Pages

26 June, 2013

Kajian rambang -20 minggu

Ada sesiapa nak bangkang
Ini kajian persendirian
Atas pengalaman sendiri selama 20 minggu
Mula2 dulu rasa sedih jgk
Bila mana tgh mabuk teruk dulu
Pening,loya tahap gaban

Sekarang
Perut makin membesar
Tetap berdiri jugak
Tp alhamdulillah,mabuk makin kurang

Dan dah biasa
Jadi macam luar biasa kalo tetiba ada orang offer seat
Dunia nak kiamat ke??

Cuma berharap by 36 week onwards
Aku dipermudahkan serba-serbi 
Amin




22 June, 2013

Personal Grooming katanya!

Aku jenis org yg paling simple
Takde maintenance ratus2 utk diri sendiri
Takde list yg panjang utk diri sendiri
Aku lg suker perabis duit utk anak2 & buku2!!

Beli bedak murah kat pharmacy
Paling mahal RM20 kot
Setakat nih suke maybelline aje 
Itupun 2bln sekali baru beli

Pki face cleanser neutrogena,toner dr Hada Labo
Still 2 bln sekali beli
Kalo ada offer baru beli byk sekali 

Lipstik maybelline shj dr dulu smp skrg
Dah 5 bln kot x berganti
Pakai sebatang tuh aje smp hbs
Tak reti nk beli byk2 mcm org lain
Ituler pki g opis,jln2

Tak pki make up lain selain bedak & lipstick
Jgn ty eyeshadow
Jgn ty blusher
Itu mmg xde dlm stok aku!!
Hahahaha!!

Sabun mandi suka pki dettol
Aku old school suker pki sabun jenis buku dr dulu smp skrg
Kdg2 kalo rajin skrub bdn
Masih suker St Ives 
Ini pun stok 4 bln sekali beli

Parfume masih stick pd Lancome dr dulu smp skrg
Stok 6 bln sekali

Pendek kata
Aku masih org yg sama 
Sejak dulu smp skrg
Tak pdi melaram
Tak reti jd mcm pompuan2 lain
Yg ada koleksi pelbagai
Kasut sandal hy sepasang
Ituler g opis,g jln2 sama ank2 
Pakai smp lusuh
Dah lusuh kita buang
Beli yg lain
So far dlm 6bulan sekali akn ganti sepasang

Apapun happy dgn diri sendiri
Aku rasa tak perlu nk struggle nak maintain tetiap bln
Cukup dgn apa adanya

Yg penting sihat
Presentable
Wangi
Kemas
Dan org keliling selesa dgn kita

Dan yg paling penting jadi diri sendiri
Serta berbelanja mengikut kemampuan kita






Dan hari ini
Ada aksesori baru
Face mask!!

Lol!!

Jg kesihatan kawan2!!

Anak2 itu kain perca putih =)

Hari ini
Sengaja aku didik anak2 ini
Erti lelah,susah & survival

Kebetulan tiada kenderaan di rumah pg ini
Dan juga tiada apa yg ada di dapor utk dibuat makan pg
Brg2 masakan/bhn mentah telah hbs semalam
Makanya pg2 ini aku kerahkan Ain & Auni mandi serta bersiap

Hari ini mari mama ajar ttg survival
Kita berjalan dr rumah-ke kedai sejauh 3.5km rasanya dr rumah
Tp ikut short cut mgkn dekat sikit
Mula2 msg2 excited
Bwk pg mkn roti canai,teh o ais limau
Lepas tuh g kedai beli bhn2 basah

Bila nk blk msg2 mgadu penat
Auni siap paksa tahan teksi
Peluh menjejeh di dahi
Biarkan wpun dlm hati ada rasa kesian
Tapi ini pengajaran melalui pengalaman

Anak2 ini harus dididik ttg rasa susah
Mereka harus diasuh dgn teknik survival
Harus belajar mencari alternatif
Supaya suatu masa nanti
Bila masanya tiba 
Mereka boleh aku lepaskan pd dunia luar tanpa rasa ragu 

Ank2 zaman skrg
Tak tau salah siapa
Atau mgkn jgk zaman skrg
Mak-bapak kebanyakan berpendidikan tinggi
Dan mgkn jugak mcm aku
Berasal dr keluarga susah
Yg tak mahu anak2 rasa susah s/mana aku & suami waktu kecik2 dulu

Mampu memberi kesenangan buat anak2 sejak dlm perut lagik
W/pun tak mewah,tp ank2 x pernah lgk tido tanpa makan.
Tak pernah x berganti baju saban bulan
Yg penuh mainan dlm stor
Yg hidup dgn momokan 1001 keduniaan
Yg pandai sebut "lama kita tak tido hotel mama?"
Yg pandai bertanya "bila kita nak tgk wyg mama?"

Tp sekali-sekala 
Anak2 ini harus & wajib dididik ttg erti susah
Spy mereka lebih flexible dlm apa jua keadaan

Aku harap supaya masih belum terlambat utk mendidik anak2 ini

Sedang mendidik knk2 ini perlahan2
Ttg solat 5 waktu yg plg utama
Dan perlahan2 mendidik ttg aurat
Aku punya t/ jawab yg maha berat
Ada 2 anak dara yg perlu dijaga sebaik mgkn
Benarlah kata org tua2
Lebih baik menjaga lembu sekandang
Dr menjaga anak dara seorang


*auni at 3 yrs + recite IQRA with her papa!!

Smg anak2ku ini jadi cahaya buat aku & papanya di alam kekal itu nanti

Amin




20 June, 2013

Meroyan!!

Barang2 baby
Kalo ikut nafsu
Mmg hancurlah 
Bajet aku & poket kami suami- isteri

Baru beli diaper bag
Itupun sbb berkenan warna hijau
Murah jer!!
Beli bath tub murah2 kat ikea 
Itupun sbb hijau jugak anti-slipnya
Ikutkan xmo beli tp bath tub auni yg lama dah pecah pulak :(
Beli tilam,bantal baby
Warna putih -corak hijau
Mujur botol avent xde warna hijau
Kalo x harus hijau jgk!!

Aku guna konsep beli setiap bulan
Jd boleh bajet sikit
Since baru nk masuk 5 bln ahad nih
Maka ada masa utk beli brg secara berdikit2!!

Sbb x tau gender baby
Mari bantai beli brg2 selain warna biru & pink
Zaman mgdg Ain-confident boboy sbb doktor bgtau gitu
Alih2 gegirl
Zaman mgdg Auni mmg confirm gegirl
Jd warna pink mendominasi dr bj smp ke bath tub!!
Dasaaaaaaaarr!!

Byk benda x beli lgk
Baju2 terutamanya
Dah x reti nk mengagak berapa byk perlu dibeli
Ada jgk buat list skt2
Tp as usual-selagi x membeli
Selagi tuh list tuh asyik beranak-pinak aje
Aku bajet murah2 jerk
Janji baby selesa
X perlulah nk beli mhl2 @ berjenama 
Nk pki kejap jerk
Islam marah kita membazir x tentu hala
Baik byr zakat ,bantu org ssh
Lebih afdhal

Lepas beranak
Lg mcm2 benda nk beli
Mcm aku kena fikir ttg byr pendaftaran taska baby yg reganya boleh thn jgk
Kos imunisasi tambahan yg tiada subsidi kerajaan eg: pneumococoal vaccine
Jd marilah berjimat cermat mama!!

Belum lg kos bersalin
I/allah kalo kandungan nih xde komplikasi sehingga 36 mggu
Mmg aku akn pg bersalin kat private
Aku masih belum ada kata putus lgk dimana nk deliver nanti
Tp kalo gynae kata ada problem
Aku opt pg Hosp Putrajaya
Motip:cost effective sikit
Gunakan GL sbg pegawai kerajaan
Drpd membayar RM7-RM8k pd private
Apapun aku selalu berdoa smg Allah permudahkan utk deliver secara normal mcm ain & auni dulu

Aminnnnnn


"Sejak tau mgdg dok aimed nak COMBI-Spazio stroller nih-apapun tggu green light en papa-rega x semahal Quinny Zapp -rega baru RM899,fully recline.itu yg plg penting"

Org lain mungkin boleh wat keputusan sekelip mata-aku nk beli stroller pun kena masuk meeting bajet suami-isteri dulu ok-huhuhuhu!!

Dr beli sekecik2 barang hingga sebesar2 barang-kami masih stick to the point bincang & gaduh smp puas hati..

Kawan2 mcm tuh jgk ker?

Still meroyan +_____+








18 June, 2013

19 minggu

Mengandung
Mmg tak boleh larik dr sakit sana-sini

Dari mabuk2
Pening2
Muntah
Heartburn
Gastrik
Kencing kotor
Cramping
Sengal badan
Sakit pinggang/belakang
Susah tido
Lesu
Pucat

And the list goes on
Never ending
Smplah sakit bersalin
Sakit lepas bersalin 
Pantang makan itu-ini
44 hari kalo ikut orang melayu kita

But still
Sbg ibu @ bakal ibu
Kita sanggup lalui itu semua
Demi nak melihat ank yang dikandung
Lahir dgn sihat

Sangguplah tetiap bulan
Tadah tangan amik darah
Kena yg senang amik darah takpe jugak
Kena kes yang 2-3 cucuk x jupe urat
Oittt sakit jugak!!
Blm lgk bab tadah telinga dgr nurse marah hb trn,bp tggi,berat trn,berat naik
Mcm menyanyi2 aje kat telinga
Minum air gula MGTT lagi horror
Tabik utk sumer ibu
Anda mmg bersemangat kental

Utk aku yang mgdg 19 mggu skrg
Muntah wajib setiap pagi
Masih benci aktiviti gosok gg
Byk bau2 yg aku masih x tahan lgk cth; sabun @ detergen
Dah mula sakit2 pinggang
Cramp jgn ckplah
Tido mmg makin ssh nak nyenyak
Asik terbangun tgh2 mlm
Apapun get used to it
Baby dah mula pandai menyepak
Bila2 tgh berehat/baring
Mmg rancak dia berpusing
Alolololoh!!

Next month ada 2 check up
Dan yang paling x sabar adalah detail scan utk 22 mggu
Tak sabar nak tgk gender baby 
Apapun selalu hubby pesan
Apapun rezeki kami kali nih
Ttp kena bersyukur byk2
Kalo perempuan lagi pun
Still bersyukur berbanding mereka yang masih belum ada rezeki baby

Doa yang baik2
Smg tabah mengharungi 1001 lagi cerita mengandung sehingga tiba masa utk melahirkannya

Sabar byk2!!


17 June, 2013

Papa & anak manjanya!


Si Auni sebenarnya manja aku
Yang menjadi manja si papa
Adalah kak ain
Mungkin sbb faktor dia anak sulung
Walau marah mcmmana pun papa pada kak ain kalo dia buat salah
At the end papa akan selalu mengalah dulu

Tapi rasanya semua ibubapa
Takkan membeza2kan kasih syg antara anak2
Dua-dua kami sayang
Dua-dua harta paling berharga kami

Baru2 nih papa jahitkan apron lukisan utk kak ain-guna waktu seni lukis kat sekolah
Adik nih tgk ajelah
Sian jugak
Selalu apa kakak ada
Mesti adik pon dpt yg sama

Hr nih papa amik Auni awal dr taska
Mengigih menjahit apron utk si Auni
Alololo
Sgt sweet kan!!

Utk papa,terima kasih jadi papa yang baik buat anak2 kita
Terima kasih atas segalanya
Kami syg papa sgt2!!

Wpun ianya kecil
Tapi usaha & tenaga papa
Mengembirakan anak dia nih
Buat hati mama sgt tersentuh!!

Selamat hari bapa
Hero kami



13 June, 2013

Vaksinasi & isu semasa



Seriously mmg tgh trending kot dlm forum ibu2 ,page kesihatan ibu & anak terutamanya

Aku ada join satu group dl Fb
Ttg kesihatan ibu & anak
Yea lah-mana tau ada info yg bguna yg boleh diguna dimasa hadapan
Lagi2 tgh mgdg nih kan
Banyak benda yg aku terlupa
Jadi aku percaya
Mencari ilmu itu tiada penghujungnya

Hari nih ada 1 isu hangat
Ttg pendirian seorang ibu yang refuse utk memberi vaksinasi berkala kepada bayinya even Bcg yg diberikan slps bayi baru lahir 
Dgn alasan keraguan kepada kandungan-halal/haramnya unsur vaksin tersebut utk diberi kpd bayi
Ada jugak yang ditokok tambah yg mgatakan memberi vaksinasi itu amalan masyarakat barat-x islamik /tiada keperluan disitu

Trust me
Ramai ibu yang mempunyai pendapat yang sama
Semuanya atas dasar mahukan yang terbaik utk ank mereka
Yea,siapa tak mahu yang terbaik utk anak yg penat kita kandung kan?

Baru2 nih majlis fatwa kebangsaan telah mengeluarkan fatwa vaksin Rotavirus kedua2 jenisnya terbukti mempunyai Dna bab*
Jadi haram hukumnya
Tetapi diberi kelonggaran utk mengambilnya sekiranya bayi berada di kawasan terancam dgn wabak AGE tersebut.
Sekiranya tidak ada ancaman-semoleknya bayi tersebut dijaga tahap kebersihannya serba-serbi
Ini mmg jelas lagi bersuluh

Aku takdelah kata apa yg ibu2 nih buat adalah tak betul
Aku hormat pendirian masing2
Cuma aku rasa kan baik jika tidak mendengar @ menjatuhkan konklusi tanpa penyelidikan rapi
Yg mjadi mangsa bayi itu sendiri

Sekarang mungkin boleh mendabik dada
Anak saya so far ok wpun tanpa vaksinasi
Esok-lusa siapa tahu?
Kita tak tahu kan!!

Mencegah lebih baik daripada merawat
Dan aku tetap dgn pendirian aku
Memberikan perlindungan asas kepada anak aku selama mana aku mampu dan ianya bermula dgn vaksinasi berkala
Selama mana tiada pengeluaran fatwa halal/haram-aku berpegang pada yang itu shj.
Hanya itu.

Ada seorang doktor keluarkan pendapat dlm page tersebut
Namanya aku rahsiakan yea

"Kalau dok kira sgt halal/haram -kandungan yang meragukan dlm vaksin tersebut-rasanya ibu2 kena mula memikirkan utk bersalin di rumah tanpa dadah-kerana sewaktu bersalin macam2 ubat yang akan disuntik ke tubuh badan ibu-cth: ubat mengecutkan rahim-ubat bius utk hilangkan sakit ketika dijahit luka perineum,epidural"

Ubat2 ini juga tiada tanda halal & mungkin jugak meragukan kandungannya!!

See the point of it?

Susah kan kalo masing2 tak terbuka-mata
Masing2 anggap mereka yang terbaik

Ini pendapat peribadi
Tak mewakili mana2 pihak pun

Bagi aku -doktor merupakan rujukan utama utk segala isu kesihatan
Kedua-sumber2 dlm internet
Ketiga-pengalaman sendiri

Doktor nih telah dididik bertahun lamanya utk menjadi seorang doktor
Jadi wajarlah mengikut nasihat mereka & merujuk pada yang pakar
Aku bukan anti perubatan alternatif
Tapi bagi aku kita usaha setakat mana kita mampu
Selebihnya kita tadah tangan tawakal pada Allah


Jgn dipolitikkan entri nih
Ini pendapat peribadi
Dan tak mewakili sesiapa pon

Hormati perbezaan pendapat
Dan berusaha mencari titik keseimbangan setiap segi

Peace no war!!









Berita buruk

Ada sesiapa yg terbaca entry sblm nih
Kes terpencil?

Follow upnya:-

Suami kepada kawan baikku
Dah selamat di bedah kepalanya
Ada tumor membesar tanpa sedar 
Tiada sign lgsg
Alih2 urgency operation di HUKM

Dan smlm aku diberitahu ttg result analisis tumor tersebut
Terduduk aku membacanya
Apatah lagi kawanku itu

Barah tahap 4
Tumor yg sgt aktif

Suaminya muda lagi
Mungkin dlm 37 tahun
Anak 3 orang
Yang bongsu baru 5 tahun

Cancer is silent killer
Kita takkan tau kita ada kanser sehingga keadaan telah teruk
Kalau mereka yang tau lebih awal
Itu antara mereka yg bertuah

Mcm kanser payudara 
Kita boleh buat pemeriksaan berkala
Tp kanser otak?
Bukannya kita ada ct scan machine kat rumah kannnnn??
Wallahuallam!!

Aku tumpang bersedih
Dan berdoa smg sahabat ini kuat melalui fasa dugaan yang sgt hebat ini

Hanya usaha & tawakal yg kita ada
Selebihnya terletak atas kuasa Allah swt shj
Dia yang maha mengetahui
Sebaik2 perancangan hanya drNya

Utk kita yang mungkin rasa kita sihat
Jgn amik ringan kalo kerap sakit kepala
Jgn simply telan ubat
Let say berlarutan 6 bln lamanya
Get a details check up!!plsssss!!
We never know!!

Kanser menyerang tak kira usia,bangsa @ darjat
Dan selalunya kanser berkait rapat dgn lifestyle kita
Pemakanan kita
Genetik
Dan macam2 faktor lagi yg banyak dibahaskan oleh para oncologist!!

Mmg semua orang akan mati
Itu hukum Alam
Tp biarlah kita beringat sblm kena

Utk kak ayu & abg zamri
Berjuanglah sehabis daya
Demi anak2!!
Kami selalu mendoakan yang terbaik buat kalian


Aku pernah berhadapan dgn ajal arwah bapa mertua
Kerana kanser prostat tahap 4
Sakitnya melihat
Apatah lagik yang menanggung

Al Fatihah utk tok ayah





12 June, 2013

Restoran Upin Ipin

Rasanya 2 mggu lepas
Pg makan kat sini
Bawak kanak2
Area tasik permaisuri

Adoikhhhh!!!
Tgh tido pun si kecik tuh bgn
Sbb upin-ipin punya pasal

Mmg kesukaan anak2lah
Anak2 dah naik hafal tetiap episod 
Sbb rajin sgt streaming you tube 

Makanan-biasa2 jer
Rega standardlah-x mhl,x kurang
Food taste-biasa jugak

Tp utk kanak2
Ini syurga mereka!!
Seronok tgk bdk2 nih excited

Sekali sekala bolehlah dtg melayan kanak2
Tak sedap pon makan beria
Sbb suker py pasal!!

Haaaaaiiiiler anakkkkk!!




11 June, 2013

Selamat Pengantin Baru Dr Liyana & Dayat

Ikutkan ahad lepas xmo pg mana2
Nak rehat golek2 kat umah aje
Tp disebabkan wedding Doktor yg comel nih
Gagah jugak pg kesana

Majlis yang sederhana
Berlangsung di The Club,Persiaran Surian
Sgt sweet majlisnya

Tak serabut dgn crowd
Nice food
Pendek kata simple & sweet
Tak perlu extravagant sgt
Dgn video klip bagai mcm org skrg buat
Aku prefer majlis yg simple macam nih
Tuan rumah pun masih boleh ke hulu-hilir melayan tetamu sepanjang majlis

Layan gambar yek!!



Apapun utk Liyana & hubby
Selamat Melayari Alam Rumahtangga
Hidup dgn muafakat
Berkasih-syg kerana Allah
Dan dikurniakan zuriat yang soleh & solehah hdknya
Amin


10 June, 2013

Extreme coupons-ASTRO TLC CHANNEL

Senja smlm sempat melanguk tgk tv
Layankan astro TLC channel 
Ada rancangan Extreming Coupons

Rancangan ini merupakan realiti tv
Rakyat UK
yang suker mengumpul kupon2 diskaun pembelian barang2 household/toiletteries di pasaraya

Bayangkan kos beli barang
Boleh dijimatkan sehingga 90% dgn hanya menggunakan kupon
Seriously ternganga aku tgk smlm!!

Aku kalo beli brg dapur kat umah
Kalo dapat diskaun 10% pun dah tersenyum
Apatah lagik 90% kan!!!

Setakat ini perbelanjaan asas beli barang2 umah
Cth:beras,susu,gula,tepung,sabun basuh bj,toiletteries seisi keluarga,minyak,pampers auni,susu auni,
X pernah kurang dr RM250-RM300 sebulan
Kalolah kat Msia banyak sistem/offer kupon penjimatan macam kat Uk kan best!!
So far selalu dpt cash diskaun sbb pembeli tegar di Tesco itupun sbb jd members.

Tp bila fikirkan cost of living kat UK
mmg haruslah kena ada inisiatif mengumpul kupon gitu
Nak menyewa rumah pun kosnya boleh rabak sebulan gaji
Sila rasa bertuah sbb dok kat Msia
Sbb msh mampu beli umah sndr

Moral of the story
Kalo terjupe kupon dlm mana2 paper @ mags
Rasanya kena mula menyimpan
Dan gunakan bila diperlukan 
Memanglah jumlah penjimatan mungkin 0.50sen-tp still jimatkan??

Tak mustahil suatu hari nanti
Kos hidup di Msia
Akan setaraf dgn UK

Siapa tahu??

pic :google


08 June, 2013

Sanctuary Care Centre

As usual
Antara aktiviti kemasyarakatan anjuran jabatan
Aku selalu jugak join aktiviti volunteer
Kalo ada kelapangan masa & kalo xde aral melintang

Kali nih ke rumah anak yatim & golongan kurang mampu
Sanctuary Care Centre
Kat Jln Ayer Panas Baharu

Mostly anak2 yatim
Berketurunan hindu-kristian
Tempatnya rumah semi-d setingkat
Yang dibiayai oleh orang persendirian
Tempat sgt sempit
Dgn kepadatan penghuni disitu
Taraf kebersihan & keselesaan
Sgtlah daif
Kesian jugak tgk bilik tidor mereka yg dibina dibhgn belakang rumah -lgsg xde tgkp.mmg xde ventilation pon
Aku yg dok 4 jam situ pun boleh jd ssk nafas


Ada kanak2 seusia 9 bulan
Dan ada jugak seorang ibu tua yang ditinggalkan anaknya kerana serangan strok terlantar lesu atas katil
Seriously mmg sedih!!

Kenapa memilih rumah ini?
Kerana jarang sgt orang kebanyakan & korporat nak pg menyumbang pada rumah anak yatim beragama lain eg:hindu,etc
Jd kita pilih jalan lain dr yg lain
Kita cari rumah yang not well known
Tp perlukan bantuan 

Kitorang dah collect bhn2 mknn asas
Seminggu lamanya
Beras,susu,milo,gula,tepung,sardin,maggi,biskut dll
Bg derma jgk atas inisiatif jabatan
Bawak hadiah & coklat utk knk2
Provide lunch kfc 
Siap buat birthday celebration utk penghuni yang kebetulan menyambutnya

Kitorang anjurkan jugak mcm2 games
Dan jugak magician show
Budak2 tuh bukan main suka

Its a good start 
Aku rasa dekat dihati dgn program macam nih
Sbb aku jugak ank yatim sejak umur 9 tahun
Jd melihatkan ank2 ini-kita rasa apa yg mereka rasa

Hopefully akan ada masa
Utk join aktiviti2 macam nih in future
Wpun tak memberi banyak
Cukuplah penglibatan & curahan tenaga utk mjlnkan aktiviti mcm nih
Ini shj yang aku mampu kot

Wpun berbeza agama,bangsa & anutan
Kasih syg itu
Tiada jurang sempadan
Semoga anak2 itu diberi perlindungan sebaik mgkn
Dan berjaya dlm hidup!!

Hidup 1Malaysia
Katanya =))



04 June, 2013

Taman Tema : Desa Waterpark


Utk warga KL/Slgr
yg bajet terhad mcm aku
Yg nak bwk anak2 ke tmn tema
Rasanya ini tempat yg sesuai

Tak jauh sgt dgn KL
Parking senang
Tiket rega berpatutan
Mkn-minum pun x cekik darah sgt mcm sunway
Compared sunway -rega nasi ayam di sunway adalah dlm Rm16 set
Tp di Desa Waterpark rega adalah Rm8 satu set
Tutup mata byr jerlah
Kalo dh lapar sgt!!

Aku yg x larat nk bjln sgt
Dan ank2 yg x larat bjln jauh2
Rasanya Desa Waterpark plg sesuai
Tempat x luas sgt
Apapun ttp enjoy
Berendam ,main slide air sama knk2
Aku spend masa almost 3 jam kat sana Sabtu lepas

Motip-kesian kat anak2,x bercuti mana2 w/pun cuti sekolah!!

Rega tiket dewasa dgn mykad-RM30
Manakala kanak2 lebih ketinggian 90cm adalah RM20
Oklah kan!!
Sewa tube RM15
Sewa loker RM5

Tp kalo nk jimat lgk
Bwk tube@ pelampung siap2 dr umah
Bwk duit cukup2-simpan dlm plastik -simpan dlm zip suar
H/phone ,kamera x yah bwk
So x pyh sewa loker bagai
Hahahaha!!

Mkn-minum
Mmg dilarang bawa masuk
Even air mineral
Standard rules mana2 tmn tema
Tp baby food still acceptable lah!!

Apapun still recommended place to hang out with family
Inipun dh janji sama anak2
Lepas raya nk repeat lgk kalo pjg umur!!