Pages

30 July, 2012

10th Ramadhan

1st day Auni ke taska baru
pesanan aku pada new care taker tuh
mengalahkan hantar baby pas pantang
giler paranoid ..hahhaahh

pesanan paling wajib
+auni mandi air panas pagi2
+auni free diapers except on her nap time
+auni adalah penderita asthma(x ice,x peanuts )
+cara nak buat susu utk Auni

pagi nih bangun pukul 5am
siapkan makanan utk sahur
mujur semuanya tggu dipanaskan shj
bancuh teh seteko

lepas makan -- sambung tido balik sampai kul 6am
giler kelat mata
mmg tido lewat smlm
balik terawikh dr Masjid Sultan Mizan
dah pukul 1015pm
mengemas kain baju kanak2 -melipat kain baju sebakul
sedar2 dah pukul 11pm
mmg pantas masa berlalu
terus paksa mata utk tido

orang yang kenal aku
tahu yang aku nih mmg jenis tido awal
pukul 11pm tuh kira lewat sgt utk aku
muahahahahah!!

semalam lohkong telah bermurah hati
membelanja isteri terchinta barangan idamannya di IKEA
alhamdulillah..
dapat jugak island table yang kecik comel utk dapur cinonit itu
dan dapat jugak coffee table yang dok lama aim
barulah rasa semangat nak raya kan!!

thank you lalink
i lap you very much!!

after bonus rasanya nak g Ikea semula
nak beli karpet utk dining
sgt comel warna merah itu

apapun selamat berpuasa hari ke 10
alhamdulillah
setakat ini masih bertahan

* x tahu sampai pukul berapa Ain boleh bertahan puasa hari nih?

27 July, 2012

6.10am

pagi2 tadi lohkong kejutkan
tgk jam sekali imbas
terus turun bawah
bawak keluar lauk nak dimasak

last2 bawak masuk
keluarkan sardin
konon2 nak tumis sardin ajelah..

lepas tuh lohkong masuk dapor
tanya "nak masak apa"
orang mamai ni jawab "nak masak sardin"
"masak apanya- dah subuh nih "

tgk jam dah 615am
lailahaillah
overslept!!

gara2 layan citer WARIS sampai kul 11am
dan layan si Auni smp 1130am

sorry lohkong!!
x sengaja..

hopefully lohkong boleh bertahan
read: lohkong has gastritis & sahur is needed for him to avoid gastric attack

*biasalah kan..termissed sahur dlm bulan posa..mesti ada scene terover tido..setakat ini masih bertahan!!

-semalam sentap tgk tangan Auni lebam kena gigit kawan di Taska
 semoga hari nih xde scene lebam2 gitu lagik

-paip baru telah diganti semalam --alhamdulillah.walaupun kosnya agak mahal..tapi berbanding dgn keselesaan ,rela berhabis duit banyak tuh..

-yuran pendaftaran taska baru Auni telah dibayar.minggu depan Auni mula dok di taska baru.

-rasanya baru sesuai nak pusing Parkson cari kasut raya kanak2 dah nih..lega!!

alhamdulillah!!!

25 July, 2012

5 Ramadhan 1433H :(

stress !!

sebabnya tgk air macam xde kat rumah
tingkat atas langsung takde
air halus sgt alirannya sebelah bawah
kemungkinan besar paip luar yang bocor

dan sudah tentu kos membaiki melibatkan duit yang banyak
for sure budget will be burst out!!
+__+

bulan nih jugak masanya utk Auni bertukar taska
setelah aku baru shj discovered
memang rasa ralat sgt2!!
betapa kedekutnya taska itu
anak aku tak diberi breakfast setiap hari selama 7 bln lamanya
giler zalim!!
let say kalo anak aku balik lewat
no tea break for her -xde roti,xde biskut,xde mihun,xde cucur
macam taska lamanya di Ampang

padanlah tiap2 hari diorang lunch awal pukul 11am
dan tiap kali kalo aku tanyakan auni makan apa hr ni
dan Auni takkan ada jawapan lain selain NASI
budak kecik tak pandai menipu kan!!
kalo kat taska lama Ampang Indah
kalo aku tanya mesti dia sebut " bihun sup,nugget,coco crunch,roti telur"
ini semedang NASIK aje yang dia sebut
ini memang menyedihkan hati betul
since baru tahu 3 minggu ni & aku pun dah bayar utk July
dan tetiap hari mmg aku bekalkan auni breakfastnya
hari ni rezeki auni-mama goreng nasik
selalunya dia akan bawak koko-krunch & roti ke taska
sbb mama x smpt masak lain

so proceed tggl smp hjg bln nih
dan aku & lohkong bertekad utk tukarkan taskanya
as usual kos registration taska
agak mahal
inipun mujur owner taska tuh kira prorated start bulan 8-12
itupun dekat rm500
gulp*

apapun dua-dua tuh sama penting
anak & air
so bulan nih..masanya utk korek saving apa yang patut
kemujurannya kedua2nya jatuh pada bulan puasa
alhamdulillah..sejak bulan puasa
belanja kurang sikit dr biasa

apapun semoga Allah permudahkan
semoga dipermudahkan rezeki lain
semoga PM cepat2 umum bonus utk govt servant
moga2!!

amin...

23 July, 2012

she's getting bigger ,papa !!

last 2 week prior Ramadhan
kak ain ada sukan tadika di Stadium Salak Tinggi


tetiba aku yang sayu
cepatnya kamu membesar,anak
mama macam rasa baru sekejap kamu dilahirkan
baru sebentar kamu bertatih


time flies too fast , kan?








my cutie pie -my dignity- my love-my soul


semoga sentiasa jadi no 1 ok!!


victory runner




mama tak putus2 berdoa
semoga Allah memelihara kamu
dunia & akhirat
semoga Allah melindungi kamu
bilamana mama & papa tiada disisi kamu


semoga kamu jadi anak yang solehah
yang bertindak berpaksikan akal & bertiangkan agama
semoga jadi manusia yang memberi faedah pada manusia yang lain
semoga liku2 hidup kamu
x sesukar liku2 hidup mama & papa lalui dulu
amin..amin..amin..


mama & papa
sayang ain sangat2
jadi good girl ok !!

22 July, 2012

Kuih Lopes- kes ulang tayang :))


kan dah cakap
harus ulang tayang jugak kuih lopes nih
sempena iftar hari ke 2
baru jer siap masak

dan aku akan merepek step-step mudah 
nak buat kuih nih
ini utk Lea
yang bertanya resepi hari tuh

mula2 aku rendam 3 cawan pulut
selama 2 jam

pastuh aku tido

and then baru start proses seterusnya 

pulut + 3 cawan santan cair + sedikt garam + daun pandan + pewarna hijau -gaul sebati dlm loyang

sediakan pengukus lebih awal.make sure pengukus sudah panas- baru letak loyang yea

setelah dikukus 20 minit--sudah masak lopesnya !

sedia untuk di bentuk- kelapa putih + garam sikit utk step terakhir

aku guna acuan nih aje..kepal2- make sure padat & x relai nanti

gaul dgn kelapa putih yang dah dimasukkan garam sedikit tuh

taraaa...dah siap..
utk air gulanya
1/2 cawan gula merah
1 cawan gula putih
sehelai daun pandan- disimpul
air 4 cawan (ikut suka) 
didihkan smp gula hancur

sudah siap pon!!!

so selamat mencuba 
kuih yang amatlah yummy ini
dan sangat mudah ..

selamat berbuka kawan2 !!

20 July, 2012

new addition & Ramadhan :))

allolo tomei sgt2!!!






we have new addition in family
im just got a new nephew-baby boy!
wahhh sumer adik beradik sgt excited
sbb dah lama x mengulit baby kecik


sampai semalam berlarik2
nak cabut balik rumah
sbb tak sabar nak tgk baby kecik tuh


tapi as usual
x berani nak pegang baby
x smp 24 jam lagik ok..
sgt kecil..sgt bulat pipi dia
sgt merah..aiyokhhh mmg buat sasau skjp tgk baby org
jadiler..nak dpt baby lain xde pulak..


adik ipar start sakit pagi smlm pukul 3am
sanggup menahan sakit
sbb teringatkan anak2 nak sekolah..
tggu smp pukul 7am-siapkan anak2 mandi
dan shoot htr pg sekolah & taska masing2


otw ke  hospital putrajaya jalan sesak plak
almaklumlah awal pagi kan..sumer org kelam-kabut nak kejar punch card
mujur x terberanak dlm keta
smp hospital dah 8am-7cm dilated
x smp 20minit selamat bersalin -baby boy 3.42kg
dan petang semlm dah discharged

 
sgt jeles disitu
mudah sgt2!!


so haruslah setiap hari muka aku yang akan bertempek kat rumah adik tuh
sgt suka bau baby!!
sila berTabah adikku!!


balik ni nak terus ke rumah dia
tolong masak utk adik ipar
sbb mak dia jenis x jaga anak tgh pantang
modern mum sgt kan
dan mak aku pulak hanya boleh tlg jaga adik ipar bermula hr isnin
sbb banyak sgt hal dia yang x habis2 lagik


jenuh plak google menu org berpantang
sbbnya dah tak berapa nak ingat
sbnrnya masa aku pantang
sumer aku belasah
pantang jupe kan!!


hahahahaa


tiba2 time nak masak utk adik ipar
beria cari makanan ibu berpantang


apapun utk adikku Iman & Intan
smg murah rezeki dgn kehadiran si kecik yang tak bernama lagi tuh
allololo tomei sgt!!!

utk semua selamat berpuasa
smg membawa 1001 perubahan utk kita
kerana Ramadhan itu membentuk sahsiah
Ramadhan itu memberi tarbiah
moga terdidik jasad & rohani
permudahkanlah puasa kita kali ni

jom terawikh malam ini

ampun -maaf dipohon
andai sepanjang setahun ini
sepanjang aku membebel dlm blog nih
kot ada yang terasa dgn bebelan aku
kot ada yang terasa aku x jawab komen
kadang2 mmg nak jawab --tp masa mmg x mengizinkan
apapun maaf banyak2 ok!!

19 July, 2012

yes im cheapskate !!!

cheapskate :
Someone who has money but does not want to spend it. When said person does, they go for cheap rather than quality stuff.





gambar xde kaitan dgn entry :))

aku x malu mengaku
aku mmg cheapskate

rasanya bukan jenis kaki shopping sgt aku nih
kalo nak membeli pun 7-8 kali akan berfikir
perlu @ tak?

even nak beli blouse sehelai
dok belek punya belek
telek punya telek
kelebek rega pas sudah
truly said blouse ready made kat pasaran mahal beb
paling bodoh rm50
separa bodoh rm100
nak cerdik sikit designnya rm100++

sebab tuh mmg selalu tggu Sales 50%-70%
baru nak g selit2 beli baju sehelai-dua
buat ganti pakai g keja-g berjalan sama kanak2
if not kak ain pun sudah pandai melaser mama
"asyik2 baju tuh"

cissssss!!

beli online macam Asos, Gap
kadang2 mmg rega murah jugak
dan design pelbagai
tapi kita pulak rasa x seronok
sbb nak menunggu delivery sampai agak lama
2-3 minggu tau!!
kalo boleh nak beli--time2 tuh jugak nak tgk,nak pegang
sangat x bersabar ok!

aku bukan jenis branded type
semua aku belasah- baju longgok kat Jusco pun aku beli buat pakai
selagi selesa, rega masih munasabah
aku belasah jer
as long as sopan, x terdedah sana-sini
dan yang paling penting lohkong bagi green light

begitu jugak bab nak beli benda2 rumah
selagi boleh..cari jugak yang murah
kalo rega x berapa nak munasabah
nego sampai orang kedai tuh stress!!

contoh terdekat --masa kitorang nak move in masuk rumah setahun lepas
nego nak beli leather sofa
sampai nepal tuh pening
at last dr rega ribu-riban--kitorang nego sampai dapat rega rm1700
hahahahahah!!

bagi aku as long as kita ada kuasa membeli & memilih
tak salah kalo kita digelar "cheapskate"
as long as tak mintak
duit sapa-sapakan?

skrg tgh sibuk nak ke Bangsar Village
sudah tergoda nak cari mould cantik2
gara2 teringin nak wat puding dlm mould yang comel2 itu
spy kanak2 terliur nak makan
aci?

kat pantry magic
sapa mau ikut?
dgr citer murah2...
dasar......

heheheheh!!

18 July, 2012

checklist before Ramadhan :))

this is need to be done before ramadhan -my own checklist!

- posa ganti , bayar fidyah -kalo ada

-stok bahan basah/bahan kering utk memasak-wajib ada sardin/telur/roti

-jadual imsak & berbuka mesti dah tampal kat icebox

-telekung dok dlm kereta (utk journey berbuka seantero masjid )

-tudung kanak2 harus dibeli barang 4 helai sorang -sbb tahun nih dah bincang sama lohkong- akan berbuka di masjid during weekday..sbb mmg takkan sempat masak..kalo kira2 hanya ada 30 minit shj waktu yg tinggal utk berbuka-travel dr opis-rumah..so better plan..kita ronda semua masjid ok!boleh terus terawikh sekali..

-jadual berbuka rumah bonda & adik beradik yang lain spy tak bertindih masanya nanti ( as usual setiap tahun adik beradik akan rotate jadual berbuka ) tahun nih tak sure lagik sbb sedang menanti kedatangan anak sedara baru yang anytime saje bakal dilahirkan..adik ipar sedang tggu hari..kalo adik ipar bersalin awal--maknanya takde giliran berbuka di rumah mak-sbb mak akan jaga adik ipar smp habis pantang..

-sila keluarkan semua baju kurung - sbb selalunya mmg akan berseluar ke tempat kerja..posa nih kena bukak balik gobok carik baju kurung..spy lebih bersopan bila g masjid nanti kan..hahahahaha

-buang2 sikap mazmumah jauh2..hentikan gossip benda2 x berfaedah,baran tgk orang potong queue,hangin tgk orang suka tolak2 orang,mengamuk dgn kerenah orang xde sivik & yang paling penting lebih belajar BerSABAR ..amin..

korang macammana?

dah settle semua terutamanya yang 1st sekali tuh?

semoga Ramadhan tahun ini bawa 1001 keberkatan buat kita semua..amin..

tak sabar menunggu Ramadhan tiba--auranya luar biasa..
allahhuakhbar :))

16 July, 2012

HARD WOOD KAFE-SEREMBAN2

pengaruh blog lebih dahsyat dr iklan dlm paper tau :))
gara2 terbaca blog akak hajjah
tiba2 teringin nak pg makan kat sini
sanggup turun Seremban semata2 nak melayan nafsu makan nih


huhuhuhu!!


tapi yang pasti
memang x mengecewakan!!


sedap seperti yang diwar-warkan
sila layan gambar je yek!
entrance...bersusun keta kan..


sangat exotic tempatnya


makan sessi hidang.


adik ipar & isteri pun ikut sekali


daging salai masak lemak cili padi-sgtlah sedap!!


ikan merah masak asam pedas..sedap!!


sup cendawan


ayam kampung goreng - cicah kicap manis + limau-terbaik..rega rm8 utk 1/4 ekor


muka kekenyangan!!
harga berpatutan
dgn 5 dewasa makan 2 kanak2
rega yang dicaj pada kami adalah rm92.20
ok lah kan!!


apapun memang berbaloi2
masakannya serba sedap
teringat2 jadinya!!


sila google alamatnya
 :))

14 July, 2012

Taman Botani PUTRAJAYA

malas jogging ?
jom kita ke Taman Botani
sure berpeluh jugak!!

sebabnya di Taman Botani
boleh sewa basikal
siap boleh carry anak2 lagik
baru rm14 shj
hasilnya memang berpeluh
turun- naik bukit!!


papa carry adik auni

mama carry kak ain

takjub sgt dgn sunflower yang gerak sana-sini nih!!

suka wat muka confused!!


utk yang berdekatan
mmg sesuai jalan2 keluar peluuh kat sini

mmg seronok!!

13 July, 2012

Darjat & pangkat !

buah hati :))


at Pullman Putrajaya :))




darjat!!
orang mesti kata -
isu yang kaya & miskin
gap yang terlalu besar
orang tak berapa nak sebut
pasal isu pandai- bodoh
isu baik-jahat


kalo kita orang biasa
breakfast kedai mamak-sekali-sekala belasah MC-D breakfast yang weekday x sampai rm5 tuh
orang luar biasa akan ke Starbucks
minum coffee rega rm10 secawan
benda2 lain dah tentu lebih mahal dr itu kan


kalo orang biasa macam kita -aku
dok menunggu Sales kat SOGO
hopefully boleh dapat rega murah
utk baju2 yang tak mampu nak pegang kalo bukan hari Sales


orang luar biasa
dah x kisah ttg Sales bagai nih
diorang tak suka bersesak2 dgn lautan manusia
yang mengirai baju longgok dkt Sogo
oppsss esok MEMBERS SALES SOGO..(tahun nih mmg angkat tggi2 x nak pg )


mereka beli dekat butik
kadang2 siap dilayan dgn secawan air, sekotak air,sebotol mineral
salesperson datang tunjuk itu- ini
diorang tggu pilih-kalo perlu fitting-pg fitting
dan bayar pun salesperson tolong bayarkan
tggu amik barang & beredar sambil tersenyum puas!
bahagianya kan??


kenapa aku merepek ttg darjat pagi ni
terkesima dgn layanan double standard pihak ERL


agaknya ERL tren - transit ada masalah pagi ni
jadi mahu atau tidak
ERL EKSPRESS terpaksa jadi ERL TRANSIT jugak
so bila masa utk beratur ke luar
utk mereka pemegang tiket transit kena beratur maha panjang dgn 3 lane
dan selalunya pemegang tiket transit jumlahnya luar biasa ramai hari bekerja


dan mereka pemegang tiket Ekspress ada 4 lane yang dibuka khas utk mereka
of course kami yang pemegang tiket transit agak terpinga2 disitu
15 minit beratur & melihat shj lane Ekspress yang lengang
alasan-kami pemegang tiket transit
stupido!!


muhasabah pagi jumaat
kalo didunia pun terasa kerdil
dgn layanan manusia yang sama hina-dina
apatah lagi diakhirat nanti


dapatkah aku layanan VIP di akhirat nanti?
sukarkah laluan sirat utk aku kelak
mampukah aku jadi insan terpilih kelak..
wallahuallam bswb


manusia memang suka dilayan
dan tak hairanlah "hospitality" tuh
yang selalu kita carik


tak percaya ?


jadi kenapa rate harga hotel 1 bintang -5 bintang
reganya berbeza macam langit & bumi


itu namanya harga Hospitality !!


happy weekend peeps :))







11 July, 2012

Auni Irdina -get well soon sayang!

sayang dua beradik nih sgt2 !!

bercuti lagik hari nih
cuti kecemasan
bunyinya macam tak berapa nak best!!

cuti kali nih
as usual bila melibatkan kesihatan si Auni
mahu atau tak -tetap kena cuti
sebabnya aku tak percaya taska 
bila tiba bab2 nak bagi Auni makan ubat
semalam dia mula batuk2
dan start lelah semula
g jupe GP- sudah wheezing
amik neb bagai-ubat sebeban

dan malam tadi si Auni demam
cranky yaa ampun!!

episod muntah-nangis-muntah-nangis
macam biasa sgt2
batuk kokol non stop
dia sendiri dah pandai pakai aerochamber dia
pakai ventolin -sedut flixotide sendiri 

pagi nih...sms en boss
mujurlah boss aku yang nih
banyak betul tolerate dgn aku
dia pun selalu bertanyakan progress kesihatan Auni
alhamdulillah...Allah permudahkan bab itu

pagi2 tadi bangun
mengadap segala ubat2 si Auni
buat mihun sup utk dia & kak ain
hadap sampai tengahari nih
sbb x larat nak masak nasi bagai
aku pun turut batuk2 skrg nih!!
musim panas-sejuk skrg kan..dok bantai Chatime plak semalam.
memang makin melarat rasanya!

progress takat tengahari nih
nampak ok sikit..demam dah xde
cuma tiap kali dia berbaring-- batuk non stop
kesian si kecik yang x sampai 3 tahun nih lagik!!

harapnya penyakit lelah Auni
x melarat sampai dia besar
mama doa semoga Auni jadi anak yang kuat
jadi anak yang solehah
dan kebanggaan mama & papa nanti!!

semoga suatu hari nanti Auni tahu
betapa susahnya hati mama bila Auni mula sakit
dan mama takkan putus berusaha cari penawar sakit Auni

biarlah orang nak kata apa
anak mama sakit memanjang
biarlah 1001 orang bertanya
mama x kan jawab dah
mama akan senyum shj

dah x larat nak dengar orang bertanya
bunyinya macam concerned
tapi sgt sinis di telinga mama
they know nothing about our journey have gone through before!!!

kamu memang anak mama yang paling bertuah!!

semoga nanti mama & papa boleh tumpang Tuah kamu

insyaallah :))


10 July, 2012

TOMYAM UDANG BERSANTAN


tomyam nih
kalo ikut ranking-memang akan jadi no wahid kalo pg makan kat kedai
ada few kedai yang menepati piawaian tekak aku yang fussy nih

antaranya kat Cozy Ampang Point
kat Red Wok Bangi
kat Ampang Waterfront pun ada 1 kedai yang aku suka-Tanjong Seafood

so since suka makan Tomyam
back to normal routine-- kita google shj
macam2 version & biasalah..aku akan pilih yang paling mudah sekali

resepi boleh tgk kat sini
tq kak mas 
resepi nih memang menjadik!!

sedap ikut tekak aku 
cuma kalo jupe straw mushroom tuh lagi sedap kot!!

kawan2 mungkin boleh cuba
dah nak posa nih kan..
sebagai ibu kena kreatif sikit kan!!

kedai thai bulan2 posa ni
penuh yaa amat ..
so better kita masak sendiri
lepas nih misi mengoogle macammana nak masak butter prawn pulak
kalo jadi aku tepek sini yek!!

selamat mencuba!!



09 July, 2012

jodoh!!


memang jodoh itu di tangan Allah swt
terkesima dgn berita pernikahan Ella di usia 46 tahun
memang sudah sampai jodohnya meski diusia lewat begini
dan takjub tgk wedding of the year Irma Hasmie & hubby
wallaweeiii hensem bangat suami Irma kan..
berkali2 ganda dr ex Irma tuh!!

macam kes kawan lama nih
berjanji jika dlm tempoh 2 tahun belum berteman lagik
maka - mereka berdua akan berkahwin
subhanallah..kuatkan jodoh kedua mempelai ini

selamat pengantin baru
Nurul & hubby :))

cantikkan ?


mama & kanak2 yang melaram konon2 nak lawan pengantin..ahaks!!



budak2 ni..kalo nak g org kawin..sokmo mengantok!!
jodoh antara aku & lohkong
memang bermula dr ayat suka2 gurau2 antara aku & kawanku
masa dok belek resume hubby
terpacul ayat kat mulut
"ini jodoh aku nih"

masin mulut kan!!

berkawan tak lama dalam 8-9 bulan kot
terus bertunang setahun
dan selamat bernikah tepat setahun usia pertunangan

kalo ikut pengalaman aku
jodoh yang Allah beri 
ada getaran dlm jiwa
kekuatan hubungan hati itu hanya kita & Allah yang tahu
dan memang itulah namanya jodoh!!

benarlah jodoh tak perlu dicari
ianya akan datang sendiri 

utk Nurul & hubby
selamat melayari alam rumahtangga
bila berkahwin- kena banyak bersabar,kena banyak tolak ansur
dan yang paling penting kena banyak berbincang!!

cepat2 timang baby ok!!

07 July, 2012

bertuah!!

they played happily
and never say TIRED







motip:

kanak2 skrg terlampau bertuah kan
zaman mama hidup dulu
x jupe mainan macam nih

yang mama dok hadap
anak patung kertas
batu seremban
main masak-masak guna tin
main tutup botol
main sorok2
main rounders
main zero-point
main terup Happy Family

kalo up sikit pun 
mama main Monopoly sama pak uda kat tangga

but still..
mama made it become who i am now
mama harap keberTUAHan anak2 skrg
membawa impak baik dalam membina sahsiah & peribadi
membentuk akhlak yang baik
dan yang paling penting berjaya dunia & akhirat!!

wallahuallam bswb!!

my SIAKAP STEAM LEMON version :))


setelah meroyan teringatkan 
siakap steam lemon kat KB
ini sumer si husna punya pasal 

so misi mengoogle resepi
tp mula2 tuh pening jugak
banyak version masak menda alah nih

so as usual
bab mengelat no wahid
so aku adjust sesuka hati aku
so x berani nak bagi kredit pada sapa2 sbb ntah2 apa yang aku campakkan

so misi bermula dgn ke pasar borong Equin
wah..kalo dok sini..tgk ikan fresh2 boleh sawan 2-3 jam
kena pulak dgn orang suka makan ikan nih
ikan siakap fresh- baru rm10 seekor

setelah selesai misi memborong
balik rumah..perkara pertama menyiang ikan & membersihkan ikan 
dan mulakan operasi menstim ikan..

ini step paling sempoi :-

ikan yang dah bersih- lumur dgn garam & lemon

bawang putih tumbuk- serai, halia cili padi ,daun limau diracik & sos tiram- tumis bersama secawan air..perasakan ikut citarasa masing2!!

keluarkan ikan yang dah distim tadi-siram dgn bahan2 tumis tadi,hiris daun ketumbar  & masuk semula dalam steamer -stimkan balik dlm 5 minit..

siap!!boleh telan dalam kadar segera
aku memang tak pandai masak
tp suka nak mencuba
selagi x cuba mana kita tahu kan!!

rasanya ..ikut tekak aku & family
oklah...sedap!!
habis licin-licau jugak!!

tapi nak bagi orang makan..
x berani lagik!!

so utk mereka yang teringin nak mencuba
tak salah mencuba
menambah ilmu kulinari kekdahnya kan??

selamat mencuba!!!