Pages

28 February, 2013

Day 2-CAH

Demam hari ke 5
Warded hari ke 2

Still demam panas
Takmo mkn/minum
Sumer kena ugut
Baru minum seteguk-dua

Hasilnya
Paed on drip 24jam
Makin melepek
Makin stress mama
Sbb dia mgamok nk trn tingkat bawah
Bosan terperuk dlm bilik

Ptg nih dpt pelepasan bk drip 2 jam
Bawak dia trn bawah
Nmpk ok
Naik semula ke wad
Dia muntah2,mandikan dia
Dan temp naik semula

Kesusahan hati aku
Takkan boleh dirungkai dgn kata2

Menangis
Tersedu2

Terasa sgt sunyi
Terasa hati
Tersentuh jiwa

Bila kita dlm kesusagan begini
Kita boleh tau
Siapa itu kawan sejati

Yg berjalan seiring saat kita senang
Yang memimpin kita saat kita susah

Utk yg bertanya
Thru sms/fb/whatsapp
Terima kasih

Smg Allah shj yg balas jasa baik anda!




Seram!

Aku bukan jenis mabuk darah
Tp tgh2 mlm td
Bau busuk tiba2
Menakutkan jgk

Rupanya iv line grip Auni longgar
Darah dr tangan tuh
Melimpah keluar

Kesian Auni
Demam lgk
Masih x lalu mkn @ minum

Melepek ajer

Susah hati
Sgt2!!




27 February, 2013

Last resort 2

As mom
Aku percaya
Kita ada 6th sense
Lebih2 lgk melibatkan hal2 anak2

Mlm td
Aku berjaga tgk Auni
Temp naik smp 38.9
Pg nih aku nekad
Heret Auni semula ke hospital

Jupe paed
Utk memuaskan hati aku yg gusar nih
Paed runned blood test
Tggu dkt sejam
Dapat result

Jangkitan kuman dalam darah
Microplasma positive
WC count tggi

Advice for warded
Runned 2 jenis antibiotic
Satu jenis oral
Satu lgk jenis iv line

Susah hati aku
Tgk Auni tak macam selalu
Doakan Auni kawan2!!


26 February, 2013

Last resort

EL lagik
Auni lgsg x kebah demamnya
Mlm td meragam giler
Sabarlah hati

Pg2 nih
Aku heret Auni jupe gp
Pertama sbb demam lgsg x kebah
Kedua sbb dia asyik muntah
Refused mkn/minum
Mesti muntah at the end
Aku risau tgk dia lembik x bermaya

Jupe GP-dia kata nk bg ubt muntah
Stop antibiotik cefaclor tuh
Aku secara sopan bertanya
Dia mkn/minum apa pon x boleh
Mcmmana nk mkn ubt thn muntah ?
Mesti ada sebab dia mcm tuh
Demam x settle dh hr ke 3 nih
Sambil lewa jwb
Kalo mcm tuh pg hosp drip air
Senang!!

Ok fine!!
Setakat pg hosp
Ada aku kisah
Lebih dpd hospital aku boleh pg

Aku heret Auni ke CAH
Jupe paed
Paed check temp 38.5 wpun br mkn ubat 2 jam yg lalu
Check tekak
Tgk dlm tekak xde tonsil mcm yg gp bgtau
Tapi penuh ulser dkt kawasan tekak
Putih2,besar2
Padanlah Auni meragam sgt2!!

Thats a real culprit!!

Tak kisah
Berhabis duit ringgit
Asal tau apa masalah sbnr

Aku benci GP yg pdi perscribe ubt itu ubt ini
Tak tau atau
Tak check
Tak telek betul2

Kalo betul check betul2
Smlm lgk dah tau apa penyakitnya
Tak perlu aku repeat 2-3x
Clinic visit!!

Demam mungkin viral
Amik masa nk sembuh
Tapi main pointnya
Kalo dia kerap muntah
Refused mkn/minum
Ssh jgk nk baik demam-dah apa pon x leh telan!

Aku mmg rasa nk marah
Buang masa
Buang tenaga
Buang duit
Buang cuti lagik

Maaf para doktor2 yg bc blog nih
Ini mgkn kes terpencil
Tp kdg2 sbb nila setitik
Rosak susu sebelanga!

Profession doktor plg aku kagumi sepanjang hidup aku
Cuma bekerjalah dgn ikhlas
Bantu kami yg x tau apa2 pasal sakit2,pasal ubat2 nih
Diagnose betul2
Bg advice
Dan show us the way

Win-Win situation kan!!

Kami bayar khidmat anda
Ini bukan klinik gomen

:(


-maaf aku sgt penat & sgt EMO!






25 February, 2013

Kebah demam ?

Atas dasar nak cepatkan proses
Spy auni kebah demam
Papa bawak Auni g playground kat cyberjaya

Beria suh dia main slide
Panjat itu-ini
Main swing

Alih2 balik rumah
Temp naik mendadak

Nmpknya teori nih tak menjadik pada Auni
Balik sponging dia lagik
Itupun melalak meraung
Mmg kepantangan dia bab2 sponging nih
Mama buat pekak
Melalaklah kuat2
Asalkan tetap sponging smp sejuk badan tuh

Mujurnya
Senang telan ubat
Bodek sikit2
Terus ty ubat mana?

Doa smg dia cepat2 kebah
Sure boss x leh tolerate with another EL esok

Aduhaiiiii anak!!






Pahala percuma !

Bila anak sakit
Automatik
Mama yg akan amik cuti
Selain jaga dia sakit
Bertugas bawak ke klinik
Serta melayan 1001 kerenah dia

Mama jgk dapat rehat sikit
Sbb semalaman x dpt tido nyenyak
Hatta si Auni meragam tahap langit ke 7

Kesian si anak
Kesian lgk pada si mama

Sbb itu Allah bg pahala takde filter
Pahala percuma
Utk ibu2 mama2 nih
Bukan mudah nak bukak mata
Saat betul2 lena
Hanya sbb anak meragam
Nak berdukung tgh2 mlm
Belum bab muntah bagai
Belum lgk bab karang ayat
Nak buat anak makan ubat

Jd mama tak semudah menyebutnya
Kena jd kuat
Kena jd lembut dlm masa yg sama
Kena belajar psikologi knk2
Kena belajar telek ubat
Kena tahu apa yg dia suker

Hatta suh kita bersimpuh 24 jam depan dia---adoikhhh!!
Asal dia seronok,comfort
Itulah Auni-pantang demam
Kalo boleh xmo mama bgerak seinci

Tabahlah mama
Sabarlah hati
Allah bagi ujian pada orang yang boleh menerimanya shj
Dia tak bg ujian lebih dpd kemampuan kita

Kemujurannya
Demam viral
Infeksi kerongkong
Bukan spt kes 3 tahun lepas

Pneumonia
Bronchitis
HFMD

Still alhamdulillah kan!

Cepat2 sembuh anak
Mama nak wat closinggggg nihhhh

Smg bos x mensawan sorang2 hr nih !!



23 February, 2013

New addition in family ;)

Kawan2
Saya baru berumur 3 hari
Berat 3.36kg
Saya gegirl tau

Mama sakit dari rumah sewa di rembau pukul 6am
Abah dtg amik dari cheras
Bawak pg Hospital Serdang
Waterbag sudah leaking
Check jalan-xde laluan
Ward pun penuh
Dr suh balik dulu
Saborrrr jerlah kan??

Dalam kereta
Mama mula sakit2
Mama kata takmo balik rumah
Abah terus htr hospital Ampang
Smp hospital jalan baru bukak 1cm

Menunggulahhh
Lama jgk
Dok bertapa dlm ward
Akhirnya sy selamat dilahirkan 11.55pm 22-2-2013

Tp saya x boleh balik lg
Dr kata dlm darah ada kuman
Sbb water bag sudah leaking lama
Kena run antibiotik 5 hr

Ok kawan2
Saya anak sedara baru mama lynn
Mama lynn kata geram tgk pipi saya
Rasa nk gigit2!!

Doakan mama lynn boleh dpt baby baru jgk yea
Kalo tak,naya saya kena gigit2!!

Hahahaha

Kata abah
Dia nak letak nama

Izzara Umairah

Sedap tak ?




22 February, 2013

penyumbang kenaikan BMI saya !



biskut gula + milo panas -heaven!






orang lain makan 2-3 keping cukup dah

kalo aku makan

5 keping pun rasa tak cukup

macammana nak kurus macam nih!!
sila insaf mama!!

henti2kanlah tabiat snacking tak sihat nih


>_______<

*tetiba nak blame Feb as short month,sumer benda terkejar2-jadi mama is under stress..sumer benda tak siap lagik..itu pasal mama makan itu-ini..blabalablaa..

abaikan auditor pompuan meroyan nih













amalan & istiqamah !

credit :google

kebaikan @ amalan kita
bukan dikira daripada
sebesar2 mana amal kebajikan atau
sekecil2 mana amal kebajikan

tetapi dari segi istiqamah
atau dalam erti kata lain kita tetap melakukannya amalan yang sama
walaupun bertahun lamanya

itu yang jadi ukuran
itu yang jadi timbangan
dan selalu menjadi kunci kejayaan seseorang untuk menambah-baikkan amal kebaikan seseorang

boleh baca sini tentang kupasan istiqamah

aku melihat beberapa contoh yang terdekat dalam kehidupan aku

my beloved mom
ada satu amalan yang aku rasa bertahun lamanya dia buat
sejak aku masih sekolah lagi
emak seorang yang suka bangun bertahajud
emak akan tido awal & bangun tengah2 malam bertahajud
dan mengaji
selepas subuh selalu mak akan buka radio IKIM dengar ceramah
w/pun selalunya radio tuh bunyi jer dalam bilik
mak ada kat dapor memasak buat sarapan..

teringat pulak arwah mak mertua
arwah MIL jenis dah duduk kat tikar sejadah
walau azan belum berkumandang 
kalo travel pun akan berhenti cepat2 bila dah masuk waktu
antara amalan yang paling aku ingat & terkesan sampai sekarang
al-fatihah untuk mak tok

arwah FIL aku
jenis yang susah macammanapun
walau hujan,ribut @ petir
dia pasti akan naik motornya ke masjid
arwah tak pernah tinggal solat berjemaah di masjid
cuma 3 bulan sebelum ajalnya tiba
arwah terlantar di HKL untuk rawatan radioterapi
al fatihah untuk tok ayah

kita ?

kadang2 perlu muhasabah diri
dan berdoa semoga kita masih ada masa untuk berubah
hidup kita terlalu singkat

bermula dengan yang kecil2
tapi signifikan maksudnya

Rabbi Yaasir Wala Tuassir
permudahkanlah Ya Allah

*ada orang pantang jumpa tabung untuk sedekah-dia akan hulur RM1..berapa sangat nilai RM1 tuh berbanding amal-kebaikannya..you know who you are ..




21 February, 2013

waktu sihat sebelum sakit,selalu sangat LUPA

sakit kepala
gastrik
angin satu badan

muntah2
pening2
perut sebu

nak pegi klinik
sekangkang kera kat bawah pun malas

rasa nak tido
rasa nak golek2 kat surau
tapi kerja banyak nak telek
belum campur bila bos
mintak itu tanya ini

minyak wangi Lancome
dah tenggelam
dek tiger balm
sapu kat leher,sapu kat dahi
perut sapu pulak minyak panas
minyak mestika

muka dah kalah hantu kak limah
tudung senget benget
muka pucat lesi

bila sakit
baru hargai nikmat sihat
bila sihat tak hingat

doakan smg tuantanah cepat sembuh

nak wat closing February nih
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :(
tido adalah paling penting waktu sakit   !








20 February, 2013

Yee sang

Ada salmon
Ada timun
Ada carrot
Ada mcm kopok sikit
Ada bijan
Ada kangkung
Kuey teow halus pun ada

Sejuk
Manis
Pelik
Rasanya!!

Kata 1Malaysia
Kena cuba jugak

Kalo x, mana nak tau apa rasanya?

Kamu pernah mkn?

Kalo sebut yee sang
Gaul
Angkat tggi2

Katanya ong
Bawak tuah

Boleh kaya!!

Sapa taknak??

Tipuuuuuuuuuuu



bos paksa try !!

19 February, 2013

yang penting KERJASAMA!


seriously kadang2 pernah terfikir nak amik maid
sejak mula2 pindah rumah sendiri
memang ada hajat nak amik maid
nyaris2 sgt nak berhabis beribu ringgi

tapi yang ditunggu tak tiba2
so keinginan yang satu itu
berlalu dan tak terfikir2 pun lagik smp skrg
anak2 pun makin besar skrg nih

penat memang penat
bekerja sepenuh masa
balik rumah
kena memasak,hadap kain baju,sapu sampah,cuci dapor
kelek anak2 lagik
but still , hadap jugak dari mula kawin smp sekarang

aku rasakan
ikut pandangan orang yang tak pernah ada maid nih
kalo suami & isteri bekerjasama tolong-menolong
rasanya bantuan maid nih memang tak perlu

anak2 aku sejak lepas pantang aku hantar taska
serious cakap nih!

takut memang takut
susah hati memang susah hati
tapi nak buat macammana-tawakal shjlah
hasilnya 1/2jam sekali tepon taska

but so far tak pernah ada kes lagik
sejak hantar anak2 ke taska
tak pernah lagi kes lebam2
tak pernah lagi anak complaint itu & ini
alhamdulillah..smooth sailing!

pesanan aku
nak hantar anak ke taska
jangan nak cerewet sgt
walaupun kita bayar
tapi berapa sangat rega RM200-RM350 yang kita bayar
berbanding tugas mereka jaga anak2 kita
asalkan anak kita ok,tak jatuh sana-sini,cukup makan,tempat bersih-cukuplah kan!
kalo dok fussy sangat
itu tak boleh, ini tak boleh
better kita resign-jaga anak masing2 kat rumah

memasak?
aku tak kata aku 7hr seminggu memasak
ada hari yang aku penat giler babas
aku tak masak
aku tapau apa2 dari luar

tapi kalo aku masak
aku make sure tak masak yang susah2
masak stok simple2
asal kenyang,sedap & cukup gizinya
hari minggu lain citer- aku rajin nak cuba resepi hujung2 minggulah
kemujurannya en papa tak cerewet sgt
takdelah semedang nak paksa bini masuk dapor kan!

mengemas ?
ini memang kena bagi credit pada en papa
dia banyak tolong bab menyapu,buang sampah-cuma bab kemas dapor,mop lantai berminyak2 kat dapor-itu memang kerja aku..

kain baju pun mostly dia yang tolong masuk mesin
tolong ampaikan
aku hanya lipat baju- susun dalam almari jerk

see, itu pentingnya suami-isteri kena kerjasama
jangan harap isteri buat semua benda
even wife tuh tak keja
rasanya kalo sama2 buat kerja, isteri pun boleh rehat jugak kan!

suami yang membantu
bukan pasal queen control
tapi atas dasar timbangrasa
sama-sama bekerja,sama-sama penat

aku punya style
mana yang aku larat buat
aku hadap sampai sudah
kalo yang tak larat- aku tangguh dulu
esok2 aku hadap semula

aku tak pernah paksa diri aku
tak mahu menstresskan diri tak pasal2
dah ler kat opis stress
takkan kat rumah pun nak stress jugak
haru tuh!

tapi kalo mampu, apa salahnya kan
semoga bertemu maid yang ikhlas bekerja
yang betul2 niat nak cari duit, rezeki halal
maid itu sebagai pembantu

untuk aku yang tak suka outsider dalam rumah sendiri
dalam masa yang sama tak mahu membuang duit beribu2 pada agensi
rasanya cukuplah kami berempat sahaja dalam rumah
buat mana yang terdaya
yang tak larat tuh kita hadap sama2

anekdot :

-kebergantungan sangat pada perkhidmatan pembantu rumah warga asing-menaikkan kadar demand tak setara dengan perkhidmatan,.belum lagi demand yang tak masuk dek akal..rasanya kerajaan kena bertegas terhadap Persatuan Pembantu Rumah ASING- jangan sewenang2 letak syarat sukahati makayah diorang jerk!!

melipat baju stok 3 hari- tggu mood/memasak style simple2..senang!!




macam2 Ain & Auni



si mata sepet & si mata boolat!

adik beradik
tak pelik kalo bergadoh

berebut barang
kalo kakak ada kaler baru
adik pun nak jugak
begitu jugak dgn kakak
kalo adik ada mainan baru
dia pun mahu jugak

mesti sama rata
takde lebih takde kurang

ada masa ikutkan jugak
ada masa tak kuasa nak layan

isu paling biasa kat rumah
berebut ipad
sampai kena buat giliran bagai
dulu ada ipad & ada galaxy tab
tapi budak2 nih langsung tak layan galaxy tab
katanya tak seronok tgk
frankly-ipad lebih baik dari segala segi
mudah pencapaiannya & mudah access
budak2 sebesar Auni pun boleh access dgn begitu baik menggunakan ipad

mulanya ada hati nak beli 1 lagi ipad
tapi bila pikir2 baik tak payah
tak mau dilayan
lama2 naik lemak
pandai2lah bergilir pakai sama rata

ahad lepas
isu yang sama berebut ipad
aku tgh solat
tetiba Auni menangis macam kena pukul
elok aje bagi salam
papa dah naik dgn hanger kat tangan
kepantangan papa kalo bising2 tgh maghrib

tanya Auni- kenapa?
Auni jawab teresak2 sambil tunjukkan lengan kirinya
kesan kak Ain gigit lengan adiknya
allahhuakhbar..bertuah punya anak

Ain tak pernah gigit adiknya
ini mungkin pertama kali
harapnya yang terakhir kalinya

agaknya geram tgk Auni langsung tak bagi can dia nak godek ipad
last resort digigit adiknya sampai ada kesan
teruk malam tuh Ain kena marah sama aku & papanya

Ain, kamu kena sayang adik
adik kamu sorang tuh sahaja dunia & akhirat
Allah tak bagi lagi anak lain pada mama
tak tahu ada rezeki lain @ tak..
kamu dua beradik sahaja
jangan bergaduh,jangan berebut
banyak beralah dengan adik

orang beralah nih tak semestinya dia kalah

mintak baik2 dgn adik
adik walau macam tuh punya kasar
kalo dipujuk cakap baik2
dia beralah jugak akhirnya

Auni jenis lembut hati wpun kasar di luar
she's definitely herited from me

Ain nampak lembut di luar tapi keras didalam
she's herited that from her papa

tapi dua-dua manja yaa rabbi

alahai anak.....






18 February, 2013

Selamat Pengantin Baru!

Sabtu lepas
aku & family melapangkan masa
menghadirkan diri majlis walimatul urus
adik ipar kepada lawyer kami
masa nak beli rumah kami nih
remember - lawyer nih someone related to me

majlis berlangsung waktu malam
di Dewan Gemilang Felda,Kelana Jaya

nasib baik on time
setelah rushing selepas solat  maghrib
dan bersesak di federal highway,hujan,jammed bagai
adoikkhh!!

luckily guest invited mungkin ramai yang sangkut jammed lagik
so dewan tak penuh
boleh dok depan sekali
sambil senang-lenang makan & minum
tanpa drama berebut tempat duduk

lohkong pulak memang dah ditugaskan untuk jadi tukang baca doa
awal2 lagik tuan rumah dah mintak tolong
so nak tak nak - memang kena datang on time
kang kesian tuan rumah menunggu pulak!

motip gigih menaip?
betapanya perkahwinan era sekarang
memakan belanja yang banyak
bodo2 pun harus RM50k lebur!
phuhhhh!!

so untuk mereka yang merancang nak berkahwin
kena betul2 stick to the budget
nak kawin nih duit mengalir macam air paip

kata sekali seumur hidup kan?

apapun elakkan pembaziran
elakkan niat riak @ berlebih2an
semoga permulaan hidup bawa berkat & rahmat Allah

Selamat Pengantin Baru :)



me & my angles-ain & bunga telur & 3 generation -me-my daughter & my mom



food-newly weds-papa recite doa-kiddos-pelamin

aidiJUMA - saya SUKER!



warna-warni outlet CM


aku berkesempatan ke AJ outler kat CM baru2 nih
selalu dok belek Fb shj
teringin jugak nak try

aku terjupe outletnya kat CM
giler lama tak ke CM
kalo ikut track record CM adalah tempat paling aku suker pg
zaman aku sekolah dulu
tempat dating,memonteng..hahahahaha

aku sekarang lebih prefer pakai tudung bawal semula
antara alasannya
aku rasa bawal nih lebih fleksibel kot
simple, mudah & yang paling penting MURAH
aku bukan jenis orang banyak duit
boleh beli tudung beratus2 ok
its not me!

baik aku bawak anak2 makan
daripada perabis duit beli tudung ratus2
alih2 rosak jugak at the end
tudung paling mahal aku ada ialah rega RM35
itupun tudung raya lepas
alih2 aku tak pakai sgt pon
membazirkan!!

ke AJ pada mulanya
aku terfikir mesti mahal reganya
tetapi sebenarnya ia adalah murah
semurah RM7 untuk plain colour
dan misi aku memang nak cari tudung plain
rembat 4 helai baru RM28
kainnya lebih lembut berbanding yang dibeli RM10 sehelai kat Jalan TAR

truly recommended kawan2
bukan sebab namanya aidiJUMA
tapi in term of quality kainnya
reasonable price
dan banyaknya pilihan warna
memang rambang mata!!

cukup bulan rasa macam nak pergi lagik
tetiba rasa macam nak kumpul setiap warna

mama is over ok!
hahahahahah

RM7 sehelai..sama rega sekali makan pagi kat KL Sentral
sapa tak mo !!





16 February, 2013

Macaroni bakar- resepi google

Bila mari sawan oven
Segala benda resepi
Godek nk cuba

Macaroni bakar nih
Sgt signifikan hubung kaitnya dgn aku
Pertama kali mencubanya
Sewaktu berumur 13 thn
Edisi masak2 di kelas KH
Sedapnya masa tuh
Smp teringat2!!
Deria rasa bg aku waktu tuh
Antara makanan plg lazatlah

Dan kini setelah berpuluh thn
To be exact slps 21 thn
Aku teringin nk masak sndr

Masaknya x susah mana
Campak2 siap!!

Meh aku share resepi
Versi google
Aku as usual-suka cari resepi yg x byk bhn & mudah
Dasarrrr!!

Bhn2
Macaroni-rebus smp lembut
Daging cincang
Kentang-potong dadu
Lobak merah-potong dadu
Bwg merah holland-ptg dadu
Rempah kari -campur dgn air sikit

Utk kastad
Susu cair 1 tin
Telur gred A -aku letak 4bj shj
Gula 1 sd
Garam 1 sd kecik
Tepung gandum 2 sudu besar

Cara2
Tumis bwg & rempah kari
Masukkan daging kisar
Masukkan kentang & lobak sekali
Masak smp empuk
Baru masukkan macaroni yg dh siap rebus tuh
Ok.siap !

Sediakan loyang
Sapu butter keliling
Panaskan oven 180degree

Masukkan macaroni
Curah kastad
Dan jugak taburkan keju cheddar

Masak dlm oven api bwh dulu 30minit
Dan masak guna api atas shj 10minit
Atau sehingga masak
Boleh test guna garpu

Inshaaallah
Menjadik!

Masa penyediaan-campur tolak 50minit

Selamat Mencuba ;))





13 February, 2013

Hantu KAK LIMAH 2-mana magisnya ?




print screen tiket semalam
mulanya setelah berwhatsapp2 dgn DrSinga
katanya tak best pun citer nih
ingatkan memang tak mo pegilah
tggu kuar kat moviemaster

tapi disebabkan kak ain mengamuk2
nak jugak tengok kat wayang
jadi untuk mendiamkan dia
mama yang baik hati lagi budiman
booked tiket guna online

pg tgk semalam kat Alamanda
amazed-wayang memang penuh semalam
dan as usual mmg ramai orang melayu kita
even kanak2 pun ramai

review aku
kalo ada 5 bintang
aku bagi 2.5/5.0

memilih latar tempat/lokasi yang sama
memilih penceritaan yang sama
hantu aje yang berbeza
masih dgn lokasi kat balairaya
cara berlarik yang sama
sumer adalah poyoooklise!!

memang ada jalan cerita yang buat kita tergelak2
tapi macam aku cakap
kesinambungan antara HKL1 & HKL2 nih
macam cerita yang sama
cuma watak ditokok tambah yang baru

jadi betullah ayat nih
magic doesnt happen twice

mungkin HKL 1 lebih umpphh
dan kita tak boring tgk berulang kali

tetapi sbg rakyat Malaysia
yang masih menyokong filem tempatan
aku tetap kata ini karya yang boleh kita layan
walaupun dalam hati meronta2 kata

baik layan Hansel & Gretel

hahahahahha!!

apapun rasanya tidak adil membaca review aku
tanpa melihatnya sendiri

pegilah melihatnya sendiri dipawagam2 berdekatan
mana tahu anda suka ?

citarasa kita berbeza kan !!

* pg semalam layan Juvana -streaming youtube..best jugak!



unconditional LOVES



mengulit budak kecik lagi notti nih!

cuti 4 hari
rasa macam tak puas cuti
nak mengulit si kecik yang buat mama
kadang2 gelak mengekek2
kadang2 geram
kadang2 rasa nak cubit2
kadang2 rasa nak gigit2

mulut macam mak nenek
dah pandai mintak itu & ini

hobi sekarang
main ipad
suka menyanyi
suka cakap sorang2
suka berjoget
alahai anak..

pagi nih cranky jugak
setelah 4 hari bercuti panjang
agak seksa nak kejut bangun pg taska

bila tgk gambar anak
terus telek jam kat tangan
lambatnya nak tiba waktu balik

parents & their kids
bonding ties between them
is called UNCONDITIONAL LOVES

sayang mereka
baik @ buruk
mereka itu darah daging kita

semoga kita berjaya mendidik
jadi manusia yang berguna & bermanfaat kepada diri sendiri, bangsa & agama

amin





11 February, 2013

Tq kawan ;)

Ole-ole dr DrSinga
Susah payah dtg carik rumah
Jgn serik dtg lg dr :))

Terima kasih kawan
Smg Allah berkati silaturrahim kita









09 February, 2013

Sebak!

Auni & dunianya
Setiap kali lalu kedai toys
Dia mmg eyeing for baby alive
She had one
Which is im bought for her last raya

Tp bila tgk
Dia dok pegang
Usik
Amik
Letak
Amik balik
Letak semula

Mmg buat mama sayu!!
Mata berair macam masuk pasir

Tp mama kena kuat hati
Wpun mama terasa mcm nk beli 1 lg utk dia td
Almost !!

Mama ada duit utk itu
Cuma mama rasa
Kan lebih baik duit sebyk itu
Kita beli benda yg lebih bermanfaat

Jd mama beli kasut utk Ain & Auni
Lebur RM 109.00
Tp mama puas hati

Sekurang2nya
Kasut itu lebih baik drpd membazir beli mainan

Dilema aku sbg mama
Antara sayang & kesian
Antara kehendak & keperluan

Bukan senang cari duit ,anakku

I/allah
Tggu birthday Auni bulan 8 nanti
Mama belikan 1 lagik yea

Sayang kamu ketat2!!









08 February, 2013

selamat bercuti



roti bakar, telur 1/2 masak -breakfast pagi jumaat nih

tahun nih macam tahun lepas
takde agenda balik kampung
sudah serik sangkut dalam kesesakan di highway
selama 16 jam 2 tahun lepas

lagipun sejak tiada MIL/PIL
keinginan itu adalah kurang disitu
kalo tidak tuh CNY
x pernah missed balik kampung sejak kawin

utk mereka yang bakal balik kampung
silalah keluar awal
kalo perlu kuar rumah tgh2 malam-silakanlah
make sure tido cukup2 dulu
if not memang sangkut tgh jalan
kalo xde anak kecik
takper jugak, ini bila melibatkan anak2 dalam kereta
mmg serabut ..

esok rasa macam nak intai2 IKEA
kot2 ada special bargain kan

jalan2 cari pasal namanya
dan kalo sempat nak layan JUVANA dulu kat GSC
ini rancangan jangka masa pendek
esok2 kot ada plan lain
wallahuallambwsb

selamat bercuti kawan2
kalo sempat rajin2lah update blog yea
nanti aku takde bahan bacaan tgh2 cuti nih
kesian aku...

take care kawan2 !



07 February, 2013

breast self examination - kamu tahu ?

aku tak tau orang lain
tapi utk diri sendiri
aku mengaku
aku agak blur disitu
facepalm

aku terjumpa satu blog
sangat inspired
dan kerana itu
aku tertanya pada diri sendiri tentang BSE
bila kali terakhir aku check ?

aku mengaku
selalu lupa
selalu endah tak endah
selalu malas
selalu amik mudah semua benda

dan kerana blog ini
aku rasa macam kena lempang 4-5 kali

wake up Lynn
kamu jugak boleh terkena
kamu jugak ada chances disitu
jangan nak duduk comfort zone sgt

jom sama2 kita belajar
sama2 amik tahu
kalo bukan untuk diri sendiri pun
tapi utk anak2 kita

banyak artikel menarik
antaranya ini & ini
banyak jugak gambarajah visual yang boleh kita tengok
kena rajin mencarik
aku malas nak tepek
nanti jadi bahan sexmaniac meroyan pulak

ramai yang tahu kesedaran ttg PAP SMEAR
tapi selalu lupa ttg BSE
betul tak ?
ke aku sorang jerk

aku dah print 3 keping
nak tampal kat dalam bilik,almari & bilik air
dan kena ingat 5 step itu

kawan2
jom kita mulakan
mungkin belum terlambat untuk mulakan

better than never :)

oct bulan riben merah jambu :))


dalam hati ada TAMAN ok.



atas meja mama


aku tau aku nih spesies
hard outside - melt inside
dalam hati ada taman

dalam purse penuh gambar anak
atas meja letak gambar anak

atas meja nih fungsinya ;
biar mama usaha keja kuat2
supaya bawa rezeki halal utk anak2
biar mama telan kata2 orang
biar mama hadam kemarahan boss bila dia start meroyan
bekerja dgn amanah

kalo buka purse pun
bila tgk muka anak2
kena beringat banyak2
keperluan anak2 lebih penting
dari keperluan mama
jangan belanja bukan2

ada yg sepesen dgn aku

aku ada masalah disini

"angau dgn anak2 sendiri "

lempang 7-8 kali

hahahaahha





05 February, 2013

KES : ikan BAWAL & Ain



inilah budak bertuahnya!!


kalo ada antara kawan2
yang pernah baca blog ini
masa aku pantang Auni 4 tahun lepas
pasti teringat kisah Ain tercekik tulang ikan bawal
dan sampai sekarang aku juga turut rasa serik bila teringat

dan sejak kes itu
Ain susah nak makan ikan
melainkan ikan tenggiri
itupun aku akan pastikan memang takde tulang @ yg seangkatan dgnnya
fobia punya pasal

jumaat lepas
as usual hari ponteng memasak
pg makan kat kedai thai
order ikan bawal 3 rasa
tomyam
auni & bubur nasinya
ain & bihun gorengnya

ntah kenapa si Ain taknak makan mihunnya
katanya pedas
teringin nak makan nasik
bertukar pinggan dgn papanya
papanya letak ikan bawal
aku lak x perasan sbb tgh kalut suapkan si Auni makan
tetiba Ain menangis
katanya tercekik tulang
blamed papa on this :(

subhanallah
aku yang paling susah hati
pucat lesi langsung tak lalu nak makan
suruh telan nasi kepal
suruh minum air banyak2
paksa muntah

dia muntah luar kedai
tapi still menangis
katanya masih ada kat tekak
allahhuakhbar..tuhan aje yang tahu takutnya aku
but dia ok..bercakap macam biasa
bawak balik rumah, bagi minum air zamzam
mohon doa moga berkat air nih..mahu hilang tulang tuh
malam tuh..dia tido macam biasa

keesokan paginya
dia bangun menangis lagik
katanya masih ada tulang sengkak kat tekaknya
aku pun cergas bersiap mandi
siapkan dia & adik Auni
aku mmg nak bawak ke klinik
dan standby jugak kalo kena ke hospital
mana tahu kot kena jalani x-ray bagai
sebelum tuh aku bagi dia minum air zamzam lagik
sambil bacakan doa nih



pagi2 kul 830am aku dah terpacak kat klinik
mujur jadi orang pertama
GP tgk..
GP nampak katanya..
cuba nak bawak keluar guna gunting
waktu itu Ain tgh duduk
GP kata baringlah sbb susah katanya
elok aje Ain baring
dgn izin Allah tulang yang memang GP nampak tadi
agaknya dah jatuh ke dalam perut
tanya Ain..dia pun kata takde rasa apa2 pun yang sangkut kat tekak dia dah

dan bermula hari itu
aku dah tekad tak nak bagi Ain.Auni
makan ikan bawal nih
makanlah ikan tenggiri shj yea anak2
Tun M tak makan ikan pun jadi doktor apa :))

moral of the story
jangan main2 masa bagi anak makan ikan
biar beringat selalu

anak yang sakit
tapi....
kita yang tenat

utk Ain, anak mama
mama  & papa minta maaf
sebab kami berdua ingat Ain dah cukup besar utk makan sendiri
selepas ini mama & papa janji
dibawah pengawasan kami & izin Allah
perkara sebegini takkan berlaku lagi

*banyak petua tercekik tulang nih..tapi yang paling pelik aku dengar- adalah menarik kedua-dua cuping telinga ke belakang - secara logiknya telinga & tekak berkongsi saluran yang sama- bila ditarik ke belakang-kononnya melebarkan saluran tekak & membuatkan tulang yang tersengkak itu mudah utk turun ke perut.Tak percaya..mungkin boleh cuba jika keadaan memerlukan..
















PRU13 & angan2 sebagai FTWM

pernah dengar lagu TERIMA KASIH
lagu nih sokmo ada dalam tv sekarang
sampai si Ain & Auni pun dah naik hafal
lagu kempen secara halus
sempena PRU 13

semalam jugak boss bossy
dah buat tinjauan rambang
tgk tempat mengundi staff
siap survey rawak PR/BN ?
aiyokhhh!!

utk rakyat biasa spt aku
yang tiada kepentingan politik mahupun peribadi
tiada kepentingan tender/projek juta2 billion
yang tiada niat langsung nak gubal undang2 dalam dewan negara/rakyat
selalunya jadi pemerhati bebas
dan berdoa semoga dapat pemimpin
yang telus & amanah menjalankan tanggungjawab

untuk PRU13
sebagai seorang ibu yang juga bekerja
aku selalu berharap penggubalan isu hak asasi kaum wanita ditambahbaikkan

antaranya :-
dipendekkan waktu kerja wajib- dari 8 jam ke 6 jam
diberikan cuti bergaji penuh selepas bersalin sehingga 6 bulan
bukan lagi optional macam sekarang
pemberian elaun day care anak2- kot2 ada subsidi dari kerajaan
mewajibkan semua organisasi menyediakan kemudahan nurseri, bilik menyusu
lebih banyak kemudahan disediakan untuk kaum wanita & kanak2
sebagaimana inisiatif KTM dgn tren pink mereka
penggubalan polisi insuran utk kaum wanita
sampai sekarang adalah pelik
kenapa bersalin tak cover dalam insuran?
bukankah itu antara kemudahan perubatan jugak ?
cuti rehat khas untuk jaga anak2 sakit
allocatelah let say 8 hari setahun
sebab takde orang lain yang lebih layak jaga anak2 sakit selain seorang ibu
dan kerana ini, ibu2 ini kehabisan cuti tahunan semata2 jaga anak2 sakit

ini yang selalu dok harap2 kot jadi kenyataan
kita boleh merepek disini aje
pemberi usul
penggubal undang2
pelaksana
sudah tentu bukan aku!

berangan tak salah kan?

bukan kena bayar pun!

betul kan?