Pages

30 August, 2012

random 1234

pertama -
misi mencari/menjejak Jaja
dah berjaya semalam
nasib baik ada member yang dapatkan no telnya
malang sekali bila tel semalam
dia bagitau ada 2jam lagi sebelum flightnya balik ke Sandakan
so mmg takde rezeki nak jupe

kedua
semalam aku meroyan dgn seorang baker
memang baker yang selalu aku order
kalo nak makan kek
nak telan brownies
carrot cakes walnutnya sgt sedap
red velvet memang terbaik
memang aku memang repeat buyerlah dgn dia
semalam aku call nak pick up cheese brownies
selama nih tak pernah pun dia mention pasal delivery charge bagai'
suddenly semalam dia kata dia nak caj delivery

aku sedikit sentap!
bukan sekali dua aku order dgn dia
rasanya berpuluh kotak kot aku order dgn dia dr thn lps
even bulan posa baru nih..order smp 21 kotak brownies

-ve thinking aku
of coslah aku rasa dia nih nak cekik darah
suddenly impose those charge
sedangkan sebelum nih x pernah charge apa2

kalo dr awal dia bagitau
ada caj penghantaran bagai
xdelah rasa ralat sgt -sbb kita sedia maklum
sedangkan aku hanya mintak dia hantar ke ERL shj
since rumah dia kat putrajaya jgk

ok..fine..smlm aku g collect sndr kat rumah dia
reason- sbb aku x nak bayar delivery charge tuh langsung
aku pun amik brownies utk kawan2
diorang pun bagi $$ ngam2 harga brownies tuh aje
takkan nak caj pada kawan2 plak..kesian plak!

next time
aku lak rasa tak nak dah order dgn dia
dia tak pandai nak jaga customer
tak pandai nak retain customer
aku betul2 terasa dgn cara dia
so better get other baker next time!
yang ada budi bahasa- yang mungkin lebih sedap air tangannya

ketiga
semalam aku pusing merata
semata2 nak membeli kuih raya
anak2 pulak ada makan2 jamuan raya pagi nih
susah jugak rupanya bila x beli kuih raya bulan posa baru nih
so tahun depan kena beli jugak kuih raya
supaya kanak2 ada kuih raya nak dibawak ke sekolah
last2 beli kek shj utk kanak2 itu
dah kuih raya pun mahal serupa rega kek kan..

keempat
kalo xde aral esok akan g Melaka,esok jugak akan ke Tangkak
nak jupe kawan lama
nak memenuhi undangan kawan2
doakan smg lohkong x melompat esok

hahahaha!!

sila bertabah dgn wife kamu yea,papa :))

29 August, 2012

musim makan FREE ,musim jejak KASIH :))

as usual pas raya
event paling menarik utk para ibu2
adalah jemputan Open House
sebab leh skip memasak kan..
heheheh

ada few invitation yang sampai
even ada wedding invitation sekali
bermula hari jumaat- ahad
wahhhh!! sgt heaven gitu!!

ikut hati semua nak pegi
menghadirkan diri ke majlis orang itu dapat pahala yea kawan2
selagi tiada aral melintang
insyaallah..akan sampai jugak

sekarang dalam misi menjejak kasih seorang sahabat lama
namanya "jaja"
last time dapat tahu dia beli rumah kat Senawang Baru
malangnya memang lost contact
cari thru FB
yillek..cari thru google..ntah apa2 yang kuar
aiyokhhh ada baiknya jugak orang ada akaun Fb kan?

jaja..rindunya sama kamu
last sekali jupe 3 tahun yg lalu :(

semoga Syawal menemukan kita
doakan utk kami yea..

ptg2 selalu BW
malangnya x dan nak leave comment
sejak opis block blogspot
mmg misi berblogging agak susah sikit!!

ok..jupe lagik!


26 August, 2012

our RAYA 2012 stories

aku rasa tahun ini
memang sejarah sungguh
tahun dimana - mood raya kedaung
kuih raya ada 2 jenis shj yang aku beli
baju 2 helai shj
kasut beli last minute
huhuhuhu!!
tahun nih tahun bertema GOLD
konon2 nak nampak ceria sikit
sbb tahun nih bagai dah dijangka
kemeriahannya kurang sgt2!!
sgt lain bile kedua2 mertua takde nih..

tahun nih giliran beraya di Terengganu
kami sekeluarga balik sehari sebelum raya
bertolak kul 6am
dgn episod sakit perut tgh2 jalan jammed
dr Karak- Bentong
nak tergelak pun ada
bayangkan jalan giler jammed
perut aku meragam- nyaris2 membuang dlm keta
nauzubillah!!

alhamdulilllah sempat menyelit ke Masjid Lentang
mujur sempat !!
sgt lawak!!
lebih tragis..sampai ke Petronas Bentong
perasan ada paku dekat tayar keta belakang
jenuh pulak melilau mencari kedai tayar
alhamdulillah..sempat jupe kedai tayar kat pekan bentong

raya pertama
tak jupe rendang-tak jupe lontong
stress dok whatsapp dgn adik beradik yang beraya dgn mak
siap tagged gambar lontong kegemaran aku
ciss sgt bedebah!!

cuma yang paling best
bestfren sempat singgah ke rumah
Husna & family
tq babe!!

mana2 rumah pegi pun hidang nasi minyak
kakak ipar pun masak nasi minyak
cuma speselnya ada sate ayam
dan as usual ketupat palas manis/lemak
serta tapai pulut memang wajib

raya kedua sampai balik KL
dok melepek kat rumah pusaka arwah mertua
sumer kakak ipar ada agenda masing2
aku jugak mengadap kuih raya
mengadap air oren pas sudah
memang giler bosan!!
memang tak kemana pon
sampai bdk2 pun bising dok terperap kat rumah

pendek kata raya mmg dok rumah saje
tak kemana
paling jauh pg pon ke Mesra Mall,Kemasik
itupun sbb sangap tahap langit ke 7
bawak anak2 ke Toys R Us
sbb bdk2 nih beria sgt nak beli BABY ALIVE
guna duit raya masing2
ikutkan shj..asalkan tak guna $$ mama kan!!

moral of the story
next 2 year balik Terengganu
kita beli DVD banyak2
hadap sampai muntah
x best jugak rasa bile rumah sedara mara keliling rumah
mmg tak bergerak mana selain dr Kg Tok Kah
haiyaaahhhh!!

sila layan gambar yang tak berapa nak ada
kan dah kata..
tahun nih raya
serba seadanya!!
antara gambar yang tak berapa nak semenggah!!

bilerlah si Auni nak pandai bergambar.

jenuh mama nak audit kuih raya - Auni alah kacang..kebanyakan kuih raya banyak benar bubuh kacang..sian Auni

masa nak merayap ke Mesra Mall//


sgtlah boring kan..
takperlah..
next year kita raya sakan yek!!

kita pusing rumah sedara mara nun kat Perak

*seronok baca kisah raya blogger2 ..macam2 citer!!utk yang belum update--cepat2lah update..nak tumpang baca!

17 August, 2012

HAPPY 3RD BIRTHDAY "AUNI IRDINA BT ROSMADI"

besday celebration in advance last 11/8/2012



kehadiran kamu sgt mama & papa nantikan
agak lewat kak ain dapat adik
dan kehadiran kamu saat mama baru shj mendapat kerja baru
mmg totally combo
new job & new addition in family

mengandungkan kamu
punya 1001 cerita
dgn mabuk sampai usia kamu 16 minggu
dgn allergic pada bau ikan,segala jenis ikan,even tgk ikan dalam akuarium pun mama loya bagai nak rak
mengandungkan kamu-mmg sejarah buat mama
mama tak suka masuk dapur
masak..jauh sekali..
dapur papa,mama & kak ain waktu itu di kedai thai
kesian papa kamu!!

saat menantikan kelahiran kamu
mama & papa berbelah bahagi
samada mahu melahirkan kamu secara normal @ tidak
akhirnya keputusan berpihak
pada option induce secara sukarela pada usia kamu 38 minggu
bilamana waktu itu sgt kritikal
dimana arwah tok ayah kamu sedang sakit tenat di HKL
genap usia kamu tak sampai 2 bulan arwah tok ayah meninggal dunia

kelahiran kamu tak sesusah @ selama sakit bersalinkan kak ain
segalanya Allah permudahkan
alhamdulillah...kamu anak yang begitu comel
kecik..halus..dan nyenyak sgt tidonya!!

namun Allah menguji kita
2 tahun pertama membesarkanmu
mama & papa menjadi penghuni setia wad pediatrik selang 3 bulan
kamu ada masalah paru2
kamu ada cold symtom allergy sejak usia dalam pantang

ada penyakit lelah
pneumonia 3x
acute brochitis 2x
viral fever 2x
HFMD 2x
otitis media

Allahuakhbar...hanya Allah yang tahu apa yang mama rasa
merata mama mencari penawar
dr semurah2 ubat sampai semahal2 ubat
akhirnya mama pasrah--tawakal pada Allah
smg Allah memberikan kesembuhan buat kamu

dan mama takkan jemu mencari penawar utk kamu
alhamdulillah..Allah uji kita..akhirnya
makin berkurang episod tinggal ward buat kita sekeluarga
kamu makin sihat

cuma kamu kena banyak berpantang itu & ini
dan mama minta maaf--
bila kamu menangis2 nak makan ice cream
tapi mama kata NO
bila kamu berguling2 nak berendam dalam kolam
mama still kata NO
suatu hari nanti kamu akan TAHU
apa jua yang mama lakukan demi kasih & sayang mama pada kamu

Ya ALLAH
tolong lindungi anakku
dunia & akhirat!!

Auni Irdina,
selamat hari jadi sayang
mama doakan kamu jadi anak yang solehah
berjaya dunia & akhirat

mama,papa & kak ain
sayang kamu sangat2!!

14 August, 2012

pre raya checklist :))

mmg sibuk sgt2
smp tak sempat nak telek blog
BW pun otw balik rumah dlm ERL shj
nama nak leave comment bagai
mmg x sempat

mesti ramai dah mula packing nak balik kg
aku x start lagik
tapi dlm kepala ada dah
apa yang perlu bawak

tahun nih dlm sejarah
kuih raya ada 2 jenis shj
yang aku beli
kuih tart-- itupun adik paksa beli
kuih popia -order dr blogger

misi tak mahu membazir
spt tahun lepas
beli macam nak raya setahun

kalo takde aral
insyaallah akan pulang ke Dungun
hari sabtu pagi2
sebabnya jumaat masih bekerja
wpun surely mood ke laut dalam that day

sila bertahan dgn kesesakan jalanraya yang maha hebat
hopefully boleh kuar awal sikit
kalo dapat nak bersahur tgh jalan jer
ini perancangan awal

shopping ?
niat dihati nak beli kasut sepasang utk diri sendiri & lohkong
kami berdua masih xde kasut
haruslah beli sbb kasut yang ada dah lunyai pakai
sekali-sekala kan..

zakat fitrah?
as usual tiap2 tahun
kena diingatkan selalu
spy lohkong bayar cepat2
suker sgt bayar lewat2!!!

apapun selamat berpuasa semua
hari nih sejuknya mencengkam ke tulang
hujan dr semalam smp ke pagi
sampai opis pun basah lenjun
gara2 tak bawak payung kan ?

lailatul qadar ke malam td ?

wallahuallam bswb!!

10 August, 2012

Barakah 20th Ramadhan

   semakin gemar berdoa utk kebaikan orang lain,
semakin mustajab doa kita
saat itu para malaikat turut berdoa utk kebaikan kita
allahhuakhbar!!


semalam hari yang sangat panjang rasanya
balik keja tak sempat masak
beli -order shj dr kedai Thai
konon2nya taknak sakit perut beli kat pasar Ramadhan
ini pun atas nasihat blogger jugak

sampai rumah sempat tanak nasi
bancuh air sirap cincau sejag
tak sampai 20minit dah azan
berbuka- minum air bergelen2
mmg style minum banyak gitu!!

lepas makan- maghrib- g amik baju yang siap tempah kat tailor
menjemur kain baju - barulah mandi
sudah mandi -kerahan kanak2 naik bilik-sbb aku nak melipat kain baju dkt hall atas

sambil layan Waris
tgk ada mesej whatsapp
macam familiar sgt2 nombornya
tapi tak leh nak recall

rupanya kawan lama sejak sekolah menengah
subhanallah!
rasa nak melompat jupe kawan lama..
its been 20 yrs --last jupe masa sblm kawin kot 9 thn lepas !

berborak bagai dlm Whatsapp
sambil maki-hamun membebel sbb lama x contact
kebetulan mmg nombor tel dia mmg hilang terus bila hp aku hilang dulu
mujurlah dia still simpan no aku
kemujuran lainnya aku masih tak bertukar hp number sejak berbelas tahun lamanya

inilah barakah Ramadhan
sedikit-sebanyak kita akan selalu terusik dgn Ramadhan
masa macam ni lah..mmg selalu kita akan teringat dgn kawan2 lama
mereka2 yang beriringan dgn diri kita
semasa zaman kanak2,zaman remaja & zaman kolej dulu
such a sweet moments!!

apapun semoga tali silaturrahim & muamalah kita
akan terus berpanjangan sehingga akhir hayat
Allah maha mengetahui
kadang2 kasih sayang seorang kawan
tak boleh kita ekspresi dgn kata2

dan kau tahu
aku selalu doa yang terbaik utk ko!

pls keep in touch babe
-u know who u are-

*meski beli kat restoran Thai- perut aku mula meragam tgh malam td membawa ke pagi--semoga tak melarat hdknya..sbb ptg nih nak g Jln TAR.doakan misi berjaya!!

07 August, 2012

memasak = selamat + jimat

dalam mabuk2 pening lalat
tetap gagah masuk dapor ok
wpun masak sejenis
aku bantai tido semula
still memasak

bagi aku memasak x perlu skill sgt2
memasak perlu belajar trial & error
credit utk google
menu hari ke 16
semua aku google
dari macammana nak wat bihun spore
macammana nak wat ayam goreng berempah
dan yang terakhir cara nak buat agar2 lumut
wah!!!
hasilnya..boleh tahan ikut tekak aku



menu sempoi--day 16th Ramadhan



menu hari ke 17 lebih meriah
sbb badan dah bertambah baik
wat telur itik masak lemak
goreng kangkung air
gulai tempoyak faveret no wahid
nekbat kesukaan lohkong

menu carca marba--day 17 Ramadhan


hari ke 18 Ramadhan
aku kepenatan sikit
banyak yang lohkong tolong
dr merebus telur,kentang
siang sayur,siang udang
tq lohkong!!

kari telur
udang goreng kunyit
sayur kobis bunga + buncis tumis air
ikan selar goreng!
alhamdulillah!!
menu orang penat day 18th Ramadhan
semuanya demi misi
menjaga perut
spy tak membeli makanan yang mendatangkan mudarat
cukup2lah dgn pasar ramadhan

aku adalah taubat!!

biarler aku masak bodoh2 pun
asalkan kenyang
asalkan tahu kebersihannya
asalkan sedap ikut tekak sendiri
dan yang paling penting jimat $$$

kan???

its negative :x

disebabkan kes nausea yang berlarutan
dgn period yang lewat
as usual sbg seorang perempuan yang berkahwin
its normal kalo kita suspect kita mengandung
atau dalam erti kata lain - rasa macam mengandung

aku pun pergi beli UPT IN VITRO test dr pharmacy
ternyata Negative keputusannya

mungkin period lewat sbb sedang berpuasa
mungkin muntah/loya2 sebab angin kerana berpuasa
mungkin kes banyak air liur
due to unnecessary hormon sepanjang bulan posa nih

semuanya berkemungkinan

aku tak rasa menda pun
percaya pada rezeki Allah swt
bersangka baik pada pemberian Allah

Allah nak bagi lagi baik
dan yang baik itu selalunya lambat

dalam hati berdoa biar period tak datang2 langsung bulan posa nih
bolehlah puasa smp 30 Ramadhan
moga2!!

Salam 18 Ramadhan

pagi nih struggle dgn Auni yang meragam kaw2
taknak ke taska

-alangkah baiknya kalo anak2 tahu, betapa luluhnya hati ibu bila meninggalkan anak pegi keja dgn diiringi tangisan begitu !!


-down a bit!

06 August, 2012

17 Ramadhan

setelah minggu lepas
suffered yang teramat sgt
dgn diarrhea & muntah2
dr khamis-- membawa ke sabtu
mmg totally flat

ahad ok sikit
wpun loya2 still ada
tapi bab loya2 tuh sedikit seriau
sbb smp hari nih loya tak habis lagik
masuk aje keta--loya datang
rasa nak muntah!!

tekak pun rasa x sedap aje
mmg kuat penangan keracunan makanan
nak lalu pasar ramadhan pun aku seriau skrg
mmg totally TAUBAT!!

apapun kali nih
terpaksa ponteng posa 2 hari sbb sakit baru2 nih
rugi jugak-tp nak wat m/mana mmg tak larat sgt2
sampai satu tahap- bangun aje pitam
allahhuakhbar, mmg dugaan sgt2

rasanya kesihatan dibulan puasa
pemilihan makanan
water intake
jangan dibuat main bulan2 posa nih
skrg tgh berusaha jugak utk cukupkan minum air 
sepanjang berbuka & bersahur
wpun time sahur sgt2 susah nak terima air masak
sbb loya semacam

apapun doakan smg cepat2 sembuh
im need myself back

hari ni wpun cuti nuzul quran utk slgr
still g opis
keja banyak utk ditelek
giler komited kan!!

mari kita google
menu iftar petang nih

jangan sebut2 pasar ramadhan lagik
dah pangkah awal2!!

02 August, 2012

Diarrhea vs Fasting


semalam balik keja 
sbb takut x sempat nak masak lauk
singgah pasar Ramadhan TPP
beli ikan keli berlada 1 ekor
beli daging goreng kunyit 
beli kuih 5 bijik

balik masak sayur kobis masak lemak
masak sekali ikan cencaru gulai tauchu
utk hidangan sahur nanti
sbbnya sgt malas nak memasak pg2 buta

elok berbuka
solat maghrib, lipat kain baju,isyak pulak
perut aku meragam kaw2
x tau berapa round toilet visit malam td smp ke pagi
sampai si Auni suh pakai pampers dia
asyik kuar-masuk toilet sgt kan

 
hasilnya mmg melepek smp ke pagi
bangun ngam2 kul 530am
kejutkan lohkong
sahur apa yg ada

lepas sahur--sambung memerut lagik
kemuncaknya muntah 2 round
allahhuakhbar!!
mmg flatttttt tahap nak mati

hantar Auni,Ain g tadika masing2
pecut gi klinik
amik ubat, amik MC
balik berbukalah pukul 10am
sbb mmg x larat sgt
telan buscopan,telan air garam
telan ubat antibiotik

mmg dugaan sungguh
dan habislah burn sehari puasa tahun nih
--___--

aku x salahkan peniaga kat pasar Ramadhan
tp lebih menyalahkan perut yang stok mengada2 nih
perut aku memang jenis sensitif
pantang silap sikit
mulalah dia buat penyakit!!

apapun kena beringat
kena cari peniaga yang mengamalkan kebersihan
jangan pegi kedai/gerai yang kita boleh nampak 
amik endah tak endah pasal soal kebersihan ni
yang merana diri sendiri

ok..nak tido..
sekadar nak menjengok blog
yang lama terabai
#sibuksangat!!

nanti sambung merepek lagik :))