampai waiter tuh dah cop & hafal order aku
Even Auni pun suker mkn
Mgkn kesan pembawakan ibunya ketika mgdgkan dia dulu
Kalo kak ain mmg dia x suker lgsg
Dia geng sama papanya!!
Anak papa sorang tuh :((

Sejak itu berlarutan smp skrg
Aku cerewet betul bab mkn telur nih
Susah nk cari yg kena dgn tekak
So far yg menepati syarat adalah Old Town & Meals Station

Telur mesti saiz A
mesti betul2 half cooked 50-50
Mesti ada kicap cair yg sedap
Mesti ada white pepper
Mesti panas2!!

Sila pengsan!!

Kalo order kat mamak
Mmg sakit hati
Samada over cooked
Atau 1/4 masak
Atau kicapnya rasa air kosong
Tawar hebeh!!
Chaiiittt!!

Seriously.......
Aku pon belum master memasak telur 1/2 masak yg sedap macam ni
Sbb itu aku rela bayar & makan di luar

Aku selalu pikir mesti ada timer yg restoran guna
Kalo aku yg masak
Samada terlebih masak @ terkurang masak
Selalu x jadi 
Auni mesti complaint
Naper x sama mcm kedai masak mama?

See...
Nak masak telur rebus pun kena ada skill ok
Bukan takat masuk dlm periuk
Campak air
Hidupkan api
Tak menjadinya!!

Ituler gunanya ilmu
Sbb itu jgn mendabik dada
Wpun degree dlm tgn
Nak masak telur 2 biji
Pun terkial2!!
Shame2!!

So jgn ikut perangai aku
Belajar & terus belajar
Aku adalah malas

Hahahhaha!!


*ada yg giler mcm aku?







Masih bersenang lenang =))


Sedang dlm fasa in house training kekdahnya
Belum ada meeting lagik kena attend
Welcome email ada few dr new boss
Access utk sistem baru belum dpt lgk
Makanya melepak shj
Hadap fail2 lama
Dan buat2 sibuk

Cukup time g minum pg
G lunch
G solat
Dan balik dgn senang hati
But still lenguh2 bdn
Motip-dah terbiasa sibuk byk keja
Tetiba relax sgt2!!

Jom minum
Sambil senang2 kan hati
Sblm keja & meeting bertimbun mggu depan

Salam pg jumaat
Jumaat terakhir sblm Ramadhan
Smg ada umur utk tiba ke Ramadhan
I/allah


02 July, 2013

21 minggu & teka-teki =))

Hb drop lagik
Dr 11.1 trn 10.6
Berat naik 1kg
Bp ok
Sugar level ok!!

Gender??
Unsure yet!!

Aiyokhhh!!
Stress mama sbb x nmpk2 gender baby
Dah x larat main teka-teki nih

Hr nih MC smp esok
LLP & UTI pass baton 
bagussss!!
Baru tukar opis
Terus mc 2 hrk!!


Rasa2 lelaki ke pompuan baby nih?


01 July, 2013

Julai 2013

Hari ini
Hari pertama aku memulakan task baru
Tukar boss
Tukar department

Risau jugak
Sbb 5 thn di tempat lama
Tetiba tukar roles sbb promoted

Aku tak harapkan
Terus pandai serba-serbi
Byk kena belajar lagik
Cuma as usual
Harap cpt2 adaptive
Smg rakan2 & boss byk membantu

Hari ini
Ada kupu2  besar dlm perut

Sy adalah seram


July
Pls be nice with me !!